Êzidî toplumunun yeni ruhani lideri Elî İlyas Nasir

Êzidî inanışının ruhani liderliğine (Baba Şêx) Êzidî Mirleri, Ruhani Meclisi üyeleri ve kanaat önderleri Elî İlyas Nasir’ı seçti.

Êzidîlerin ruhani lideri Baba Şêx Xirto Hecê Îsmaîl’in 1 Ekim günü Hewler’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesi ardından, Baba Şêx olarak Eli İlyas Nasir seçildi.

Êzidî toplumunun örf ve adetlerine göre Ruhani Meclisi ve Êzidî mirleri Baba Şêx’in yaşamını yitirdikten sonraki 40 gün içerisinde yeni bir Baba Şêx seçemez.

Bu süre içerisinde alim ve toplum tarafından sözü dinlenen büyüklerin Baba Şêx adayı olması için öneride bulunmaması halinde, Ruhani Meclisi ve Êzidî Mirleri, Baba Şêx İsiyani ve Şêx Şêxikî ailesinden yeni bir Baba Şêx seçiyor.

Baba Şêxler her zaman Şêx Fexir El Dîn torunları olan iki aileden seçiyor.

Dünya Êzidî Emirliği Mîr Cehor Elî Beg yaptığı açıklamada, Başûr Kürdistan’ın Duhok vilayetinde yapılan danışmanlar toplantısında Elî İlyas Nasir’ın Baba Şêx olarak seçildiğini belirtti.

Baba Şêx Elî İlyas Nasir, Êzidî inancına göre 18 Kasım Çarşamba günü Laleş’te görevine resmi bir şekilde başlayacak.

Baba Şêx, Êzidî mirinden sonra Êzidî inancındaki en önemli ikinci görevdir. Ayrıca dini tören ve işlerde Baba Şêx’e yardım eden ve onunla hareket eden resmi bir özel meclis de bulunuyor.