Şikayetçi oldukları olayın tanığı değil, sanığı oldular

Polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan 5 kişi hakkında "mukavemet" suçlamasıyla açılan davanın duruşması Van'da görüldü.

Van’da 6 Mayıs 2019 yılında İmralı tecridine karşı başlatılan açlık grevi eylemlerinde aralarında gazetecilerin de olduğu 5 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada, haber takibi yapan gazeteci Oktay Candemir, Önder Soğukbulak, Serdar Çevik, Ömer Ertaş ve Mahmut Dindar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakmıştı. Olayın ardından polisler hakkında suç duyurusunda bulunan 5 kişinin talebi mahkeme tarafından takipsizlikle sonuçlanırken, gazeteciler hakkında ise “Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanuna muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı.

Açılan davanın ilk duruşması, Van 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Şikayetçi olan polislerin katılmadığı duruşmaya, hakkında dava açılan 5 kişi ile avukat Erhan Çiftçiler katıldı. Duruşmada söz alan sanıklar, darp edildiklerine dair hastane raporlarını mahkemeye sundu. Mukavemette bulunmadıklarını dile getiren 5 kişi, beraat talebinde bulundu.

Avukat Erhan Çiftçiler ise savcıların delillere göre iddianame hazırlanmadığına dikkat çekerek, dosyaya göre hareket edilmesini istedi. Çiftçiler, polislerin çektiği ve Sanat Sokağını gören MOBESE kamera görüntülerinin dosyaya konulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, eksik hususların giderilmesi için bir sonraki duruşmayı 31 Aralık’a erteledi.