Aydoğdu: Bu fırsatı kaçırmayalım

DTK Divan Üyesi Hilmi Aydoğdu, Kürt meselesinin artık Türkiye’yi aştığını belirterek, “Kürtler bu süreci değerlendiremezse çok tarihi bir fırsat kaçırılmış olacak” dedi.

Türk devletinin tecridi süreklileştirip stratejik anlam biçtiğini, toplumsal dinamikleri parçalayıp Kürt halkının imhasını amaçladığını söyleyen Kürt siyasetçi Hilmi Aydoğdu, Kürtlerin de bunun bilincinde ve stratejik düşünmesi gerektiğini söyledi. Aydoğdu, şununun altını çizdi: “Bu stratejik oyunu boşa çıkarmanın yegane biçimi, Kürtlerin ulusal birliğidir.”

ANF’ye konuşan DTK Divan Üyesi Hilmi Aydoğdu, belli aralıklarla görüşmeler yapılmış olsa da 20 yılı aşkın bir zamandır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin devam ettiğini belirterek, “Şimdi bu tecridin birçok sebebi var; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın konuşması Türkiye’de barışçıl sürecinin gelişmesinin önünü açan bir etki yaratıyor. Yani böyle bir özelliği var. Ne zaman konuşursa Türkiye’de savaştan beslenen güçlerin oyunları boşa çıkıyor. Toplumu rahatlatan, toplumsal gelişmelerin önünü açan bir sürece evrilmesine sebep oluyor” dedi.

 Tecridin yeniden gündeme getirilmesiyle devletin Rojava politikaları, Rojava’yıo işgali arasındaki bağa dikkat çeken Aydoğdu, “O süreç aynı zamanda Rojava’ya müdahalenin konuşulduğu ve böylesi bir kararlaşmanın ortaya çıktığı bu müdahalenin, işgalin alt yapısın siyasi, askeri ekonomik psikolojik alt yapısı oluşturulmaya başlamıştı” şeklinde konuştu.

KÜRDİSTAN TOPLUMUNA MESAJ

Devletin, tarihi, stratejik anlamı ve değeri olan konularda adım attığında Kürtlerin tarihi hafızasında yer almış günlere özellikle denk getirdiğine dikkat çeken Aydoğdu, şunları ifade etti: “Mesela Önderliğin esir edildiği zamana baktığımızda, Rojava’nın işgaline baktığımızda çok yakın şeyler var. Devlet de bununla Kürdistan toplumuna bir mesaj vermeye çalışıyor. Bu da devletin imha politikalarından asla vazgeçmeyeceğidir.”

KÜRTLER DE STRATEJİK DÜŞÜNMELİ

Devletin tecridi süreklileştirip stratejik anlam biçtiğini, tecrit üzerinden Kürt halkının imhasını amaçladığını, toplumsal dinamiklerini parçalamak istediğini kaydeden Aydoğdu, şöyle konuştu: “Kürtler de bunun bilincinde ve stratejik düşünüp örgütlü bir biçimde hayata geçirmesi gerekiyor. Kurtuluş da buradadır. Kürt sorunu, artık sadece Türkiye sorunu olmaktan çıktı; uluslararası Ortadoğu sorunu haline geldi. Kürt sorununun çözümü Ortadoğu’daki toplumsal sorunlarını çözümünün anahtarı gibidir.”

ULUSAL BİRLİĞİNİ ÖNEMİ

Sadece anlık tepkiler, açıklamalarla böylesine stratejik oyunu boşa çıkarmanın imkansızlığına işaret eden Aydoğdu, şunları söyledi: “Bu stratejik oyunu boşa çıkarmanın yegane biçimi, Kürtlerin ulusal birliğidir. Kürtler bu süreci değerlendiremezse çok tarihi bir fırsat kaçırılmış olacak. Kürt halkının, dört parça Kürdistan ve diasporadaki Kürtlerin tamamı açısından temel beklenti budur. Başımıza gelen felaketlerin sebebi ulusal birlikten yoksunluktur. Parçalı duruşumuz, Kürt halkını boğmak isteyenlerin elini güçlendiriyor. Bunu, ellerinden almak durumundayız. Bu da ulusal birliği kurumsal bir ifadeye kavuşturmakla mümkün. Çağrılarla değil, somutlaştırmanın vakti gelmiştir. Yoksa tarih, bu süreçte Kürt halkına öncülük ettiğini, önderlik ettiğini söyleyen ama ulusal birliğin gerçekleşmesi önünde de engel teşkil eden hiç kimseyi affetmez. Herkesin bu tarihi kavşakta Kürt halkına karşı çok büyük sorumluluğu vardır. Biz hepimiz bunun bilincinde olarak hareket etmek durumundayız.”