Ajanlık dayatması ‘çaya davet’ adı altında yapılıyor!

HDP yöneticilerini arayıp karakola çağıran ve kendilerini "istihbarat birimi" olarak tanıtan ekip, Şırnak ve ilçelerinde yaklaşık 2 bin kişiye ajanlık dayattı.

Baskıların her dönem odağında olan Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik gözaltı, tehdit ve baskılar hız kesmeden devam ediyor. Binlerce yöneticisi ve üyesinin tutuklu olduğu HDP’nin yöneticileri şimdi de "İstihbarat Birimi" adı altına bir ekip tarafından aranarak ajanlık teklif ediliyor. Şırnak ve ilçelerinde HDP’li yöneticilerin de olduğu yaklaşık 2 bin aileyi arayan ekip, hızını alamayıp en son HDP’li Cizre Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Kaya'yı aradı. Kendisine ajanlık dayatıldığını belirten Kaya, bu politikalara karşı da asla boyun eğmeyeceğini söyledi.

'YAPMADIĞIM ŞEYİ KABUL ETTİREMEZSİNİZ’

10 gün önce Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünün “İstihbarat Birimi” tarafından arandığını dile getiren Kaya “Bana 'Emniyete gel bir çay içelim' dediler. Ben de birime gittim. Gider gitmez hemen çapraz sorguya aldılar. Sokağa çıkma yasağı döneminde benim nöbet tuttuğumu söylediler. Silahlı eylemler gerçekleştirdiğimi söylediler. Ben de bunların iftira olduğunu söyledim. Sonra bana ajanlık dayatmasında bulundular. 'Kabul etmezsen seni süründürürüz. 1 hafta süre veriyoruz ve bir hafta içinde düşünme zamanın var’ dediler. Onlara bunu asla kabul etmediğimi söyledim. Yapmadığım bir şeyi bana kabul ettiremezsiniz dedim. Onların söylediği hiçbir şeye boyun eğmedim” şeklinde konuştu.

HDP’YE KİMLER GELİYOR

Kendisine “Neden HDP'ye gidiyorsun?”, “Orada ne var ve neler görüyorsun?” gibi sorular yönelttiklerini söyleyen Kaya, “Onlara 'HDP'de hakikati görüyorum' dedim. Sonra 'HDP’ye kim geliyor ve neden oraya geliyorlar?' şeklinde bir soru sordular. Sonra açık bir şekilde bana 'gel bizimle çalış, her ihtiyacını karşılayalım' dediler. Bu şekilde ajanlık teklifinde bulundular. Ben de bunu asla kabul etmeyeceğimi söyledim” diye konuştu.

'BU PSİKOLOJİKBİR BASKIDIR’

Emniyette tehdit edildikten 5 gün sonra da sokakta yürürken önünün sivil bir araç tarafından kesildiğini belirten Kaya, şunları anlattı: “Önümü kesen araçtan inenler polis olduklarını söyledi. Arabaya binmemi istediler ama kabul etmedim. ‘Arabanıza binmeyeceğim, varsa bir sorun emniyete gelirim’ dedim. Ben bunu söyledikten sonra gittiler. Bu psikolojik bir saldırıdır. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım.”

Bu politikalara karşı hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini söyleyen Kaya, “2 defa bu uygulamaya maruz kaldım. Bedenimizde tek bir damla kan kalana kadar her zaman dürüstlüğü ve gerçeği savunmak için mücadele edeceğiz. Öldürseler de kaybettirseler de sonuna kadar halkımızın yanında olacağız ve mücadele edeceğiz" dedi.