Babur: Tüm hasta tutsaklar serbest bırakılsın

Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi kararının kendilerini sevindirdiğini ancak 618’i ağır olmak üzere bütün hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk 6 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinden serbest bırakıldı. Demans hastası olmasına ve ‘Cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen uzun süre hapiste tutulan Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmasının ardından diğer hasta tutsakların da serbest bırakılması gündeme geldi. Türkiye ve Bakurê Kurdistan cezaevlerinde 618 ağır hasta tutsak bulunuyor.

ANF’ye konuşan TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmasının geç tecelli eden bir adalet olsa da sevindirici olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi. Babur: “Aysel Tuğluk bizim irademizdir ama onun gibi yüzlerce hasta tutsak var ve bu karar bir emsaldir. Bütün hasta tutsakların özgürlüklerine kavuşması gerekiyor. Dışarıda özel yerlerde tedavi olmaları ve hayatlarını sürdürmeleri için bu şart. Bu insanlarımız gerçekten son demlerinde bırakılıyor, bunun örnekleri çok. Bazı arkadaşlarımız cezaevinden tahliye edildikten sonra kısa süre sonra hayatını kaybediyor. Herkes hukuk içinde yaşamalıdır ve hasta tüm arkadaşlar serbest bırakılmalıdır. Adalet Bakanlığı’na çağrımız yasalara uymaları ve hasta tutsakları derhal bırakmalarıdır” dedi.

HAPİSHANELERDE YÜZLERCE DEMANS HASTASI VAR

Cezaevlerinde yüzlerce demans hastası tutsağın bulunduğunu vurgulayan Babur; “ Elimizde net bir sayı yok ama demans hastası tutsakların yüksek oranda olduğunu biliyoruz. Şu anda 618 hasta tutuklumuz var. Aileleri ve avukatları da bunu açıkladı. Hasta tutsakların sesi duyulmuyor ve hasta tutsaklara yaklaşımımız daha duyarlı olmalıdır. Oldukça hassas bir konu ve hasta tutsaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

YEMEK BİLE SINIRLI VERİLİYOR

Cezaevlerinde yaşanan işkencelere de değinen Babur konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Cezaevlerinin tümünde işkence var. En barizi sayım adı altında ayakta sayıma karşı çıktıkları için hücrede tutulan tutsaklar var. Tutsakları öldüresiye dövüyorlar. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde sayım işkencesi yapıldı ve ailesi bugün bize başvurdu. Yine T Tipi’nde kalan tutsaklar bize bu konuda aileleri ile haber gönderdiler. Van cezaevlerinde tutsaklara yemek bile sınırlı veriliyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu baskılar yaşanmıyor ve sadece Türkiye’de var.”