Amed'de Kobanê direnişi selamlandı

Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin yapılan eylemde konuşan HDP’li Remziye Tosun, “Dost ve düşman bilsin ki onlar gidecek, biz kalacağız” dedi.

Amed'de Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutlandı. Bağlar ilçesinin Sakarya Caddesi ve Ofis semtinde toplanan çok sayıda kişi “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur”, “Bijî berxwedane Zap’e”, “Bijî berxwedane Rojava”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları attı. Sakarya Caddesi’nde kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeymus Karadağ, “Kobanê Kürt halkının direnişidir, önceliğidir. Kürt halkının direnişini başarıya ulaştıracağız” dedi.

Yürüyüşler sonrasında Koşuyolu’nda basın açıklaması yapıldı. HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Kobanê’nin direnişi, insanlığın direnişiydi. Bu yüzden insanlar sahip çıktı. DAİŞ’in çabaları boşa çıktı. Nasıl ki o gün DAİŞ zihniyeti boşa gittiyse ve bu direniş böyle yayıldıysa, bugün ki direnişimiz de bu şekilde yayılacaktır.  Türkiye içinde bu barışa vesile olacaktır. Bu uğurda canlarını verenleri saygı ve sevgiyle anıyoruz. DAİŞ zihniyetini tekrar lanetliyoruz. Ne olursa olsun barış ve insanlık onuru kazanacak. Bu vesileyle Kobane yıldönümünü kutluyoruz” dedi. Devamında konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun polis ablukalarına işaret ederek, “Her zamanki gibi her tarafımızı tecrit altına aldılar.Her zaman zorluk ve zulmün olduğu yerde tıpkı Kobane’deki gibi direniş olacak” dedi.

‘KADINLAR BOŞA ÇIKARDI'

Suriye’de DAİŞ eliyle 2019’da başlatılan savaşı hatırlatan Tosun, “Kadınların öncülüğünde bu saldırılar boşa çıkarıldı. O zaman iktidarlar sürekli ‘Kobane düştü, düşecek’ diyordu. Fakat onların bütün hayalleri suya düştü ve Kobanê’nin direnişi bütün dünyaya yayıldı. Şuanda Kobane’nin intikamını bütün demokrasi isteyenlerden almak istiyorlar. Bu kapsamda bütün Eşbaşkanlarımız zindanlara atıldı, bu şekilde intikam almak istediler. Çünkü biliyorlar ki Kobanê direnişinde bir felsefe yayıldı. Bu felsefe bütün dünyada başarıya ulaştı. O felsefe kadınların öncülüğünde bütün dünyaya örnek oldu” diye belirtti.

‘AKP-MHP KORKUYOR'

“Bugün AKP-MHP iktidarı korkuyor” diyen Tosun şöyle devam etti: “Neden korkuyorlar? Çünkü Kobane felsefesinin Türkiye ve Kürdistan’da yayılmasını istemiyorlar. Çünkü biliyorlar kadınların öncülüğünde gerçekleşen felsefe Kürdistan’da yayılırsa bütün dünyaya barış gelecek ve herkes huzur içinde yaşayacak.  Bu yüzden Kobane’nin intikamını Kürt halkı ve siyasetçilerinden almak istiyorlar. Bütün dünya biliyor, DAİŞ çıktığı zaman herkes duymamazlıktan geldi, onları görmek istemedi. Kürt halkının kızları ve oğlanları büyük bir direniş gösterdi. Direnişleri ve felsefeleriyle başarıya ulaştılar.

Kobane örneği bütün dünyaya yayılmalı, Türkiye ve Kürdistan’a barışı getirmeli. Bugün iktidar demokrasi isteyenlerin sesini kısmak istiyor. Birkaç gün önce iktidar özgür basın çalışanlarının hakikatlerini duyurmaması için zindana attı. Yine kimyasal silah kullanımının açığa çıkmaması için Şebnem Korur Fincancı’yı tutukladılar. Buradan bir kez daha söylüyoruz, biz her alanda onurlu barışı savunacağız. Kobane direnişinde başarıya ulaştığımız felsefeyle mücadele devam edeceğiz. Dost ve düşman bilsin ki onlar gidecek, biz kalacağız. Nasıl ki ‘jin jiyan azadi’ sloganı her yere ulaştı ve Kobane’de başarıya ulaştıysa Kürdistan ve Türkiye’yi başarıya ulaştıracaktır.”

Açıklama sonrası 3 kişinin Sakarya Caddesi’nde  gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan isimler şu şekilde: "DBP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Nasır Yentar, Yönetici İhsan İnatçı ve soyismi öğrenilemeyen Hasibe."