Berwari halkı: Türk devletinin oyununa gelmeyeceğiz

İşgal saldırılarına tepki gösteren Berwari bölgesinde yaşayan halk, Türk devletinin Kürtler arasında bir savaş çıkarmaya çalıştığını fakat asla bu oyuna gelmeyeceklerini belirtti.

Türk devletinin sivil alanlara yönelik bombardımanından dolayı Metina'da bugüne kadar çok sayıda sivil hayatını kaybetti. İşgal saldırıları nedeniyle bölge halkı tehlike altında. Berwari bölgesinde yaşayan halk Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi.

Güney halkının saldırılardan dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Berwarili bir çiftçi, Türk devletinin işgaline şu sözlerle tepki gösterdi: "Güney hükümetinin bu konuya bir çözüm bulması gerekiyor. Metina, Qumri Kalesi, Dişîşê, Sararo ve benzeri bir çok köy hala bombalanıyor. İnsanlar tarlalarına gidemiyor. Buradaki köylülerin ve insanların yaşamına büyük zarar verildi. Çözüm bulunamazsa bu köylerin hepsi boşaltılacak. Köylülerin daha sonra topraklarına geri dönmeleri zor olacaktır.

Türk devletinin topraklarımıza girmeye ne hakkı var? Bu zulümdür. Tüm ağaçlarımız kesildi ve satışa çıkarıldı. Türk devleti tüm Kürtlerin terörist olduğunu söylüyor, bu asla kabul edilmeyecektir. Ölsek de topraklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Ama binlerce insan Türk devletinin saldırılarından dolayı mağdur. Birkaç gün önce Amediyê'de beş peşmerge hayatını kaybetti. Türk devleti bu olaydan PKK'yi sorumlu tutuyor ama bu doğru değil çünkü başkan da birakujî savaşı istemiyor. Bizler de asla Türk oyunlarına gelmeyeceğiz."

'İŞGALE BİRLİKTE KARŞI ÇIKMALIYIZ'

Berwari bölgesinde yaşayan vatandaşlar geçimini tarımdan sağlıyor ancak Türk devletinin köyleri boşaltmak içinbölgeyi yoğun bir şekilde bombalaması nedeniyle halk tarlalarına gidemiyor. İsmini vermek istemeyen Berwarili başka bir çiftçi, "Türk devleti savaş uçaklarıyla evlerimizi, köylerimizi bombalıyor. Ancak uluslararası alanda Türk devletine karşı güçlü bir tepki yok. Her şeyden önce bu işgale birlik ve beraberlik içinde karşı olmalıyız.

Türk devleti sivilleri de hedef aldığı için insanlar bölgelerinde rahat hareket edemiyorlar. Köyümüzün üstünde günlük savaş uçakları uçuyor. Türk devletinin Kürdistan topraklarında ne hakkı var? Saddam, 'Irak'ı alacağım ve Kürtler adına hiçbir şey bırakmayacağım' dedi ama nasıl yenildiğini gördük. Kürt halkına çok zulmetti ama sonunda kendisi yenildi. Erdoğan da Saddam gibi gidecek ve Kürdistan toprakları asla işgalcilere bırakılmayacak" diye konuştu.

Türk devletinin bu saldırılarla Kürt halkının birliğini baltalamayı hedeflediğini söyleyen Berwarili bir anne tüm Kürdistani güçlere şu çağrıda bulundu: "Savaş uçakları her gün topraklarımızı bombalıyor. Köyümüz tamamen yandı. Berwariyan köyü ve dağlarımız yandı. Bu saldırılardan dolayı yüzlerce aile büyük zarar gördü. PKK ve Kürt halkı eşittir, çünkü bu saldırı hepimize yapılıyor. Hepimiz Kürdüz. Biz savaş istemiyoruz. Türk devleti toprağımızda bize zulmediyor, köyümüzü yakıyor. Biz ve PKK kardeşiz. Köylerimizi terk etmeyeceğiz, topraklarımızda yaşayacağız. Türk devleti köyümüzü uçakla bombalasa da toprağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz."