Başurê Kürdistan bugün de Rojava için ayaktaydı

Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’ye işgal saldırılarını protesto etmek için Başurê Kürdistan’ın şehir, ilçe, kasaba ve köyleri meydanlara aktı.

İşgalci Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına işgal saldırıları Başurê Kürdistan’ı ayaklandırdı. İşgal saldırılarının ilk gününden itibaren tepkilerini gösteren Başurê Kürdistan halkı bugün de birçok şehir, ilçe, kasaba ve köyde meydanlara akarak işgal saldırılarını protesto etti.

Birçok yerde meydanlara çıkan gençler Rojava’yı savunmak için gitmek istediklerini açıkladı.

Başurê Kürdistan’ın Süleymaniye, Hewler, Kelar-Germiyan, Şêladizê, Qaladizê, Sengaser kentleri, ilçe ve kasabalarında yaşayan halk. Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek, Rojava’ya salip çıkmak için alanlara aktı.

Süleymaniye’den sonra en kitlesel gösteri Kelar-Germiyan’da yapıldı. Binlerce Kelar ve Germiyanlının katıldığı yürüyüş Kelar’ın merkezindeki Leyla Qasım Parkı’nın önünde başladı. Yürüyüş boyunca halk, “Çiya piştevanên me ne, deşt cihê tohlildanê” sloganları atılırken Kürt ve dünya kamuoyundan dört maddelik talepte bulunuldu.

Germiyan İşgale Karşı Yurtseverlik Cephesi’nin öncülüğünde yapılan yürüyüşte, “Terorist Erdogan”, “Çiya piştevanên me ne, deşt cihê tolhildanê ye”, “Kok li Rojava ye, Germiyan piştevan e”, “Dagirkirina Rojavayê Kurdistanê, dagirkirina Başûrê Kurdistanê ye” pankartları taşındı.

Yürüyüşten sonra İşgale Karşı Yurtseverlik Cephesi adına Mela Taha Germiyanî bir konuşma yaptı. Germiyani yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerinin ahlaki görevlerini yerine getirmesini talep ederek şunları söyledi: “Şimdi Türk devletinin saldırılarına hedef olan Rojava DAİŞ çetelerinin yok edilmesinde öncü rolü oynamış bir yerdir. DAİŞ ile mücadele binlerce şehit vermiş. Bu kadar ağır bedeller veren bir yerdir. Bundan ötürü BM, AB, ABD, Rusya ahlaki görevlerini yerine getirmeli.”

Mela Taha’nın konuşmasından sonra İşgale Karşı Yurtseverlik Cephesi adına Kürt ve dünya kamuoyundan dört talepte bulunularak, talepler şu şekilde sıralandı:

“1-Kürtler Rojava’yı garanti altına almak ve onu savunmak için birliklerini sağlamalı,

2-Tüm Kürdistanlılardan Türk işgaline karşı tavır koymalarını, buna karış durmalarını istiyoruz. Bunu birincil görevi olarak görmelerini talep ediyoruz.

3-BM Kuzey Doğu Suriye Özerk ve Demokratik Yönetimini her türlü saldırıdan koruyacak bir karar almalı,

4-QSD elinde olan DAİŞ’lilerin tehlike olmaktan çıkarılması için uluslararası bir mahkeme kurularak yargılanmalarını talep ediyoruz.”

Bugün Türk devletinin işgal saldırılarına karşı tepkinin en üst düzeyde olan yerlerden biri de geçtimiğimiz sonbahar aylarında işgalci Türk devletinin askeri üssünün halk tarafından basıldığı Şêladizê ilçesiydi.

Şêladizê halkı ve gençleri akşam saatlerinde sokaklara dökülerek Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti. Şêladize halkı ve gençlerinin protestosu bölgesel asayiş üyeleri tarafından yeniden Türk üssüne “saldırı” olabilir korkusu ile engellenmek istendi. Ancak Şêladizê halkı asayiş engelini tanımayarak şehir merkezinde protesto gösterilerini gerçekleştirdikten sonra dağıldı.

Ranya’nın bağlı Qaladizê ilçesi ile Sengaser nahilelerinde de halk alanlardaydı.

Qaladizê ile Sengaser meydanlarında toplanan binlerce kişi işgal saldırılarını protesto ederken, “Katil Erdoğan”, “Zafer Rojava’nın olacak”, “Erdoğan ve faşizm kaybedecek” sloganları atıldı.

Ranya, Qaladize, Şêladizê, Hewler, Süleymaniye’de yapılan gösterilerde yer alan binlerce genç Rojava’yı işgale karşı savunmak için Rojava’ya gitmeye hazır olduklarını söyledi.