Êzidîlerden KDP’ye isyan: İhanete son verin

Bağdat ile imzaladıkları anlaşmayla Şengal’i statüsüz bırakmayı amaçlayan KDP’ye tepki gösteren Êzidîler, KDP’nin sürekli Êzidilere ihanet ettiğini vurgulayarak, geri adım atmaları çağrısı yaptı.

9 Ekim 2020’de ABD ve Türk devletinin desteğiyle KDP ile Irak Hükümeti arasında Şengal toprakları üzerine varılan anlaşma sonrası Êzidî yurdunda tansiyon yüksek.

2014 yılındaki DAİŞ işgali döneminde Êzidîleri yüz üstü bırakıp kaçan KDP ve Irak’ın, HPG’nin de aralarında bulunduğu güçler tarafından özgürleştirilmesinin ardından yeniden hakimiyet kurma çabası 73. Ferman’a kurban edilen Êzidîlerin tepkisini çekiyor.

Anlaşmanın ardından Türk devletine ait savaş uçakları 8 Kasım’da Şengal'e bağlı Sinune nahiyesindeki bir köye de hava saldırısı düzenledi. Saldırıda bir kişi yaşamını yitirdi.

Hewlêr yönetimi ile Bağdat arasındaki anlaşmaya ve Türk devletinin saldırısına tepki gösteren Şengal halkı, “Yüz yıllardır uğramadığımız katliam kalmadı. Bu saatten sonra kaybedecek bir şeyimiz yok. KDP, Irak Hükümeti ve Türk devletine karşı kanımızın son damlasına kadar savaşacağız” diyor.

‘ŞENGAL SÜREKLİ PAZARLIK KONUSU YAPILIYOR’

Şengal’in KDP eliyle Türklere peşkeş çekildiğini dile getiren Pîr Xwêdê Necide, KDP’nin bu yaptığını “ihanet” olarak nitelendirdi.

2014 yılında DAIŞ’in Şengal’e girdiği zamandan bugüne benzer olaylar yaşadıklarını dile getiren Necide, “PKK’li hevaller gelip bizi ve kadınları kurtardı. Mesut Barzani, Êzidîleri fermanlardan kurtaracağını söylüyor ama diğer taraftan da Erdoğan’la görüşüyor. Şengal halkı şu an büyük üzüntü içindedir. Dihok, Süleymaniye, Hewlêr’de yaşananlar Şengal’e mal ediliyor. Şengal bizim vatanımızdır. Şengal sürekli pazarlık konusu yapılıyor. Kirli bir siyaset yürütüyorlar” şeklinde konuştu.

‘BARZANİ AİLESİ SADECE BİR KEZ İHANET ETMEDİ’

2014 yılındaki ihanetin bugün tekrardan Êzidîlere yaşatıldığını hatırlatan Necide, “Mesut Barzani Êzidî halkını Bağdat’a sattı. Êzidî halkının Şengal’e dönemeyeceğini söyleyenler iyi bilsin ki, ihanete sessiz kalmayacağız. Kendi topraklarımızda yaşamamızın önünde kim durursa dursun, biz yine de doğduğumuz yerde yaşayacağız. Barzani ailesi bunu ilk kez bize yapmadı. Yaklaşık 10 defa Şengal’i terk etti ve bizi korumadı. Dilerim ki halkına ihanet eden Barzani hiçbir zaman devlet sahibi olmaz. İhanet edenler hep yalnız kalır ve yok olmaya mahkumdur” dedi.

Barzani’nin Kürt halkına ihanet ettiğine dikkat çeken Necide, “Mesut Barzani haindir. Êzidî halkına her gün yeni oyunlarla geliyor. Dün Şengal’e kurulan tuzağa da Barzani sebep olmuştur. Barzani bizi sattı, PKK ise kurtardı. Bu yüzden dostum da bellidir düşmanım da” diye konuştu.

‘KİMSENİN MALI DEĞİLİZ’

Şengal Kürtlerinden Necîde Dexîl de Şengal’in kendi kendini yönetebilecek pozisyondayken yine hedef haline getirildiğine dikkat çekti.

Dexîl, kirli anlaşmaya şu sözlerle tepki gösterdi: “Bunu kabul etmiyoruz. Kimsenin malı değiliz. Bizi satmaktan vazgeçsinler. Üzerimizde uçaklar uçurarak biat etmemiz isteniyor. Son damla kanımız olana kadar silahlarımızı kuşanarak Şengal’i koruyacağız. Hala kadın ve çocukların DAİŞ dönemindeki çığlıkları kulaklarımda çınlıyor.”

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Dün yaptıkları yürüyüşün ardından Şengal’e saldırı düzenlendiğini vurgulayan Dexîl, “Rejimi istemediğimiz için dün gece meşaleli yürüyüş yaptık. Bugün de Şengal üzerinde uçaklar uçuruyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz bunu kabul etmiyoruz. İsterlerse gece gündüz üzerimizde uçak uçursunlar yine de boyun eğmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

‘KAÇ KATLİAMDAN GEÇTİK AMA YİNE DE YOK OLMADIK’

Êzidî Pîr Şemo ise KDP’ye isyan ederek, şöyle dedi: “Biz Êzidîyiz. Başka milletle ya da kendi halkımızla savaşmak istemiyoruz. Artık kardeş kanı dökülmesin. Biz kimsenin kapısına dayanıp bizi koruyun demedik. Peşmerge kendisi bize ‘Sizi DAİŞ’e karşı koruyacağız’ dedi. Sonra da kendisi katliamda bizi yalnız bıraktı ve kaçtı. Kendimizi savunmak için bize silah bile vermediler. Aradan geçen yıllardan sonra Êzidîler yine kendini toparladı şimdi de bizi Türklere satıyorlar. Bizler kaç katliamdan geçtik ama yine de yok olmadık. Şimdi bu ihanetle de yok olmayacağız.”

‘YÜZLERCE ZERDEŞT VE EGİDİMİZ VAR’

Saldırıların içerisinde KDP, Irak hükümeti ve Türkiye’nin olduğunun altını çizen Şemo, “Bunlarda Allah korkusu yoktur. İnsan haklarını sözde savunan bu ülkeler, söz konusu biz olduk mu her türlü cezayı hak görüyorlar. Kendi hakkımızı istedikçe daha çok saldırıya uğruyoruz. Kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı. Evimizi, toprağımızı, çocuklarımızı, eşlerimizi yani her şeyimizi kaybettik. Daha biz neyden korkacağız. Yüzlerce Zerdeşt ve Egidlerimiz var bizim. Biz sadece onlara güveniyoruz. Êzidî halkına çağrıda bulunuyorum. Bize karşı oynanan oyunlara gelmesinler. Kardeş kanına müsaade etmesinler. Kürtler olarak birlik olalım ve bizi satanlara karşı mücadele edelim, toprağımızı koruyalım” diye konuştu.

‘KDP BİZİ TEMSİL ETMİYOR’                                                                 

KDP’nin Êzidîler adına Irak hükümeti ile görüşmeler yaptığını ama onları temsilcileri olarak görmediklerini vurgulayan Xelef Qasim ise “Êzidîler hiçbirinin tarafında değildir. Bizler haktan yanayız. Artık kimseye muhtaç değiliz. KDP ve Irak hükümetinin bizi korumasını istemiyoruz. Bize karşı gerçekleştirilecek her türlü saldırı karşısında duracağız” ifadelerini kullandı.