AKP, korucu, ağa üçgeninde uyuşturucu ve fuhuş ticareti

Van uyuşturucu ve fuhuş ticaretinde İstanbul ve Adana’dan sonra üçüncü şehir oldu. Van’da uyuşturucu ve fuhuşun bu kadar rahatlıkla yapılabilmesinin sebebi ise, arkasında ise bazı aşiret ağaları, korucular ve uzman çavuşların olması.

Van’da son yıllarda uyuşturucu madde bağımlılığı hızla artıyor. Van’da uyuşturucu kullanım yaşı 11'e kadar düşerken, fuhuş ticaretinde yaşanan artış ise endişe verici boyutlara ulaştı. Uyuşturucu ticaretinde Van, İstanbul ve Adana’dan sonra üçüncü şehir oldu. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun neredeyse ayda bir ziyaret ettiği Van’da, bu kadar yoğun yaşanan uyuşturucu ve fuhuş ticaretine yönelik tek bir açıklama yapmaması ise dikkat çekiyor. Türkiye'nin batı illerine gittiğinde polislere ‘Uyuşturucu ile mücadele etmeleri için uyarılarda bulunan Soylu, Van'a geldiğinde ise bu konulara tek kelime ile bile değinmiyor. Bu da akıllara “AKP, Van’da uyuşturucu ticaretine göz mü yumuyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

Sorunun yanıtını Van’da yaşananlar veriyor. Van’da uyuşturucu ve fuhuş ticareti özellikle 2020 salgın sürecinden sonra korkunç boyutlara ulaştı. Peki, Van’da artan uyuşturucu ve fuhuş ticaretinin arkasında kimler var? Nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyorlar?

KORUCULAR TEDARİK EDİYOR

Van’da uyuşturucu ticaretinde tedarikçiliği korucular yapıyor. Bu yüzden herhangi bir aramaya ya da kontrole tabi tutulmadan istedikleri kadar uyuşturucuyu il merkez ve ilçelerine dağıtabiliyorlar.

Devlet yanlısı birkaç aile de devletin kendilerine tanıdığı bu dokunulmazlık zırhı ile uyuşturucu ve fuhuş ticaretinde önemli rol oynuyor. Bu aileler arasında korucu Kahraman ailesi, AKP’li Çatak Belediye Başkanı korucubaşı Abdurrahman Şeylan gibi isimler de var.

OTOPARKLARDA VE KAFELER SUÇ MEKANI

1990’larda kendilerine Kara Şimşek diyen koruculardan Kahraman ailesi ile birlikte AKP’den Çatak Belediye Başkanı olan Abdurrahman Şeylan’a bağlı korucular uyuşturucuyu tedarik ediyor. Uyuşturucu, kent merkezine korucular tarafından getiriliyor ve torbacılara teslim ediliyor. Uyuşturucular torbacıların eline geçmesinin ardından bazı alkollü mekânlar ve özellikle otoparklarda satılıyor. Uyuşturucu ticareti ve fuhuş ticareti de bir arada yapılıyor. Birbirini besleyen iki kirli dünyanın Van’da toplandığı çeşitli kafeler mevcut. Uyuşturucunun dolaşımı ise fuhuş ağına düşürülen kadınlar üzerinden yapılıyor.

OTOPARKLAR ŞEYLAN VE KAHRAMAN AİLESİNE AİT

Korucu Kahraman ve Şeylan aileleri sadece uyuşturucuyu temin etmekle kalmıyor, aynı zamanda onlara satış için yer de temin ediyor. Uyuşturucu satışı, Kahraman ve Şeylan ailesine ait olduğu öğrenilen ruhsatsız otoparklarda yapılıyor.  Bu otoparklardan biri Barlar Sokağı’nda bulunurken, biri depremde yıkılan Orduevi arazisine yapılan otoparkta, diğeri ise Milli Egemenlik caddesinde bulunuyor. Bu otoparklar koruculara ve kendine ‘Ağa’ diyen bazı kişilere ait. Otoparklarda gün ortasında şırıngalı kişiler dolaşıyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN FUHUŞ ORGANİZASYONU

Uyuşturucu ve fuhuş çeteleri teknolojinin geldiği noktadan da faydalanıyor.  Örneğin, Swarm isimli bir program var. Parayla girilen bu programda açıkça telefon numaraları yazılıyor. Daha sonra uyuşturucu madde arayan ve fuhuş ağına düşen bu kişiler, bir kafede buluşuyorlar. Bazı kafelerde açıkça fuhuş pazarlığı yapılıyor. Bu duruma bağlı olarak son zamanlarda Van’da frengi hastalarının sayısında yüzde yüz bir artış gerçekleşti.

UYUŞTURUCU KORUCULARIN, FUHUŞ UZMAN ÇAVUŞLARIN ORGANİZESİYLE

Uyuşturucu ticaretini korucular yaparken fuhuş organizasyonunu ise uzman çavuşlar yapıyor. Evinden kaçmış, maddi durumu iyi olmayan kadınlar uyuşturucuya alıştırıldıktan sonra fuhuş batağına sürükleniyor.

Fuhuş ticaretini yapanlar son dönemlerde farklı bir yönteme imza atıyor. Masajı otellerden çıkarıp masaj salonlarına taşıdılar. Masaj salonlarının ruhsatını ise kayyum tarafından yönetilen İpekyolu Belediyesi veriyor.

Masaj salonu açmak isteyen herkes belediyeden çok rahat bir biçimde ruhsat alabilirken, bu yerler herhangi bir şekilde denetlenmiyor. Masaj salonuna fuhuş yapmak amacıyla gidenler, bu mekânlarda rahatlıkla uyuşturucu temin edebiliyor.

Geçtiğimiz yaz ayında fuhuş yapan bir masaj salonuna baskın yapılmış ve söz konusu masaj salonunun bir polis ve bir uzman çavuşa ait olduğu ortaya çıkmıştı.

GÖÇMEN KADINLAR FUHUŞA SÜRÜKLENİYOR

Fuhuş ticaretinde yabancı uyruklu kişiler de fuhuş sektörünün ağına düşüyor.

Geçtiğimiz günlerde fuhuş bataklığından kurtulmak için Cumhuriyet Savcılığına sığınan 5 kadın, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmişti. Van’da uyuşturucu ve fuhuş ticareti bu noktaya geldiği halde polis bilinçli bir şekilde herhangi bir denetleme yapmıyor, aksine teşvik ediyor.