AKP rant için Hakkari’de doğalgazı engelliyor

Hakkari’ye gelen doğalgazın kentin tamamına dağıtılmaması, halkı kalitesiz kömüre mahkum bıraktı. Rant için satılan kalitesiz kömür hem maddi olarak zorluyor hem de kirli hava nedeniyle sağlıksız.

80 bin nüfusa sahip olan Hakkâri'de nüfusun büyük bölümü ısınma sorununu hala kömürle gideriyor. Kalitesiz kömürün kullanıldığı kentte hava kirliliği, insan sağlığını tehdit ediyor.  Yaklaşık iki yıldır kente doğalgaz gelmesine rağmen halk bundan yararlanamıyor. Kömür, yoksul kent halkını maddi olarak da zorluyor.

Yıllık olarak doğalgazın maliyeti 10 bin TL’yi geçmezken, kullanılan kömür ve odun 50 bin ila 100 bin TL’ye mal oluyor. Yoksulluğun ve işsizliğin yüksek olduğu Hakkari’de kömüre ve oduna harcanan yüksek fiyatlar olumsuz etkiliyor.

DOĞALGAZ KENTİN TAMAMINA DAĞITILMADI

Hava kirliliği raporlarında Hakkari en kirli ilk kentler arasında yer alıyor. Kentin kirli havaya mahkum edilmesinin en büyük nedeni ise kalitesiz kömür kullanılması.

Hakkari halkı iki yıldır doğalgazın evlerine gelmesini bekliyor. Kent merkezinin küçük bölümüne bağlanmasına rağmen kentin tamamına yapılmaması tepkilere neden oluyor. Halka göre ise doğalgazın kentin geneline bağlanmaması AKP-MHP iktidarının bilinçli politikası. AKP’ye bağlı yandaş firmaların çıkardığı kalitesiz kömürün halka satılması nedeniyle Kentte doğalgaz çalışmasının ağırdan alındığına dikkat çeken kent halkı, AKP’nin rant uğruna halkı kirli havaya mahkum ettiğini söylüyor.

'NEFES ALAMIYORUZ'

Mahallelerinin kent merkezine 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde olmasına rağmen, iki yıldır doğalgazın evlerine gelmesini beklediklerini söyleyen Hüseyin Demir, şu sözlerle tepki gösterdi: “Kış aylarında kirli hava tüm kenti kaplıyor. Bu aylarda dışarı çıkmak imkansız hale geliyor, kirli hava nedeniyle nefes alamıyoruz. Özellikle yaşlılar ve çocuklar kirli havadan çok etkileniyor.”

Hava kirliliği sorununun yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Demir, “Bu soruna rağmen bugüne kadar bir çözüm görmedik. Yaklaşık 50 yıldır doğalgaz boru hatları Hakkari ve çevre kentler üzeri Türkiye’nin batı kentlerine giderken, Hakkari ve diğer Kürt kentlerinin bundan yararlanamaması tamamen bilinçli bir politikadır. Halkı kalitesiz kömüre mecbur bırakıyorlar” diye konuştu.

‘HEM PARAMIZI HEM SAĞLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ’

Bazı kişilerin kalitesiz kömürü rant haline getirdiğini belirten Demir devamla şöyle konuştu: “Bu rantlarını devam ettirmek için yıllardır doğalgazın gelmesini engellediler. Kente doğalgaz geleli iki yıl oluyor ama şimdi de kentin geneline yayılmaması için engelliyorlar. Bir yılda tüm kente doğalgaza bağlanması gerekirken sadece kentin küçük bölümüne verilmesi, rantçıların engellemesinden kaynaklıyor. Halk olarak bunun farkındayız. Doğalgaz hem ucuz hem sağlıklı. Kömür nedeniyle hem paramızı hem de sağlığımızı kaybediyoruz.”