Başından beri Kars’ta kayyum atama derdindeydiler

Kobanê eylemleri soruşturması kapsamında HDP’lilere yönelik gözaltından sonra Kars Belediyesi’nde de yapılan operasyon kayyuma zemin hazırlıyor.

Halkların Demokratik Partisi’ne yapılan siyasi darbe operasyonunda gözaltına alınan 20 kişinin, savcılık sorgusu Ankara’da başladı. Tek bir savcının ifade aldığı soruşturmada aralarında eski milletvekilleri, MYK üyeleri ve de belediye eş başkanlarının da bulunduğu HDP’liler, 6-7 Ekim’de Kobanê eylemlerinden dolayı ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla ifade veriyor. Türkiye ve Kürdistan’da siyasi darbe operasyonuna karşı tepkiler yükselirken HDP’ye dünyadan da destek mesajları gelmeye devam ediyor.

KARS HALKI SAHİP ÇIKTI

Ankara’da savcılık soruşturmasını takip eden ve ANF’ye konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ankara Adliyesi’ne getirilenlerin savcılık ifadelerinin devam ettiğini, soruşturmaya tek bir savcının baktığını belirterek Kars Belediye’sindeki yeni gözaltılara ilişkin ise şunları söylüyor: “Zaten belediyelerimizin çoğuna kayyum atanması söz konusuydu. Kars Belediyesi’ne de ilişkin çeşitli girişimler olmuştu gerek eş başkanlarımıza gerekse de meclis üyelerimize ilişkin sürekli bir operasyonu bahane etme girişimleri yaşadık. Şimdi ise tamamen belediyeye el koymak için bir operasyon yapıldı. Bunun hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını hepimiz biliyoruz. Ki bunu toplumun hepsi de biliyor; ama sanki ülkede sanki hukuk uygulanıyormuş gibi uyduruk gerekçelerle yargı mekanizması yeniden harekete geçirildi. Bu da aynı Kobanê eylemeleri sebebiyle alınan arkadaşlarımız gibi kabul edilebilir hiçbir gerekçesi olmayan bir soruşturma. Tamamen halkın iradesine el koymaya yönelik adımlar bunlar. Çünkü bu bir siyasi darbe davası hem Halkların Demokratik Partisi’ni hem de toplumsal muhalefeti baskılamak için yapılmış bir soruşturmadan başka bir şey değil. Bizim için bu yeni değil, HDP'nin herhangi bir çalışanı, üyesi hemen hemen her gün bir yerlerde gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor. Ama şunu da unutmasınlar ki Kars halkı hem belediye eş başkanlarına hem de belediye yönetimine sahip çıkıyor. Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasından sonra bir tepki vardı. Bu tepkiden de rahatsız oldular ki daha önce zaten yapmak istedikleri belediyeye el koyma planını yeniden devreye soktular.”

DAHA DA KARANLIK GÜNLER OLMASIN DİYE

Kobanê soruşturmasında adı geçen ve haklarında fezleke hazırlanacağı söylenen 7 milletvekilinden biri olan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise yaşananların karşısında HDP’ye destek olmanın demokrasiye sahip çıkmak anlamına geldiğini ifade ediyor: “Biz başından beri bu operasyonların siyasi olarak HDP'yi tasfiye etmek amacı güttüğünü ve Türkiye demokrasisine de darbe yaptığını söyledik. Bu operasyonlar başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'deki demokrasi isteyenlerin taleplerinin ezilmesi ve faşist, baskıcı düzenin hayata geçirilmesi için düzenlenmiş bir eylem. Bu yapılanlar karşısında direnmek, mücadele etmek ve halklara yeniden umut olmak dışında bir şey düşünmüyoruz zaten. Şimdiye kadar tüm illerde kolluk kuvvetlerinin müdahalesine rağmen güçlü bir şekilde ve halkın katılımıyla tepkimizi ortaya koyduk. Biz günlerce gerek TEM şubesinde gerekse de adliye önünde arkadaşlarımız için bulunmaya ve burada tepki koymaya devam ettik. Şu da önemli ki bu dönemde dostlarımızın tavrı mühim. Demokrasiden yana olan tüm kesimlerin bu dönemde HDP'yi açık bir tavırla desteklemesi gerekiyor. Daha da karanlık günler ile karşılaşmamak adına. Bu yönden birçok adım atıldı elbette gerek aydınlar, sanatçılar ve politikacılar gerekse de yurt dışından gelen mesajlarla birçok destek var. Çünkü bugün bu destek demokrasiyi sahiplenme anlamına geliyor.”