Ülkesinin dağlarında bir şahin

Rojhilatlı Muhammed Elizade, ülkesini, topraklarını koruyan binlerce şahinden biriydi. İran devlet baskısı altında yaşamayı reddeden Elizade, topraklarını korumak için yönünü Kürdistan dağlarına çevirdi.

Özgürlüğe sevdalı olan insanlar kanatlarını açıp bir güvercin gibi dağlarda uçmak isterler. Uçmak, kanatlarının büyümesini ve uçmayı öğrenmesini bekleyen tüm yavru kuşların umududur. Özgürlük ve uçmak ne kadar yakın, tatları ne kadar da birbirine benziyor... Kürdistan dağlarında yuvalarını yapıp bu güzel doğanın üzerinde uçan kuşlar; özgürlüğün tadına varmak için daha yükseğe uçarlar. Onlar için ne kadar yaşadıkları değil, nasıl ve ne yaşadıkları önemlidir. Bu kuşlar özgür ve gururlu yaşamak isterler, bu yüzden asla topraklarına ihanet etmezler ve topraklarının işgal edilmesine izin vermezler. Kürdistan dağları, gökyüzünde özgürce uçan, özgürlüğe kanatlarını açan birçok şahinin ve kuşun yuvası oldu. Kürdistan'ı koruyan bu kuşlar, her türlü fırtına ve kara buluta rağmen topraklarını bırakmazlar.

Manî Kiyaksarlı olan Muhammed Elizade de ülkesini, topraklarını koruyan şahinlerden biriydi. Muhammed, İran işgali altında yaşamaktan bıkmıştı ve daha yükseğe uçmanın bir yolunu arıyordu. Uçmanın suç olduğu ve tüm kuşların kanatlarının bağlanıp kafese atıldığı bir dönemde kaçmanın yolunu buldu ve 2010 yılında yönünü Kandil'e verdi. Muhammed, topraklarını işgalcilerden kurtarmak ve sözünü yerine getirip yükseklere uçmak için Helo Mehabad adını aldı.

11 YILLIK MÜCADELESİNDE BİRÇOK GÖREV ÜSTLENDİ

İran devletinin Kandil'e yönelik saldırılarında Helo yoldaş topraklarını savunmak için savaştı. 2011 yılında kanatları güçlendikçe daha yükseğe uçmak için Zagros'un engebeli ve güzel dağlarına yol aldı.

6 yıl boyunca Zagros'un asi dağlarında mücadele ettikten sonra 2017 yılında Şehit Îbrahîm Akademisi'ne gitti.

Heval Helo, eğitimin ardından Bakur'a; Botan eyaletine gitti. Çocukluk arkadaşı Kani’nin izinden giderek Botan dağlarında mücadelesini daha da yükseltti. Özgürlük hareketine verdiği sözü yerine getirmek için eskisinden daha güçlü kanat çırpmaya ve uçmaya devam eden heval Helo, Botan'ın güzel doğasında dört yıl boyunca işgalci düşmana karşı savaştı. 11 yıllık özgürlük mücadelesinde birçok görev ve sorumluluk üstlendi. 14 Ağustos 2021 yılında Cûdî alanında Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit düşen heval Helo, Kürdistan'ın ölümsüz şahinleri arasına katıldı.

Helo yoldaşın hayalleri hala dağlarda uçuyor. Şüphesiz Kürdistan'ın diğer savaşçı şahinleri de bu hayalin peşinden özgürlüğün ufuklarına doğru yol alıp şehitlerin hayallerini gerçekleştirecekler.