Şengal Özerk Meclisi: Yeni Irak Hükümeti, Özerk Yönetimi tanımalıdır

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, gerçekleştirdiği toplantının ardından yeni kurulan Irak Hükümetine özerk yönetimi tanıması çağrısında bulundu.

Şengal  Demokratik Özerk Meclisi, dün tüm üye ve kurumlarıyla Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Şehitliği’nde gerçekleştirdiği toplantının sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamayı, Aşiretler Heyeti Başkanı Nayif Şemo okudu. 

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, tüm bileşenlerinin ve kurumlarının katılımıyla kapsamlı toplantısını gerçekleştirdi. Şengal Özerk Yönetimi gerçekleştirdiği toplantıda, başta Irak olmak üzere bölgedeki son siyasi durumu ve Şengal Özerk Yönetimi’nin faaliyetlerini ayrıntılı olarak gözden geçirdiğini belirtti. 

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin şunları aktardı: “Toplantımızı hassas bir süreçte gerçekleştirdik. Bu süreçte bölgemizde şiddetli bir savaş yaşanıyor. Bu savaşta en çok acı çekenler, hakim güçlerin zulmüne uğrayan, bugüne kadar haklarını kazanamayan kadın ve çocuklardır.” 

Bu saldırılara karşı dünya çapında bir sessizlik olduğunu belirten Özerk Yönetim, Êzidi halkı olarak bu sessizliği bir ortaklık olarak gördüklerini belirterek, “Bu insanlık dışı saldırıları gerçekleştiren güçleri şiddetle kınıyor, direnen gerillaları selamlıyoruz” dedi. 

IRAK HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Gerçekleştirdikleri toplantıda Irak Hükümetine ilişkin değerlendirmeler de yaptıklarını belirten Özerk Yönetim, açıklamasında, “Irak uzun süredir siyasi, sosyal ve ekonomik bir krizin içinde. Yeni hükümet kurma çalışmaları da sürüyor. Yeni Irak Hükümeti halkın çıkarlarını göz önünde bulundurmalıdır. Hükümetin amacı demokratik ve birleşik bir Irak’ın kurulması olmalıdır” diye belirtti. 

BAĞIMSIZ BİR ŞENGAL

Irak Hükümetinin Şengal halkının isteklerine saygı duyması ve Irak anayasası çerçevesinde meşru haklarını yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Biz Şengal Özerk Yönetimi olarak çabalayacağız ve mücadele edeceğiz. Demokratik bir Irak ve özerk bir Şengal temelinde, yeni hükümet ve Irak’taki tüm siyasi taraflarla müzakerelerimizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi. 

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi yaptığı açıklamada, geleceği ve içinde bulundukları durumu değerlendirdiklerini ve duruma ilişkin öneri ve planlarının olduğunu da ifade etti.  

Şengal Özerk Yönetimi, öneri ve planlarını açıklamasında şöyle belirtti:  

“1. Şengal, Irak’ın bir parçasıdır. Ancak öyle bir kültüre ve inanca sahip ki, her zaman katliamlara maruz kalmış ve korunmamıştır. Bu yüzden Demokratik Özerkliği Şengal için temel çözüm olarak görüyoruz.

2. Bağdat ile Hewlêr arasında 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan Şengal anlaşması derhal iptal edilmelidir. Artık Êzidi ve Şengal halkına sorulmadan Şengal’e yönelik hiçbir anlaşma yapılmamalı ve dayatılmamalıdır.

3. Irak ve Şengal’in birliği ve istikrarı için, biz Şengal Özerk Yönetimi olarak Irak’ın yeni cumhurbaşkanı ve hükümetiyle müzakere etmeye ve demokratik bir çözüm temelinde ortaklığımızı geliştirmeye hazırız.

4. Irak Parlamentosu’ndan Êzidi halkının parlamentodaki temsilini artırmasını talep ediyoruz.

5. Kutsal topraklarımız Şengal’e yönelik gerçekleştirilen ferman nedeniyle göçe mecbur bırakılan tüm Êzidi halkımıza geri dönme çağrısında bulunuyoruz.

6. Sincar’ın Özerkliği için Avrupa’daki Êzidi topluluğumuz başta olmak üzere tüm dünyaya dağılmış tüm Êzidileri uluslararası alanda gerekli her şeyi yapmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

7. Türk devletinin özelde Şengal’e olmak üzere Irak’a yönelik hava saldırılarına karşı BM, ABD ve Irak’a hava sahasını kapatma çağrısında bulunuyoruz. 2014 fermanını soykırım olarak kabul eden devletler başta olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunu bu konuda özel bir tavır ve çaba göstermeye davet ediyoruz.”