Barış Anneleri: KDP oyalamaya devam ediyor

Sêmalka Sınır Kapısı’na gelerek bir kez daha yetkililerle görüşmek isteyen Barış Anneleri, şehitlerin cenazesini alana kadar eylem yapacaklarını belirterek Kürt halkına, ‘Sessiz kalma’ çağrısında bulundu.

HPG Basın İrtibat Merkezi, 29 Eylül 2021 tarihinde Xelîfan’da KDP'nin kurduğu pusuya düşen bir grup gerilladan 5'inin şehit düştüğünü açıklamıştı. KDP güçleri ise olayı üstlenmemiş ve cenazeleri vermemişti. 

Bunun üzerine Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, gerilla cenazelerinin teslim edilmesi için Sêmalka Sınır Kapısı’nda eylem başlatmıştı. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının yoğun katıldığı eyleme bölgedeki kurum ve kuruluşlar da destek veriyor. 

Sürekli eylem alanında olan ve cenazelerinin verilmesini talep eden Rojavalı Barış Anneleri ise eylemin 7’nci, 16’ncı ve 61’inci günlerinde Fişxabur Sınır Kapısı yetkililerine mektup vermek istedi. Annelere, sürekli olarak ‘kimse yok, izindeler’ şeklinde bahaneli cevaplar verildi. 

4 Aralık 2021 tarihinde yine mektup vermek isteyen Barış Anneleri Şemsixan Gulo ile Suad Mistefa, yaşananları ANF’ye anlattı. 

KDP OYALIYOR

Barış Annesi Şemsixan Gulo; "Barış Anneleri olarak KDP’li yetkililere mektup vermek istedik. Ancak şimdiye kadar bize bir cevap vermediler. Dünyanın her yerinde biri şehit düşerse cenazesini ailesine verirler. Onların da aileleri var. Niçin cenazelerini vermiyorlar? Bize cenazeler Başûr'da değil deniliyor. Biz çocuklarımızın cenazelerini istiyoruz. Eğer cenazelerin orada olmadığını ispatlayabiliyorlarsa ispatlasınlar. Biz cenazelerin Başûr’da olduğunu ispatlayabiliriz" diye konuştu. 

Kürdistan’ın bir bütün olduğuna ve Kürtlerin kardeşliğine değinen Şemsixan Gulo, pêşmergelerin kendilerine karşı tutumunu ise şu sözlerle eleştirdi: "Kürdistan tek parçadır ve tüm Kürtler kardeştir. Kürt halkının Başûr'a dair umutları vardır ama onlar bunu parçalamıştır. Katliamlar yapıyorlar. Böylesi olaylar tüm Kürt halkını üzüyor. Barış Anneleri’nin talepleri yerine getirilsin. Yanlarına gidince Pêşmergeler telefonla kendilerini oyalıyorlar. Mesai saati bitene kadar böyle yapıyorlar, sonrasında mesai bitti diyorlar."

Şemsixan Gulo, Başûr halkına Kürt katliamlarına sessiz kalmama çağrısında bulundu: "Kürt olarak kardeşlerimize seslendik. Şehitlerimizin cenazelerini ailelerine verin. Aileler cenazelerini defnetsin ki rahat bir nefes alsın. Düşmanla bir olmaktan vazgeçin. Düşman bugün tüm Kürtleri hedef alıyor. Evlerini bombalıyor. Başûr halkı ayağa kalkmalıdır. Kürt halkına karşı yapılan bu katliamlara ses çıkarmalıdır. Zindan direnişi ile başlayan direniş kültürümüz, Rêber Öcalan'ın fikir ve felsefesiyle devam ediyor."

HEVRÎN XELEF’İN ANNESİ: TEK TALEBİMİZ ÇOCUKLARIMIZIN CENAZELERİ

Eylemdeki amaçlarının, şehit cenazelerini talep etmek için yetkili birisiyle görüşmek olduğunu aktaran Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mistefa, Başûr hükümeti ve yetkililerinin kendilerini görmezden gelen tutumuna ise şu sözlerle tepki gösterdi: "Xelîfan’da şehit düşen gerillalar için buradayız. 3 defadır sınırı geçiyor ve cenazelerimizi istediğimizi belirtiyoruz. Şehitlerimizin cenazelerini verin defnedelim. Bize cevap vermiyorlar. 

İki ayı aşkındır burada eylem yapılıyor. Tüm halk ayakta, anneler eylemde. Hepimiz şehit annesiyiz. Bütün anneler bu topraklar için her gün ayakta olacaktır. Tek talebimiz, ilgili birini görüp çocuklarımızın cenazelerini istemektir. Anneler Başûr-Rojava Kürdistan sınırında bekliyor ama şimdiye kadar ne kimse gelip taleplerini dinledi ne de bir cevap verdi."