Şengal soykırımı protesto edildi

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın kentlerinde düzenlenen eylemlerle Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirilen soykırım protesto edildi.

Êzidîlere dönük 2014'te gerçekleşen katliamın 6’ncı yıldönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapılarak, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

BATMAN

Batman'da Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, DAİŞ'in 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği Êzidî Soykırımı'nın 6’ncı yılında açıklama yaptı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya Batman Milletvekili Feleknas Uca, TJA aktivistleri, HDP ve DBP’li yöneticiler katıldı.

Açıklama öncesi kadınları ablukaya alan polisler, kadınları “sosyal mesafe cezası” kesmekle tehdit etti. Yaşanan tartışmaların ardından açıklamaya katılan kadınlara “sosyal mesafe cezası” kesildikten sonra açıklama yapıldı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 3 Ağustos tarihinin kara bir gün olduğunu söyleyerek, Şengal’de tüm dünyanın gözü önünde vahşi bir soykırımın yaşandığını kaydetti. Uca, binlerce Êzidî kadın ve çocuğun kaçırıldığını, hala 3 bin kadının akıbetinin bilinmediğini hatırlattı. Êzidîlere yapılan soykırımın Êzidî kadınları şahsında tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarına yapıldığını söyleyen Uca, “Yakın zamanda DAİŞ çeteleri tarafından Ankara’ya 3 Êzidî kadın getirildi. DAİŞ çetesinin amiri Ankara’ya kadar nasıl geliyor? Êzidî çocuklar Şengal’de kaçırıldı ve DAİŞ aileleri, çocukları Antep ve Kırşehir’e getirdi. Bu hangi hukuktur?” diye sordu.

Uca, Êzidîlerin 73 fermana rağmen boyun eğmediğini belirterek, “Şengal yarasından bahsettiğimizde ceza vereceklerini söylüyorlar. Ne ceza veriyorsanız verin. Şengal soykırımından sonra Türk devleti 5 defa Şengal’e saldırdı. Şengal’in yarasını kapatmak yerine, Şengal’i bombalıyorlar. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı. Şengal asla unutulmayacak” ifadelerini kullandı.

VAN

Van’da HDP Kadın Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Êzidî Soykırımı dolaysıyla ortak açıklama yaptı. HDP il binası bahçesinde düzenlenen anma programında, bahçede bulunan ağaçlara Êzidî kadınların fotoğrafları asıldı. Ortak açıklamayı yapan DBP Parti Meclisi üyesi Hatice Kiye, DAİŞ’in katliamından kurtulan Êzidî kadınların göçe maruz kaldığını ve gittikleri ülkelerde ötekileştirildiklerini belirtti. Kiye, “Êzidî kadınlar göç ettikleri ülkelerde de anadil ve inançlarını yaşayamamaları ferman içinde ferman koşularına maruz bırakmakta, kamplarda zorlu koşullarda yaşamakta, yaşadıkları kamplardan çıkarılarak; psikolojik ve fiziki şiddetin her türlü boyutuyla yaşamaya zorlanmaktadır. Aynı zamanda kendi kültür ve toplumlarından uzakta olmalarından kaynaklı bir de kültürel soykırıma maruz bırakılmaktadırlar” dedi.

3 Ağustos'un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Kiye, “Alanlarda, uluslararası mecralarda sürdüreceğiz. Êzidî kadınları toplumlarından izole edilmesin. Entegre adı altında kültürel soykırıma son verilsin. Tüm suçlular uluslararası bağımsız bir mahkeme önüne çıkarılsın, cezalandırılsın. Avrupa, Êzidî kadınlar ve Şengal Soykırımı ile ilgili izleri kaybettirme politikasından vazgeçsin. Dünya kadın örgütleri, hukuk örgütleri ve barolar sorumluluk alsın” çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından Êzidî katliamında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra kadın katliamları ve tecavüzlerine ilişkin bir skeç sahnelendi. Skeçte zılgıtlar eşliğinde kara çarşafları üzerlerinden atan kadınlar, beyaz kıyafetleriyle Êzidî kadınlarını andı. “Jin, jiyan, azadî” sloganının atıldığı etkinlik, dengbêj kadınların ezgileriyle son buldu.

MARDİN

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Güven (Bacinî) köyünde Êzidîlere yaşatılan 74’ncü fermanın 6’ncı yıldönümü TJA öncülüğünde düzenlenen etkinlikle kınandı. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar yaptığı konuşmada, katliamdan sonra Şengal’e dönmek isteyen Êzidîlere hiçbir şekilde yardım edilmediğini hatırlatarak, AKP’nin sürekli sorun çıkardığını belirtti. Şu an yeni bir katliamın hazırlıklarının yapıldığını kaydeden Dündar, “Başûr (Federe Kürdistan Bölgesi) ve Şengal’e saldırılar tekrar başladı. Bu saldırılarla 74’nci fermanı gerçekleştirmek istiyorlar. Ancak yeni bir fermana ve katliama izin vermeyeceğiz. Mesele Yahudi, Süryani, Arap veya Êzidîlik değildir. Mesele zihniyet meselesidir. Bugün sıra Êzidîlerde ise yarın başka bir halkta olur. Binlerce Êzidî kadını kaçırıldı ve zulüm yapıldı. Halkların başına gelmiş en son felaket DAİŞ’tir” dedi.

HATAY

Hatay İl Örgütü, Êzidîlere dönük gerçekleşen katliamın yıldönümüne ilişkin parti binasında açıklama yaptı. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Haklarını ve yaşamını tehdit eden cinsiyetçi şiddete ve artarak devam eden saldırılara, kadın kırımına karşı dünya kadınları ile birlikte mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü eşbaşkanları Hülya Ateş ve Nevzat Güzel ise, katliamın yıldönümü nedeniyle yaptıkları yazılı açıklamada yaşamını yitirenleri andı.