Behdînanlı tutsaklar için 'sesinizi yükseltin' çağrısı

Behdinan Tutsaklarıyla Dayanışma Kampanyası yürüten aktivistler, "Behdînanlı tutsaklar için çağrı: Herkes sesini yükseltmelidir" dedi.

Behdinan’da tutuklu yargılanan aktivist Mesud Elî Hacî, Bendewar Eyub Reşîd, Karker Ebas Elî û Şêrwan Teha Emin’in duruşması görülmeden 20 Ekim’e ertelendi.

Duruşmanın ertelenmesine karşı Behdinan Tutsaklarıyla Dayanışma Kampanyası yürüten aktivistler, eylem yaptı. Hewlêr, Süleymaniye, Germiyan, Çemçemal, Koye ve Halepçe il ve ilçelerinde mahkeme önünde toplanan eylemciler ve tutsak yakınları, dayanışma çağrısında bulundu.

Behdînan Tutsaklarıyla Dayanışma Kampanyası tarafından yapılan açıklamada, “Tutukluların sağlık durumu çok kötü. Tüm Kürdistan Bölgesi halkı bilmelidir ki, Behdinan gazetecileri artık hepimizin haklarını talep ettikleri için hedef alınmaktadır. Bunun için herkesin sesini yükseltmesi ve tutsaklara sahip çıkması gerekiyor. Tüm partilerin seçim için oy istediği bir zamanda mahkemeleri bir kez daha ertelendi. Bazı tutsakların sağlığı çok kötü olmasına rağmen için durumları dikkate alınmadan duruşmaları ertelendi” denildi.

Açıklamada, hükümete, muhalefete, Irak cumhurbaşkanına ortak tavır alma çağrısı yapıldı.

Ayrıca yapılan açıklamada Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm konsolosluk temsilcilerine ve insan hakları kuruluşlarına Behdinan Tutsakları’nın serbest bırakmaları için baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Behdinan bölgesinden yaklaşık 100 gazeteci ve aktivistin bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Tutsakların bazıları mahkum edilirken, bazılarının ise davaları henüz sonuçlanmadı. Bazıları ise halen yargılanmayı bekliyor.

Ardından Behdînan tutsaklarından Bendewar Eyub’un kardeşi Tengezar Eyub, yakınlarının duruşmasının 14 aydır ertelendiğini, Saddam Hüseyin’in diktatör olmasına rağmen duruşmaları böyle ertelemediğini dile getirdi.

Tengazer yaptığı konuşmada,  “Uzun bir süredir mahkeme sonuçlanmadı. Bir gün hepimiz Duhok’tan mahkemeye geleceğiz. Yeter artık bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Tutsaklardan birinin akrabası olan Şivan Hesen ise, “Yetkililer bugün bizim canımızı acıtıyor, yarın sandıkta biz de onların canını acıtacağız” diye konuştu.