İHD: Devlet güçleri mültecilerin ölümünden sorumlu

Mardin İHD, Kızıltepe'ye geçmeye çalışan 4 mültecinin mayınlı alanda yaşamını yitirmesiyle ilgili açıklama yaparak, "Siviller, kolluk görevlileri tarafından açılan ateş kimi zaman ise mayına basarak yaşamlarını yitirmektedirler" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentinden 5 Ekim'de Mardin’in Kızıltepe ilçesine geçmeye çalışan 10 mülteciden 4’ünün mayınlı alanda hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklamada bulundu.
"4 mültecinin kolluk görevlilerinin kendilerini geri göndermesi sonucu mayına basarak yaşamlarını yitirdikleri iddia edilmektedir" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Mardin ile Kuzey ve Doğu Suriye sınırından geçip Türkiye’ye sığınmak isteyen sivil insanlar kimi zaman kolluk görevlileri tarafından açılan ateş kimi zaman ise mayına basarak yaşamlarını yitirmektedirler. Sınır hattında sivil insanların yaşamlarını yitirmesi, yaralanması, kötü muameleye maruz bırakılmaları artık olağan hale geldi. Ottawa sözleşmesine göre kaldırılması gereken bu mayınlı alan hala can almaya devam etmektedir" denildi.

'SORUŞTURMA AÇILMALI, CENAZELER VERİLMELİ'

Mardin İHD, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Etkin bir soruşturmanın yürütülmesini, soruşturma sonucunun kamuoyu ile paylaşılmasını, Mardin Valiliği tarafından idari soruşturma başlatılmasını, halen Mardin Devlet Hastanesi morgunda bulunduğu iddia edilen cenazelerin ailelerine teslim edilmesini talep ediyoruz."