İran sınırında mültecilere işkence

Türkiye-İran sınırında mültecilerin yaşadığı dram sürüyor. Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kaçan, sınır hattında Türk askerlerinin mültecilere işkence yaptığına dair kendilerine başvuruların yapıldığını söyledi.

Türkiye-İran sınırında Afgan mültecilerin yaşadığı dram bitmiyor. Yaz aylarında Van Gölü’nde boğulan mülteciler, kış aylarında ise donarak hayatını kaybediyor.

Geçen yıl AKP hükümeti, “Sınırlarımızdan içeri giren on binlerce mülteci var” diyerek mülteci meselesini siyasi koz olarak kullanırken, bu şekilde sınırda ördüğü duvarların parasını ise AB ülkelerinden temin etti. Bunun karşılığında AB ülkelerine verdiği, “Mültecileri sınırdan geçirmeyeceğim” sözünü yerine getirmek için sınıra duvar örmeye devam eden AKP hükümeti, şimdi de duvarlara, kazılan hendeklere ve tel örgülere rağmen yine de duvarı aşmaya başlayan Afgan mültecilere karşı hukuk dışı uygulamaları hayata geçiriyor.

Sadece Ocak ayı içinde Türk askerleri tarafından yakalanan üç kişi, uluslararası hukuka aykırı biçimde İran sınırına geri bırakıldı. Türk askerleri tarafından İran sınırına geri bırakılan mülteciler burada donarak hayatını kaybetti.

Bununla yetinmeyen Türk askerleri, geri dönmek istemeyen Afgan mültecilere işkence uyguluyor.

İşkence gören bazı mülteciler, Van Barosu’na başvuruda bulundu.

İRAN VE TÜRKİYE MÜLTECİLERİ KABUL ETMİYOR

Geçen hafta içinde Türkiye sınırına yakın İran'a bağlı Belasur köyünde, Afgan kadın, iki çocuğu ile sınırı geçmeye çalışırken, dondurucu soğuğa dayanamayıp yaşamını yitirdi. Çocuklarının ellerinde annenin çorapları bulunurken, annenin çıplak ayaklarının ise poşetle sarılı olduğu görüldü.

Alınan bilgilere göre kimliği henüz tespit edilemeyen Afgan kadın, Türk askerleri tarafından yakalandıktan sonra geri dönmesi için İran sınırına terk edildi. İran askerleri tarafından da kabul edilmeyen Afgan kadın donarak hayatını kaybetti.

‘SINIRDA GÖÇMENLERE İŞKENCE YAPILIYOR’

Konuya ilişkin bilgi veren Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan, Türkiye’nin geçtiğimiz yıldan bu yana sınıra duvar ördüğünü ancak alınan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen göçmenlerin yine de engelleri aşmayı başararak Türkiye’ye giriş yaptığını söyledi.

Geçtiğimiz yıllara rağmen göçmen geçişinde azalma olduğunu belirten Kaçan, “Göçmenler yakalandıktan sonra İran sınırına bırakılıyor. Birçok sığınmacı ve göçmen sınırdan geçtikten sonra askerler tarafından yakalandıklarını, darp edildiklerini, işkence maruz kaldıklarını, üzerlerindeki para ve değerli eşyalarının çalındığını, telefonlarının kırıldığını, hiçbir sınır dışı prosedürüne uyulmadan sınıra geri bırakıldıklarını söylüyor. Sınırdan defalarca geçtikten sonra bırakılan ve el ayak parmakları kırılan bir kişi bize başvuruda bulundu. Bu şekilde sınırda geri itilme ve kötü muamele yaşanıyor” diye konuştu.

‘BAHARLA BERABER YENİ CESETLER ORTAYA ÇIKABİLİR’

Türkiye'de iltica sistemine erişimlerinin tamamen ortadan kaldırıldığını kaydeden Kaçan şunları ekledi: “Hiçbir şekilde Göç İdaresi’ne gidip iltica talepleri kayıt altına alınmadan, göçmen kaçakçılığının organizasyonuyla Türkiye'nin batı illerine hareket ediyorlar. Özellikle kış aylarında Türkiye’ye girmeye çalışan birçok insan, kış koşulları ve vahşi hayvan saldırılarında hayatlarını kaybediyor. Sadece birkaç gün önce Afgan olduğunu tahmin ettiğimiz iki insan donarak hayatını kaybetti. Birçok insanın belki de bahar aylarında cesetlerine ulaşacağız. Yaklaşık 3-4 yıldır oldukça trajik hal alan göçmen meselesi, daha da boyutlanabilir.