Şehit babası: Çocuklarımızın mücadelesini ezdirmeyeceğiz

Şehit Revan Zana Barıştıran’ın babası, kızının mezarına saldırılmasına tepki göstererek, "Çocuklarımızın ölüsüne de dirisine sahip çıkacağız, mücadelelerini kimseye ezdirmeyeceğiz" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, gerillaların mezarlarına saldırılmasına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-Der) Van Şubesi üyeleri de katıldı.

Toplantıda konuşan İHD Van Şubesi Başkanı Avukat Mehmet Karataş, Kürtlerin öldüğünde bile saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, “Son 7-8 yıllık süreçte yaşamını yitirenler üzerinde insanlık dışı uygulamalar sergilenmiştir. Örneğin Taybet Ana’nın cenazesi günlerce yerde bekletildi. Lokman Birlik’in cenazesi araçların arkasında sürüklendi. Yaşamını yitirdikten sonra devletin mezarlıklara yönelik birçok saldırısı oldu. Bu saldırılar insanlık dışıdır” dedi.

'ÇOCUKLARIMIZIN ÖLÜSÜNE DE DİRİSİNE DE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Tahrip edilen kızı YJA Star gerillası Revan Zana Barıştıran’ın (Omedya Rohat) mezarı için İHD’ye başvuran Fadıl Barıştıran ise şöyle dedi:

“Kızım 2016’da Dersim’deki hava saldırısında hayatını kaybetti. Cenazeyi Van’a getirdik defnettik. Adını mezar taşına yazdık. 26 Ekim 2022’e kadar öyle devam etti. 27 Ekim 2022’de TEM’den aranarak ifadeye çağrıldım ve bana ‘Örgütün belirlediği ismi yazmışsın’ dediler, ben de kızımın göbek adının o olduğunu söyledim. Daha sonra 29 Ekim’de polisler mezarlığı tahrip ederek mezar taşını kırdılar. Bu ne insanlığa ne de uluslararası hukuka sığar. Bu, Kürtlere özellikle yapılan bir uygulamadır ama biz çocuklarımızın ölüsüne de dirisine sahip çıkacağız. Çocuklarımızın mücadelesini kimseye ezdirmeyeceğiz. Bu hukuksuzluk için AİHM’e kadar başvurular yapacağız."

AİLELERE TEHDİT

MEBYA-DER Van Eşbaşkanı Hanım Kaya da, son dönemde mezarlıklara saldırıların arttığını belirtti. Kaya, “Hukuksuzluk hat safhada. Artık aileler cenazelerini torbada, kargoda alıyor. Bu da yetmiyormuş gibi toprakta yatanlara da rahat vermiyorlar” dedi. Kendilerine bu konuda 3 başvuru olduğunu belirten Kaya, ailelerin telefonlarla aranarak tehdit edildiğini söyledi.