İl Eğitim Müdürlüğü öğrencileri sermayenin işçisi olarak çalıştırıyor

Van’da öğrenciler, bizzat Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı çalışma ile asgari ücretin yüzde 30’u maaş ile özel sektörde çalıştırılıyor. Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay, ekonomik kriz fırsat bilinerek ailelerin istismar edildiğini söyledi.

Van’da orta öğrenim çağına gelen öğrenciler, bizzat Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan bir çalışma ile adeta ucuz iş gücü olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda sadece 12 sınıflar staj maksadıyla özel atölyelerde çalıştırılırken, bu yıl kapsama 9, 10 ve 11’inci sınıflar da dahil edildi. Böylelikle lise çağındaki öğrenciler, 15 yaşında işçi olarak çalıştırılmaya başlandı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi fırsata çeviren ve yoksul aileleri istismar eden Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ailelere giderek, “Çocuklarınız hem okuyacak, hem meslek sahibi olacak hem de para kazanacak” diyerek ikna ediyor.

Bazı öğrencilerin çalışmak istemediği, ancak asgari ücretin yüzde 30’u maaş teklif edilmesi üzerine ailelerin çocuklarına baskı yaptığı öğrenildi.

ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay, çocuk işçiliğinin bizzat Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından teşvik edildiğini ve ticaret odalarıyla yapılan görüşmelerin ardından bu çalışmanın başlatıldığını söyledi.

Asgari ücrete yapılan zammın hemen ardından okul çağındaki öğrencilerin asgari ücretin yüzde 30’u maaşa özel sektörde çalıştırılmasının doğru olmadığını kaydeden Atabay: “Daha önce sadece 12’nci sınıflar staj amacıyla haftanın iki günü bu kapsamda çalıştırılırken, bu yıl 9, 10 ve 11’inci sınıflar dahil edilerek haftanın 4 günü çalıştırılıyor. Okulda başarısız olan veya okula devam etmeyenler çocuklar yönlendiriliyor” dedi.  

TİCARET ODASI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Özellikle ailelerin evine ekmek götüremediği bu ekonomik kriz ve salgın sürecinde asgari ücretin yüzde 30’ü oranında ücret ödendiğine dikkat çeken Atabay, öğrencilere yönelik emek istismarına dikkat çekti: “Asgari ücretin yüzde 30’u oranındaki maaş için başarılı öğrenciler bile okuldan alıkonuluyor. Her ne kadar buna meslek kazandırma denilse de yıllardır söylüyoruz; meslek kazandırma ilkokuldan başlamalıdır. Buna göre eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Ancak çocukların ucuz iş gücü olarak işletmelerde kullanıldıklarını görüyoruz. Son günlerde MEB’de görüyoruz; esnaf odaları ziyaret ediliyor ve çocukların çalıştırılması amaçlanıyor. Öğrenciler ucuz iş gücü değildir. Bakanlığın görevi çocukların demokratik, bilimsel bir eğitim almasını sağlamaktır. Ama maalesef tam tersine, çocuklar ucuz iş gücü olarak değerlendirilmek isteniyor. Bu durum ciddi problemlere yol açıyor. Başarılı öğrenciler dahi ailelerinin zoruyla çalışmaya zorlanıyor. Ekonomik kriz fırsat bilinerek aileler istismar ediliyor. Bu paraların öğrencilerin hesabına yatırılıp yatırılmadığı konusunda da ciddi endişelerimiz var.”