Şeladizê’de katledilen Kürt gençleri anılıyor...

Türk savaş uçakları tarafından arabaları vurularak katledilen Şeladizêli Kürt gençlerinin öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti. Şeladizê halkı ve aşiretleri gençlerini çeşitli etkinliklere anıyor.

Türk savaş uçakları Şeladize nahiyesine bağlı Sida köyü kırsalını 19 Haziran 2020 tarihinde hedef gözeterek bombaladı. Bombalamada Emin Salih, Azad Mehdi, Abbas Adem ve Deman Ömer adlı Şeladizêli gençler katledildi. Aynı gün aynı saatlerde Metina’nın Golka köyü de bombalanmış, bir genç de orada katledilmişti. Türk devletinin savunma bakanı, gençlerin katledilmesiyle ilgili “3 PKK gerillasını bombalayarak vurdukları” şeklinde açıklamıştı. Bu açıklama, gençlerin bilerek ve hedef gösterilerek katledildiklerini kanıtlıyor.

Neden peki?

Gençlerin bilerek ve hedef gözetilerek katledilmelerinden bir yıl önce işgalci Türk devleti, 2019’da Zap ve Dêrelûk çevresini bombaladı, burada 5 sivil şehit düştü. KDP Başûrê Kurdistan parlamenteri ve KDP basını bölgeye giderek cenaze törenlerine katıldı. Yapılan cenaze töreninde halkın tepkisini Kürt özgürlük hareketi ve gerillalarına yönlendirmek için konuşmalar yaptı. Ertesi gün için bir yürüyüş planlandı. Yürüyüşe çıkan halkın yönü Şeladizê’nin arka tarafı olan Geliyê Blanda’ya verilerek, Kürt özgürlük hareketi protesto edilmek istendi. Ertesi gün Şeladizê halkı ve Dêrelûk ile Amediye’de gelen binlerce kişi toplandı, yürüyüşe geçti. Ancak halk KDP’nin planladığının aksine yönünü Şeladizê’deki Türk askeri üssüne verdi. Yürüyüşü yönlendirmek için öncülük edenlerin gücü halkı yönlendirmeye yetmedi. Kısa süre içinde askeri üs halk tarafından ele geçirildi. Üsteki askeri araçlar tahrip edildi. Çadırlar ve barınaklar ateşe verildi. Halk, tankların üstüne çıkarak Şeladizê’nin Kürdistan olduğu ve işgalcilerin orada yerlerinin olmadığı mesajını verdi. İşgalci Türk devletinin askerleri halka ateş açtı. Serhildana kalkan halktan şehit düşenler ve yaralananlar oldu. Ancak halk bu saldırılara rağmen direnişini sürdürdü. Türk üssünü ele geçirip ateşe verme yürüyüşünün öncülüğünü bir yıl önce Türk devletinin Sida’da iki araçları bombalanarak vurulan gençler yaptı. Emin Salih, Azad Mehdi, Abbas Adem ve Deman Ömer adındaki gençlerdi bunlar.

Gençlerin katledilmelerinden sonra onlar için bu kez kitlesel bir cenaze töreni düzenlendi.  Şeladizê halkı cenaze törenlerinde onlara sahip çıkarak aslında onlar gibi düşündüklerinin mesajını verdi. Cenaze törenlerinde yapılan konuşmalarda, gençlerin yerinin KDP tarafından verildiği açıkça ifade edildi. Şeladizê gençleri için KDP’nin adeta Şeladizê’ye binlerce askeri gücünü sevk edip sıkıyönetim ilan etmesine rağmen halk bir kez daha ayaklanarak KDP ve gençlerini katleden Türk devletine mesajlarını verdi.

Cenaze törenlerinde KDP’ye iletilen üç talep vardı…

Birincisi; Şeladizê ve Amediye’deki Türk işgalci üsleri kapatılacak, Türk askeri varlığına son verilecek.

İkincisi; geçen yıl olan serhildanda yakalananlar serbest bırakılacak.

Üçüncüsü; Rêkani köylerine giden yollar açılacak ve o bölgeye yönelik bombardıman durdurulacak.

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bu taleplerin hiçbiri yerine getirilmedi. Aksine siyasi tutsaklar sayısı daha da arttırıldı. Bunlara 5 tane de gazeteci eklendi. Gazetecilere ceza bile verildi. Bölgedeki Türk üsleri kapatılmadığı gibi KDP’nin onayı ile işgalci Türk devleti bölgede daha başka yerlere de girerek orada yeni üsler yaptı. Rekani aşiretinin 1961 yılından bu yana bilinçli bir şekilde KDP tarafından boşaltılan köylerine yönelik bombardıman durdurulmadığı gibi daha da arttırıldı. Bununla halkın arazisi, köyüne gitmesi engellenerek o bölgelerdeki zenginlik kaynaklarına el konuluyor. İşgalci Türk devleti ile o kaynaklar tüketiliyor.

KDP YENİ OYUNLARIN PEŞİNDE!

KDP, bir yıl önce Şeladizê halkı işgalci Türk devleti tarafından araçları vurularak katledilen dört yiğit gencini toprağa vermek için ikinci kez ayaklanırken çok net üç talep ileri sürmüştü. KDP’nin o bölgedeki yöneticisi talepleri merkezlerine bildireceklerini söylemişti. Ancak KDP talepleri yerine getireceğine yeni oyunların peşine düştü. Halkın işgalcilere karşı ayaklanmasını “işsizlikten ötürü” diye tanımladı. Bölgedeki sorumlusu Ömer Oreyi’yi kirli bir oyun oynamak için görevlendirdi. Ömer Oreyi sözde işsizliği ortadan kaldırmak için Şeladizê gençlerini adeta koruculaştırmak için silahlandırmak istedi. Ancak Şeladizê halkı ve gençleri bu oyuna gelmedi.

HALK, GENÇLERİNİ ANIYOR

Şeladizê halkı katledilen gençleri mezarları başında çeşitli etkinliklerle anmaya başladı. Anmalar sadece bir açıklamayla geçiştirilmiyor. KDP’nin engellemelerine rağmen vuruldukları yerde anma düzenleniyor önce. Ardından mezarları başında anılıyor gençler. Halk bu anmalarla, gençlerinin izinde yürümeye devam ettiklerinin mesajını verirken, cenaze töreninde dile getirdikleri taleplerinden de vazgeçmediklerini gösteriyor.