Şenyaşar Ailesi’nin ‘adalet nöbeti' 100. gününde -1

AKP'li İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından 3 ferdini kaybeden Şenyaşar Ailesi, 100 gündür adalet nöbetinde. Anne Emine Şenyaşar, adalet sağlanana kadar direnişini sürdürmekte kararlı.

Aşme köyünden olan Emine Şenyaşar ile Tilhûk köyünden Hacı Esvet Şenyaşar, 1976 yılında evlendikten sonra 7 çocuk sahibi olurlar. 1990 yılında maddi zorluklardan dolayı aile, Urfa’nın Suruç ilçesine göç etmek zorunda kalır. Burada yurtsever duruşları ve yoksul ailelere yardım elini uzatmalarından dolayı kısa sürede ‘Şenyaşar Ailesi’ olarak tanınır ve herkesçe sevilirler. Aile, 2014 yılının sonbaharında ise DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle evlerini terk edip sınırın bu tarafına gelen Kobanêlilere kapılarını açar. Kobanêliler için seferber olan Hacı Esvet Şenyaşar, kısa bir süre içinde çevresinde canla başla çalışarak yardımlar toplar. Bununla da yetinmeyen Şenyaşarlar, Kobanê direnişine destek vermek için sınır hattına gelenleri aylarca misafir eder.

SALDIRI, AKP’Lİ YILDIZ’IN TALİMATI İLE BAŞLADI

Kürdistan ve Türkiye kamuoyu ise Şenyaşar Ailesi’ni, AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın talimatıyla katledilmeleri ile tanıyacaktı. Urfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan ve 40 yıldır burada esnaflık yapan Şenyaşar Ailesi, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP MYK üyesi, milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız'ın talimatıyla saldırıya maruz kalmıştı. Seçim çalışmaları kapsamında esnafları gezen Yıldız, Şenyaşarlar'ın dükkânına girerek, "Biz isteğiniz var mı" diye sormuş, Şenyaşarlar da, Yıldız ile birlikte dolaşanları kastederek, "Yanınızdakileri uyarın. İlçe sakinlerini taciz ediyorlar. Kadın ve kızlara laf atıyorlar. Bizi rahatsız etmesinler" demişti. Bunun üzerine AKP adayı Yıldız, kapıdan çıktığı sırada yanındakilere gözleriyle işaret ederek, "Saldırın" emri vermişti. Şenyaşarlar'a saldıran AKP'li Yıldız'ın akrabaları ve taraftarları dükkânda bulunan Fadıl, Adil, Muhamed, Mehmet, Ferit ve  Celal Şenyaşar'ı yaralamıştı. Yaralı halde hastaneye kaldırılan Şenyaşarlar, Yıldız'ın akrabaları tarafından burada vahşice katledilirler.
Olayı duyan Baba Hacı Esvet ve Anne Emine Şenyaşar, ilçe merkezinde buluşarak çocuklarının bulunduğu Suruç Devlet Hastanesi'ne gittiler. Hastaneye vardıklarında AKP'li Yıldız'ın kadınlı-erkekli tüm akrabalarının orada olduklarını görürler. Yıldız'ın yakınları baba ve anne Şenyaşar'ı gördüklerinde onlara da saldırmaya başlar. Anne Şenyaşar'ı kadınların bulunduğu tarafa iterek, "Bu kadındır. Bunu kadınlar öldürsün" deyip, Baba Şenyaşar'ı aralarına alıp kesici-delici aletler ve silahlarla katlederler.

