İnsan kaçakçıları ile askerler ortak

Sınırda örülen duvarlar, gözetleme kuleleri, kalekol ve karakollara rağmen her gün yüzlerce göçmen sınırı geçiyor. Göçmenlerin geçişi ve taşınması, Türk güçleri ile insan kaçakçılarının işbirliği ile yapılıyor.

Göçmenler, İran üzerinden Van ve diğer Kürdistan kentlerine geçiyor. Göçmenler, buradan görevli askerlerle ortaklık yapan insan kaçakçıları tarafından Kürdistan ve Türkiye kentlerine taşınıyor.

Özellikle Afganistan Irak, İran, Suriye başta olmak üzere Orta Asya, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan savaş, siyasi ve sosyal baskılar ile ekonomik nedenlerden dolayı ayrılmak zorunda kalan insanlar, Van, Iğdır Doğubayazıt ve Hakkari üzerinden Kuzey Kürdistan’a ve buradan da Türkiye’ye geçmeye çalışıyor. Yüzlercesi, kış aylarında soğuk havalardan ve çığ düşmesi sonucu yaşamını yitiriyor. Sınırda geçmeyi başaranlar ise insan kaçakçıların eline düşerek yeni trajediler yaşıyor.

Bahar aylarıyla birlikte Van ve diğer sınır kentlerinde göçmenlerin geçişi hızlandı.

Türk hükümeti, Iğdır-Ağrı, Ağrı-Van ve Van-Hakkari arasında kilometrelerce uzunluğunda duvar ördü. Göçmenler bahane edilerek yapılan duvarın asıl amacının göçmenler olmadığı Kuzey ve Doğu Kürdistan’ı birbirinden ayırmak, Kürtlerin ticaret yapması engellemek olduğu biliniyor.

Sınırda örülen duvarlar, gözetleme kuleleri, kalekol ve karakollara rağmen her gün yüzlerce göçmen sınırı geçiyor. Geçişler, aslında Türk güçleri ile insan kaçakçılarının işbirliği ile yapılıyor.

BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ

Van, Ağrı ve Iğdır kentlerinde insan kaçakçılığı bir sektör haline geldi. Özellikle Türkiye’nin Karadeniz kentleri ile İç Anadolu kentleri olan Yozgat, Kayseri gibi birçok kentte insan kaçakçıları, Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerine geliyor. Bu kentlere gelen insan kaçakçıları, özellikle sınır karakollarında görevli rütbeli askerlerle birlikte insan kaçakçılığı yapıyor.

İNSAN KAÇAKÇILARI OLDUKLARI BİLİNİYOR

Van’ın Çaldıran İlçesi ile Van merkez arasında yolcu taşımacılığı yapan ve güvenlik gerekçesiyle ismini yayınlamasını istemeyen bir kişi, Çaldıran ve Van’da yaşanan kaçakçılık faaliyetlerine ilişkin ANF’ye şunları anlattı: “Hemen hemen her gün Türkiye’nin birçok kentinden insanlar Çaldıran’a geliyor. Bu kişilerin insan kaçakçıları olduğunu hepimiz biliyoruz. Çoğunluğu ise Karadeniz ve İç Anadolu kentlerinden geliyor. Askerlerle işbirliği yapıyorlar. Bazı kaçakçılar bunu çekinmeden bize söylüyor. Bu kişilerin ilçede görev yapan askerlerle irtibatları var. Belli günlerde insanları ilçe merkezinde arabalara alıp hiç zorluk çekmeden götürüyorlar. İnsan kaçakçılığı Çaldıran’a adeta bir sektör haline geldi. Bunu devlet de biliyor ama müdahale etmiyor. Çok büyük paralar dönüyor. Bu yüzden insan kaçakçıları ile bazı askerler bu işi birlikte yapıyor.”