Şeytan Köprüsü'nün akıbeti ne olacak?

Muradiye'de Tarihi Şeytan Köprüsü üzerine 2018 yılında asfalt dökülmesinden sonra köprünün yeniden inşa edilmesine karar verildi. Kararın ardından iş makinalarının köprüye daha büyük zarar vermesinden endişe ediliyor.

Van'ın Muradiye İlçesi'nde 19. yüzyılda Mahi Çayı'nın üzerine yapılan ve birçok köyün birbiriyle olan ulaşımını sağlayan Bend-i Şeytan Köprüsü, yerden 17-18 metre yüksekliğindeki 15,5 metre uzunluğunda bulunuyor. 3 metre genişliğindeki köprü, sahip olduğu doğal güzelliği ile Van'ın önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. Tarihi Şeytan köprüsüne 2018 yılında asfalt dökülmesinin ardından gelen tepkiler üzerine dönemin Muradiye kayyumu Harun Yücel yazılı açıklama yaparak, asfaltın kaldırılacağını söyledi. Bir kısmı sökülen asfaltın büyük bir bölümü ise sökülmedi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul geçen yıl köprüde yenileme çalışması yapılmasına ilişkin karar aldı. Kayyum belediyesi ise bu kararı kendi çalışması gibi belediyenin resmi sitesinde yayınladı.

EŞBAŞKAN BALKAN: KÖPRÜ KORUMA ALTINA ALINMALI

Belediyelerin AKP tarafından gasp edilmesinin ardından yerine kayyum atanan HDP'li Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan, köprünün Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun denetiminde olduğu için kendi dönemlerinde köprüye ilişkin bir karar alamadıklarını söyledi. Kayyumun asfalt döktükten sonra yeniden sökeceklerini söylediklerini ama bunu yapmadığını kaydeden Balkan,"Kayyım Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararına rağmen, ‘Biz yapıyoruz’ algısı yaratmak istiyor.

Yapılacak olan çalışmanın belediye ile bir ilgisi yoktur. Asfalt hala sökülmüş değil. Kurul kararı olmadan oraya dokunmak mümkün değil. Eski haline dönüştürüleceğini sanmıyorum, asfaltı sökmeleri yeterlidir. Tarihi köprüden iş makinaları geçerse köprü daha büyük zarar görür. Köprü koruma altına alınmalı ve halk için yeni bir köprü inşa edilmeli."