HASTANEDEKİ GÖRÜNTÜLER YOK EDİLDİ

Baba Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Celal ve Adil yaşamını yitirdi. Olayda yaralanan diğer 3 Şenyaşar kardeşlerden Fadıl ise AKP'li Yıldız'ın akrabalarının tehditlerinden kaynaklı Suruç Devlet Hastanesi'nden Urfa'daki Eğitim Araştırma Hastanesine, oradan da Amed'deki Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edilmişti. Olaydan 3 gün sonra, 17 Haziran'da AKP Yıldız'ın kardeşini ve korumasını öldürmek suçlamasıyla tutuklanarak Elazığ Hapishanesi'ne gönderildi. Olayın üzerinden 16 ay geçmesine rağmen Urfa'daki başsavcılık tarafından dosya halen açılmamış ve Fadıl Şenyaşar, Elazığ'da tekli odada tutulmaya devam edilmişti. 27 Aralık 2019 tarihinde iddianame hazırlanmış ve duruşma tarihi 24 Mart 2020’ye verilmişti. Ancak dosyasının naklinin talebi kabul edilmesi nedeniyle dosya Malatya'ya gönderilmişti. Şenyaşar Ailesi, 16 ay boyunca iddianamenin hazırlanmamasını ve davada herhangi bir ilerlemenin olmamasını, olayın ilk günü Suruç Devlet Hastanesi'nde yaşanan katliamın kamera kayıtlarının silinmesine bağlamıştı.

16 AY SONRA İLK DURUŞMA

Malatya’ya gönderilen dosyanın ilk duruşması 15 Nisan 2020’de görülmüş oldu. Duruşma, koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi yerine nöbetçi Malatya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. SEGBİS ile savunma yapan Fadıl Şenyaşar'ın avukatları, iddianamede saldırının hastane boyutunun olmadığı ve bunun da olayla kopuk olmadığını belirtti. İddianamenin savcılığa geri iade edilmesi gerektiğini vurgulayan avukatlar, müvekkilleri için tutukluluğun cezalandırmaya dönüştüğünü kaydederek, tahliye talep etti. Nöbetçi mahkeme, hiçbir talebi kabul etmeyerek, duruşmayı 9 Temmuz 2020’ye erteledi. 2. duruşmayı takip etmek için Ankara'dan gelen HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Faruk Gergerlioğlu ile HDP Urfa İl Eşbaşkanı Mikail Gözek, adliyeye alınmamıştı.

‘GİTME, SENİ DE ÖLDÜRÜRLER!'

Duruşmada, Anne Emine Şenyaşar yaşadıklarını anlatırken sık sık ağlamış ve “Olay esnasında bir tane torunum bana haber verdi. O esnada dükkâna doğru giderken mahalledeki kadınlar benim dükkâna gitmemi engelleyip, bana "Çocuklarını öldürdüler" dediler. Bana "gitme, seni de öldürürler" dediler. Ben iş yerine gitmeye çalıştım, polisler olay yerini sarmıştı, dükkâna geçmeme izin vermediler. Ben de yolda geçen bir araca binerek hastaneye gittim. O esnada eşimin birçok yerinden bıçaklandığını gördüm. Ve gözümün önünde Heci'yi hastanede öldürdüler. O esnada yaralı çocuklarımla görüşme fırsatım olmadı" diye konuşmuştu. Duruşma 20 Kasım 2020 tarihine ertelenmişti.

SAVCI MÜTALAA VERDİ

3’üncü duruşmada da HDP milletvekilleri ve gazeteciler salona alınmazken, saldırıda yaralı olarak kurtulup sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar, tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden SEGBIS aracılığı ile duruşmaya katılmıştı. Duruşma, sanık savunmalarının alınmasıyla başladı. Mahkeme heyetinin bir kez daha değiştiğinin görüldüğü duruşmada, savunmalardan sonra savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar'ın bir kez ‘kasten öldürme’ ve sekiz kez ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ ile 150 yıla kadar hapsi istenmişti. Savcı, Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti, dava avukatlarının tüm taleplerini reddedip Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 25 Aralık 2020’ye ertelemişti.

