Amed'de direniş slogan ve marşlarla sürüyor

Amed’de  HDP’li üç büyükşehir belediyesinin gasp edilmesine ilişkin sürdürülen eylemler kapsamında yapılan Demokrasi Nöbeti eylemi 21’inci gününde slogan ve marşlarla devam etti.

HDP Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının AKP/MHP iktidarı tarafından gasp edilerek yerine kayyum atanmasına karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, Amed’de 21'inci gününde halkın yoğun katılımıyla devam etti. Büyükşehir belediyesi hizmet binasına çıkan Lise Caddesi’nde buluşan halk, “Direne direne direnişten zafere”, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kayyuma karşı omuz omuza" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarını attı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri, Amed İlçe belediye eşbaşkanları, HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Hişyar Özsoy, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı  katıldı. Eylemin 21'inci gününde KESK Amed Şubesi üyeleri ve Amed Tabip Odası katılarak destek verdi. Eylem alanına üzerinde "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "İrademe dokunma" yazılı dövizlerin sokulmasına izin verilmezken, KESK'in eylem alanına yürüyüşünde pankart açılması engellenmeye çalışıldı.

Halkın ısrarı sonucu dövizlerin alana alınmasıyla eylem şarkı ve marşlar eşliğinde, sloganlar atılarak başladı.

‘OYUNA GELMEYİZ’

Oturma eylemi ardından yapılan basın açıklamasında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, HDP önünde oturan annelere değinerek "Bizi ailelerimizle ve halkımızla birbirimize düşürmeye çalışıyorlar ancak başaramayacaklar. Biz bu oyuna gelmeyiz. Ne olursa olsun biz buna gereken cevabı vereceğiz. Barışın yükü ağırdır. HDP üzerine düşen ne ise yapmaya hazırdır. Gelin barışı beraber inşa edelim" dedi.

KAYYUM SEÇİLME HAKKINA DARBEDİR

Tabipler Odası Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör ise şunları söyledi: "Hepimiz aynı haklara sahibiz ve hepimiz haklarımızı kullanırken saygı görme hakkına da sahibiz. Bu nedenle gerek Selçuk Mızraklı'nın gerek Mardin ve Van Belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınması hem seçme ve seçilme hakkına hem de çalışma haklarına darbedir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bir yerde bir hukuksuzluk yaşatılıyorsa ve bunun önüne geçilmezse bu gelenek haline gelir. O yüzden ilk başladığı zaman engellenmelidir. Kabul etmediğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz."

‘KAYYUMLAR GİDENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

KESK Şubeler Platformu’ndan Baki Öndeş da, "Bu ülkeyi kutuplaştırarak yönetemezsiniz. Biz kitle örgütleri olarak demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Kayyumlar gidene kadar da mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'KÜRT HALKI KAYYUMLARI TANIMIYOR'

Son olarak DDKD yöneticisi Abdulheyk Okumuş şunları dile getirdi: "Bu sorun Kürt halkının sorunudur. Kayyumla Kürt halkının iradesini gasp ediyorlar, milletvekillerini cezaevine koyuyorlar. Kürt halkı kayyumları tanımıyor. Kayyumlar gidene kadar mücadelelerini sürdürecek."