İHD: Zırhlı araçlar Kürdistan'da ölüm saçıyor!

İHD Urfa Şubesi Başkanı Mustafa Vefa, “Zırhlı araçların saçtığı ölüm, Viranşehir’de kaldığı yerden devam etmiştir” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Viranşehir ilçesinde Türk devletinin zırhlı aracının çarpması sonucu ayakları ezilen 5 yaşındaki N.D.’ye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şube binasında yapılan toplantıda konuşan Şube Başkanı Mustafa Vefa, konuşmasının başında 8 Eylül 2021’de Şırnak İdil ilçesinde, zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden Mihraç Miroğlu’nu andı. Miroğlu’nu acısının dinmeden Lice’de zırhlı aracın çarptığı Fikri Demirbaş’ın ailesine , “zırhlı aracın zarar gördüğü” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tazminat davası açıldığını hatırlatan Vefa, “Zırhlı araçların saçtığı ölüm, Viranşehir’de kaldığı yerden devam etmiştir” dedi.

ONLARCA KİŞİ KATLEDİLDİ

Viranşehir’de zırhlı aracın çarpması sonucu ayakları ezilen N.D.’nin sağlık durumunun iyiye gittiğini belirten Vefa, “Sıkı güvenlik politikaları ve artan militarizm dolayısıyla, bu araçların şehir içlerinde kullanılmasına devam edilmekte ve faillere dönük cezasızlık politikası sebebiyle de, bu zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişiler öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri alma ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni göstermemektedirler. Bu yaşananlar da endişelerimizin devam etmesine sebep olmaktadır” diye konuştu.

İHD Amed Şubesi’nin 2019 yılında hazırladığı rapora göre, son 10 yılda zırhlı araç çarpmalarından kaynaklı 16'sı çocuk, 36 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Vefa, bu çarpmalardan sadece 2 tanesinin bölge dışında yaşandığına vurgu yaptı.

Kuzey Kürdistan'da zırhlı araçlardan kaynaklanan ölümlerin “sıradanlaştığına” dikkat çeken Vefa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla can kaybının ve yaralanmanın olmaması adına, görüş açısı ve manevra kabiliyeti kısıtlı bu araçların şehir içlerinde kullanılmasına son verilmesini ve failler hakkında adli ve idari makamların tarafsız ve etkin soruşturma yürütmesini talep ediyoruz. N.D.’nin yaralanması dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”