TANIKLARIN ÇELİŞKİLİ İFADELERİ

Duruşmanın görüldüğü 25 Aralık’ta adliye önü ablukaya alındı. Saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren Anne Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile bazı aile üyeleri duruşmaya katıldı. Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa, Aned ve Antep barolarına bağlı avukatlar da duruşmaya katıldı. Duruşmada, Yıldız Ailesi üyeleri ve avukatları da vardı. Yıldız Ailesi'nin lehine tanıklık edenlerin çelişkili ifadeleri dikkat çekmişti. Buna rağmen mahkeme heyeti, Fadıl Şenyaşar’ın tutukluluk halinin devamına karar verek, duruşmayı 12 Mart tarihine ertelemişti.

TANIK KAYA, ŞENYAŞAR AİLESİ’Nİ DOĞRULADI

Bir önceki duruşmada mahkemenin dinlenmesine karar verdiği tanık Murat Kaya, Urfa'daki 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS aracılığı ile duruşmaya katıldı. Saldırıdan sonra ifade veren Kaya, iki buçuk yıl sonra dinlenmek üzere mahkemeye çıkarıldı. Beyanlarında AKP’li vekil Yıldız’ın ileri sürdüğünün aksine dükkâna girmeleriyle birlikte Şenyaşarlar’dan hiç kimsenin vekile ‘Sen bizim kim olduğumuzu biliyor musun? Biz örgütteniz’ gibi bir söylemde bulunmadığını ifade eden Kaya, yine bu yönlü bir tartışmanın yaşanmadığını söyledi. Bunun üzerine Şenyaşar Ailesi’nin avukatları, tanığın beyanlarından da anlaşıldığı üzere Şenyaşar Ailesi fertlerinin AKP’li vekil ve beraberindekilere yönelik ‘Biz örgütteniz’ şeklinde söylemde bulunduğu iddialarının yalan olduğunun ortaya çıktığını söyleyerek, tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar’ın tahliyesini talep etti.

Avukatlar, mahkemeden tutuksuz sanıklardan İbrahim Yıldız’ın tape kayıtlarının dosyaya eklenmesi, soruşturmanın genişletilmesi, olaya ilişkin harici bulgu ve delillerin tespit edilmesi, işyeri ve hastane boyutlarıyla ikiye ayrılan soruşturmanın birleştirilmesinin yanı sıra esasa dair ek süre taleplerinde bulundu. Ancak mahkeme tüm talepleri reddederek duruşmayı 2 Nisan 2021 tarihine erteledi.

KARAR DURUŞMASI: FADIL ŞENYAŞAR’A 37 YIL CEZA

Karar duruşması 2 Nisan’daydı ve mahkeme, babası Hacı Esvet, kardeşleri Celal ve Adil Şenyaşar’ı yitiren tutuklu Fadıl Şenyaşar'a Mehmet Şah Yıldız'ı öldürmek, Abdurrahman Yıldız, Mustafa Yıldız, Nihat Yıldız, Süleyman Yıldız, Kenan Yıldız'ı öldürmeye teşebbüs etmek ve Engin Şimşek, Ahmet Çetin'i yaralamak ve tabanca taşımak iddialarıyla toplam 37 yıl 9 ay ceza verdi. Davanın diğer tutuklu sanığı Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, her ikisinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Şenyaşar Ailesi’nin avukatları, “İstinaf ve Yargıtay safhası önümüzde duruyor. İstinafta onanması durumunda Yargıtay yolu açıktır” demişti.

AİLENİN ADALET NÖBETİ

Şenyaşar Ailesi, mahkeme heyetinde bulunan savcının mütalaasını verdiği günden itibaren AKP İl Başkanlığı ve Urfa'daki adliye önünde adalet nöbetine başladı. Anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, 100 gündür devam eden adalet arayışlarını sürdürüyor. 100 günlük zaman zarfında defalarca gözaltına alındılar, işkenceye uğradılar. Ferit Şenyaşar ve annesi birkaç defa hastaneye kaldırılmak zorunda kaldı. Anne Şenyaşar, ağlamaktan ve stresten gözlerini kaybetmek üzere iken, çocukları ile birlikte adaleti sağlayana kadar mücadelelerine devam edecekleri söylüyor.
YARIN: Ferit Şenyaşar’ın adalet nöbetlerine ilişkin değerlendirmeleri