Şengalliler Bağdat-Hewlêr anlaşmasına karşı yürüdü

Şengal sakinleri Bağdat ile Hewlêr arasında 9 Ekim günü kendilerine danışılmadan yapılan anlaşmayı protesto etmek için sokaklara çıktı.

Bağdat ile Hewlêr yönetimleri 9 Ekim'de Şengal'e ilişkin bir anlaşmaya vardıklarını bildirdiler. Anlaşmaya göre, Şengal güvenlik alanında Bağdat'a bağlı olacak. İdari ve hizmet alanında ise Bağdat ve Hewlêr ortaklaşacak.

Bu anlaşmanın duyurulması ardından Şengal Özerk Yönetimi, alınan kararların kendilerini bağlamadığını ve tanımadıklarını bildirdi.

Şengal sakinleri de bir yürüyüş yaparak tepkilerini ifade ettiler. Yürüyüşe Êzidîlerin yanısıra Araplar, Sünniler, Şiiler, aşiret liderleri, din insanları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Kent merkezinde başlayan eylemde, "Şengal halkının iradesi dışındaki hiçbir kararı kabul etmiyoruz" yazılı pankart dikkat çekti.

Yürüyüş Qibayil kavşağında bir açıklama ile son buldu. Ziman Rihan Hesen'in okuduğu açıklamada, Şengallilerin ne Irak ne de Kürdistan bölgesi güçlerinin DAİŞ'e karşı bir şeyler yapmadığı sırada, ağır bedeller ödeyerek direndiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, "Bugün burada toplanan bizler, tüm Êzidîlerin geri dönüşü, Şengal'in yeniden inşası ve sorunların çözümüne desteğimizi ifade ediyoruz. Zaten başından beri talebimiz buydu" denildi.

Ancak Bağdat-Hewlêr anlaşmasının Şengallilerin iradesi dışında yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu karar kimin tarafından alınırsa alınsın, destek veren kim olursa olsun, hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" diye belirtildi.

Şengalliler taleplerini iki madde halinde şöyle özetlediler:

1-Kentin yönetimine ilişkin tüm kararlara, Şengal halkları da dahil olmalı.

2-Şengal'e ilişkin görüşmeler ve bölge halklarının katılımı konusunda bir komite oluşturulmalı."