Bedran Çiyakurd: Şam ile görüşmelerde sorumluluk Moskova'da

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiyakurd, Şam yönetimi ile yürüttükleri görüşmelerde rejimin eski yaklaşımlarında ısrar ettiğini belirterek, "Bu noktada sorumluluğun Rusya'da. Şam'a çözüm için baskı uygulaması gerekir" dedi.

Rusya'nın arabuluculuğunda Şam'da Suriye yönetimi ile yapılan görüşme heyetinde yer alan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiyakurd, görüşmelerin içerisi ve Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Miqdad'ın açıklamalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ronahî Tv'de yayınlanan Bûyer programının konuğu olan Çiyakurd, Suriye rejiminin 2011 yılında başlayan savaş öncesi gibi bir akliyetle hareket ettiğini söyledi.

'BU ZİHNİYET ÇÖZÜM İSTEMEYEN ZİHNİYETTİR'

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Miqdad'ın "Özerk Yönetimi reddediyoruz" şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren Çiyakurd, bu tür açıklamaların diyaloga hizmet etmediğini söyledi. Çiyakurd, "Bu akliyet ve zihniyet, Suriye'de sorunların çözüme kavuşmasını istemeyen ve sanki Suriye'de hiçbir şey olmamış gibi hareket etmeye çalışan bir akliyet ve zihniyettir. 2011 öncesi gibi ülkeyi yönetmek isteyen zihniyettir. Bu akliyet hiçbir zaman sorunları çözemeyeceği gibi sorunları ve krizi daha da derinleştirecek bir zihniyettir" ifadelerinde bulundu.

Suriye yönetimiyle görüşmelere önem verdiklerini ifade eden Çiyakurd, "Şam'la bazı görüşmeler yapıldı. Rusya aracılığıyla yapılan bu görüşmeler yeniydi ve biz anlam veriyoruz. Böylesi bir zamanda yapılan tüm açıklamalar sorunların çözümüne katkı sunacak yapıcılıkta olmalı. Şam yönetiminden yapılan bu tür açıklamalar daha önce de eleştirilerimize konu olmuştu. Suriye'yi parçalamaya çalıştığımızı iddia ediyorlar. Bizler de bu görüşü kesinlikle reddediyor ve gerçekle alakası olmadığını söylüyoruz" dedi.

YENİ ANAYASA İHTİYACI

"Bizler Suriye'nin bütünlüğü içerisinde tüm halkların ve inançların haklarının garanti altına alınmasını öngören bir projeyi savunuyoruz. Suriye krizinin çözüm kapısının da bu projede olduğunu düşünüyoruz" diyen Bedran Çiyakurd, şunları dile getirdi: "Suriye'nin var olan ekonomi, siyasi, idari ve güvenlik sorunlarının çözümü için Özerk Yönetim'in potansiyeli ve tecrübesinin büyük bir güç olacağını ifade etmemiz gerekir. Şam yönetimi, Özerk Yönetimi kırmızı çizgisi olarak görür ve eski yöntemle sorunları çözmeye çalışmaya kalkışırsa bunun mümkün olmadığını ve ayrıca bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu görmesi gerekir."

'DİYALOG İÇİN ISRARCI OLACAĞIZ'

Bedran Çiyakurd, sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için ısrarcı olacaklarını kaydederek, "Diyalog ve çözüm için bizler görüş ve kararlılığımızda ısrarcıyız. Suriyeli bir çözüm bizim için stratejik önemdedir. Bu yoldaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer Şam yönetiminden bu tür açıklamalar yapılıyorsa bu da gösteriyor ki içlerinde farklı görüşler var. Diğer yandan çözüm ve diyalog yolunun kolay bir yol olmadığı görülüyor. Öyle kısa sürede her şey çözülmez. Ciddi problemler de olacaktır. Bu konuda Şam yönetimi de ciddi yaklaşmalı ve her kafadan bir ses çıkmasına müsaade etmemeli" diye kaydetti.

'ŞAM YÖNETİMİ PROJE SAHİBİ DEĞİL'

Şam'da yaptıkları görüşmelerde gündeme gelen konulara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bedran Çiyakurd, Suriye rejiminin ciddi ve yeni bir çözüm projesine sahip olmadığını kaydetti. Bedran Çiyakurd, "Şimdiye kadar edindiğimiz izlenim de Şam yönetiminin öyle sorunları çözmek için ciddi bir proje sahibi olmadığıdır. Onların düşündüğü şeyde çok da yeni bir şey yok. Suriye anayasasının yerel yönetimlerin işleyişini öngören 107'nci maddesini tartışmaya açabileceklerini söylüyorlar, QSD ve asayiş güçlerinin tamamıyla Suriye ordusuna dahil olması gerektiğini söylüyorlar. Yine eğitim, dil ve kültür çalışmaları için bazı farklı görüşleri var" dedi.

'ŞAM'IN ISRARI ÜLKEYİ DAHA DA KÖTÜ DURUMA SÜRÜKLER'

Şam yönetiminin görüşlerinde ısrar etmesinin diyalog yolunun tıkanması anlamına geleceği uyarısında da bulunan Bedran Çiyakurd, "Suriye'nin tamamının yeni bir projeye ihtiyacı var. Ama gördüğümüz kadarıyla Şam yönetimi sorunların köklü çözümüne yönelik yeni bir proje sahibi olmadığı görülüyor. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, Şam'ın kendisinde bu şekilde ısrar etmesi hem Suriye'yi hem de Suriye'nin geleceğini daha kötü duruma sürükleyecektir. O yüzden farklı müdahalelere yol açmayacak yeni bir yaklaşımın olması gerektiğini dile getiriyoruz" diye konuştu.  

'MOSKOVA'NIN ÇÖZÜM İÇİN ŞAM'A BASKI YAPMASI GEREKİR'

Rusya'nın görüşmelerdeki arabulucu rolünü de değerlendiren Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiyakurd, şunları dile getirdi: "Şam yönetiminin bu yaklaşımlarına karşı Rusya'nın şu ana kadar bir tepkisi olmadı. Rusya, da Şam'dan çok farklı düşünmüyor. Rusya, Şam yönetiminin düşündüğü çerçevede Özerk Yönetim ile Şam'ı birbirine yakınlaştırmaya çalışıyor. Ama Şam ve Rusya'nın istedikleri de Kuzey-Doğu Suriye hakları tarafından kabul edilmiyor. Onların çözümü Dera'da uyguladıkları şeyin bir benzeridir. Bu konuda Rusya'nın da net bir çözüm projesi yok. Sadece siz ve Şam ne üzerine anlaştıysanız, biz tarafsızız, kabul ederiz diyorlar. Bizler de bu konuda tarafsız garantörlerin olması gerektiğini söylüyoruz. Bu noktada da sorumluluğun Rusya'da olduğunu ifade ediyoruz. Şam yönetimini çözüme cesaretlendirmesi ve baskı uygulaması gerekir. Çünkü Rusya da 2011 öncesine dönüşün zor olduğunu görüyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Rusya'nın da bunu görmesi gerekiyor. Ama Şam ne diyorsa kabul edeceksiniz, ya da sizin taleplerinizi Şam kabul etmiyor demeleri çözüme katkı sunmayacağı gibi Moskova'nın garantör rolüne de gölge düşürür."
 

Programın tamamını bu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=XvaR6i5BvZ8&feature=youtu.be