ANF muhabiri bırakıldı, onlarca kişi halen gözaltında

Süleymaniye Asayişi’nin 25 Nisan günü haber takibi sırasında gözaltına Rêbaz Hesen, yoğun tepkiler ardından serbest bırakıldı. Gözaltındaki onlarca kişi ise açlık grevinde.

ANF muhabiri Rêbaz Hesen, Türk işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla yapılmak istenen bir yürüyüşü takip ederken gözaltına almıştı.

İki gündür haber alınamayan ANF muhabiri, yoğun tepkiler ardından serbest bırakıldı.

Gün içinde yazılı bir açıklama yapan CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Ignacio Miguel Delgado, Hesen’in bir an önce serbest bırakılmasını ve bölgede çalışan gazetecilerin özgürce mesleklerini icra etmeleri için gerekli ortamın sağlanmasını istemişti.

Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi (METRO) Başkanı Diyari Mihemed de aynı talepte bulunmuştu.

HESEN: 55 KİŞİ GÖZALTINDA VE AÇLIK GREVİNDELER

Rêbaz Hesen, serbest bırakıldıktan sonra durumunun iyi olduğunu belirterek, gözaltı koşullarını anlattı.

Diğer onlarca kişinin açlık grevine girdiğini ifade eden Hesen, 8’i kadın olmak üzere 55 kişinin gözaltında olduğunu ve bazılarının ileri yaşta olduğu bilgisini verdi.

ARALARINDA KALP HASTASI OLAN VAR

Hesen, “Kalp hastası olanlar var ve şu an durumları kötü. Gözaltındakiler serbest bırakılana kadar açlık grevini sürdüreceklerini belirttiler” dedi.

Gözaltına alınanlardan bazılarının 25 Nisan’da yapılan protesto eylemi ile alakasının dahi olmadığına dikkat çeken gazeteci, “Caddeden geçerken öyle gözaltına alınmışlar. Onlar da diğerleri gibi açlık grevine girdiler” diye ekledi.

Kendisinin de açlık grevine girdiğini söyleyen Hesen, serbest bırakılması amacıyla gösterilen dayanışma için teşekkür etti.