Şengal Özerk Yönetimi: Kazımi ve KDP krizi derinleştirme çabasında

KDP’nin Şengal adına Bağdat’a heyet gönderme girişimlerine tepki gösteren Şengal Demokratik Özerk Meclisi, KDP heyetinin Şengal’i temsil etmeyeceğini, Şengal adına yapmak istedikleri bu toplantıyı hiçbir şekilde tanımadıklarını söyledi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bölgede yaşanan sorunlar, KDP ve Mustafa Kazımi hükümetinin provokasyonlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Özerk Yönetim, Mustafa Kazımi hükümeti ve KDP’nin Şengal’deki krizi derinleştirme çabalarının olduğunu belirtti.

Özerk Yönetim’in açıklamasında şunlar belirtildi: “Özerk Yönetim, tüm çözüm ve diyalog çabalarına rağmen Kazımi hükümeti hala oyun peşindedir. 18 Nisan’da Irak ordusunun Kazımi hükümetinin emriyle Digur’daki Êzidxan Asayişi’nin kontrol noktalarına saldırması sonrasında bölgede gerginlik oluştu. Bu saldırının ardından da 2 Mayıs’ta Irak ordusu tank ve topçularla büyük bir saldırı yaptı. Şengal Özerk Yönetimi, Şengal’deki savaşın derinleşmemesi için Iraklı bazı siyasi partilerle diyalog ve toplantılar yaptı. Bu savaşın Irak ve Şengal çıkarına olmadığını daha önce söylediğimiz gibi yine söyledik.

KAZIMİ YİNE YÖNÜNÜ KDP’YE DÖNDÜRDÜ

Kamuoyunun da bildiği gibi Irak’ın farklı parti ve kurumlarıyla diyalog ve görüşmeler devam ediyor ve Şengal için köklü bir çözüm bulmak istiyoruz. Ancak bu duruşumuza ve tutumumuza rağmen KDP ve Kazımi hükümeti Şengal’e yönelik kirli politikalarından vazgeçmiyor. Kazımi hükümeti, Şengal halkını, temsilcilerini ve kurumlarını görüşüp, muhatap almak yerine Kazimi bir kez daha yönünü KDP’ye döndürdü ve 9 Ekim Anlaşması’nı sürdürmek istiyor.

PROVOKASYON SÜRÜYOR

Şengal Özerk Yönetimi, sorunları çözmeye çalışıyor ancak KDP tam tersi bölgede gerginliği sürdürmek istiyor. Biz sorunları çözmek için çaba sarf ederken, KDP ise bir yandan savaşı sürdürmek bir yandan da kara propaganda ve özel savaş politikalarını sürdürmek istiyor. İlk başta yanlış bilgilerle halkımızı Şengal’den göç ettirmek istedi. Ancak KDP bu planında başarısız olunca halka yönelik provokasyon yaratma çabalarına girdi. Şimdi de provokasyonlarını bu tür toplantı ve siyasi oyunlarla sürdürüyor.

KDP HEYETİ ŞENGAL’İ TEMSİL ETMİYOR

Êzidî toplumuna şunu belirtmek istiyoruz; KDP, Şengal ve Êzidî toplumu adına bir heyeti Bağdat’a göndermeye ve Kazimi ile görüşmeye hazırlanıyor. Musul ve KDP tarafından hazırlanmıştır ve bu heyetteki kişilerin çoğu KDP üyesi ve destekçisidir. Êzidî toplumu ve Şengal adına bu heyeti tanıtmak istiyorlar. KDP, Qaîd Ameliyatê Mulus’un yardımıyla tekrar yürütmek istiyor. Heyet kendisini Şengal’in aktivistleri, temsilcisi olarak gösteriyor ancak bu sivil çalışmalara öncülük eden aktivistler yaptıkları açıklamada, heyetin kendilerini temsil etmediğini ve toplantıya onlar adına gidemeyeceğini söyledi.

9 EKİM ANLAŞMASININ DEVAMI

Özerk Yönetimi olarak, heyeti 9 Ekim Anlaşması’nın bir parçası olarak görüyoruz. KDP’nin bu yeni oyununun 9 Ekim Anlaşması’nın devamı olduğunu tüm Êzidî toplumunu ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Askeri saldırılar ve özel savaş politikalarıyla başaramadıklarını şimdi siyasi oyunlarla başarmak istiyorlar. Şengal adına yapmak istedikleri bu toplantıyı hiçbir şekilde tanımadığımızı kamuoyuna söylüyoruz.

KAZIMİ HÜKÜMETİ NET VE SAMİMİ OLMALI

Özerk Yönetimi olarak, Kazımi hükümetine çağrıda bulunuyoruz. Mevcut sorunları çözmek için samimi ve net bir tutum anılması gerekiyor. Bu tür oyunlar diyalog ve çözüm zeminini güçlendirmez, zehirler. Eğer çözüm niyetleri varsa bu aldatmacalardan vazgeçmeleri, Êzidî toplumuna müdahale etmemeleri ve Şengal’in iradesini tanımaları gerekiyor.

Tüm Şengal halkını da iradelerini bırakmamaya çağırıyoruz. Hiç kimsenin veya partinin kendi adlarına bu tür toplantılar yapmasına izin verilmemelidir. Çünkü iyi biliyoruz ki böyle insanlar Şengal’in çıkarlarını değil, kendi ailevi ve aşiretsel çıkarlarını düşünüyor.”