Şehit Zeynep Asya’nın günlüğü: Özgürlük namlunun ucunda

Gerilladaki ilk yıllarında Zeynep Asya ‘’Özgürlük kalemin ucunda değil, namlunun ucundadır’’ diye yazmıştı güncesine.

Zeynep Asya, Kürt halkının umudunu yeşerten, genç Kürt kadınlarından sadece biriydi. Kürt halkının özgürlüğünün silahlı mücadeleyle sonuç alacağına inanan Zeynep, öğrencilik yıllarında yönünü Kürdistan dağlarına çevirdi. Kaldığı her çalışmada kısa sürede yetkinleşerek arkadaşlarının gözdesi olma konumuna ulaştı.

Zeynep; PKK yaşamına tüm benliğiyle kendini adapte etti. Yaşamdaki fedakâr ve vefalı duruşu, fedai oluşundan ötürü “Özel Kuvvetler” endamı olmaya uygun görülerek kurum çalışmalarına geçti.

‘KÜRTLEŞİYORUM, KURDİSTANİLEŞİYORUM’

Her gününü Kurdistan’a olan sevgisi ile yaşayan Zeynep, toprağa bağlılığın sembolü oldu. Ülkeye olan sevgisi ve bağlılığı onu her geçen gün daha da güçlendirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yarattığı özgür kadın çizgisini kendine esas alarak durmaksızın yürüdü. Zeynep özleşti, dağlarda kendileşti.

Zeynep Asya şu şekilde ele almıştı ülkesine olan sevgisini: “Devamlı bir arayışta olma tutkusuyla Kürt kızlarının asiliği, yurtseverliği içine aldı beni. Öğrendiğim her bir bilgi kırıntısıyla içimde yeni dünyalar açılıyor. Daha fazla Kürtleşiyorum, Kürdistanileşiyorum. Tarihimin gerçeği; yarım kalmış tüm aşkların, sevinçlerin, hayallerin tamamlayıcısı olmamı haykırıyor bana. Ülkemin güzelliği o kadar yoğun ki, doya doya yaşayamamaktan korkuyorum. Yeni filizlenen bir ağacın çiçeğine bile doyamazken, koskoca ülkemin; hırçın sularına, doruklarda seyreden dağlarına, insan yüreği kadar derin vadilerine, yaşamın binbir rengini taşıyan dağ çiçeklerine, uzun ince uzayan patikalarına, ağaçlarına, dağ keçilerine… nasıl doyacağım bu harikalar diyarı Kürdistan’a’’.

‘YAŞADIĞIMIZ HER ANI BİLEREK YÜRÜMEK…’

Zeynep yaşamda fedailiği kendine esas aldı. Bu yolda durmadan, takılmadan hep ilerledi. Zeynep yaşamsallaştı, yaşama akan sade, temiz ve duru bir su misali hep göz önünde oldu. Asıl fedailiğin yaşamdan geçtiğine inanan Zeynep önce yaşamda fedai olmasını bildi.

Zeynep, PKK yoldaşlığı ve fedailiğini şu şekilde tanımladı; “Yollar aslında bizleri daha çok bağlılık hissiyatı ile yaşama akıtan, yaşatan olmuştur. Anın anlamla buluştuğu zamandır PKK yoldaşlığı. Yaşadığımızı her anı, anlamın farkındalığını bilerek yürümek, bizlerde aslında yaşayan özün eyleminin özgür ruhudur. Özgür kokan, özgürlük kokan, her yoldaş, amaca giden yolda güzelliklerle anlam bulur. Amacın kutsallığı yarınları yaşatan adanmışlığı var etmiştir. PKK yaşamında insanlığın sevgisini var eden Önderliğimizin felsefesi bizi yeni doğuşlarla büyütmüştür. Bunu yaşamda gördüğüm her an, daha da güçleniyorum. Daha çok bu yoldaşlığın bıraktığı bu mirası anlam katarak sorumluluğumun bilincinde olarak daha çok bir şeyler katmak isteminde olmaya çalışıyorum.”

* YJA Star gerillası Zeynep Asya (Gülcan Arık) 17-18 Eylül 2017 tarihleri arasında Siirt il sınırları içinde yer alan Herekol dağında Türk ordusuyla girilen çatışmada, 12 gerilla arkadaşıyla birlikte şehit düştü.