Berwari: Tutum alınmazsa Başur'u tamamen işgal edecekler

Irak Başbakanı Mustafa El Kazimi’nin Türkiye ziyaretine değinen KNK üyesi ve Demokratik Halk Cephesi Eşbaşkanı Kamuran Berwari, "Başur hükümeti tutum almazsa Güney tümden işgal edilecek" dedi.

KNK üyesi ve Başûrê Kurdistan’daki Demokratik Halk Cephesi Eşbaşkanı, Duhok Üniversitesi öğretim görevlisi Kamuran Berwari, Irak Başbakanı Mustafa El Kazimi’nin Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

El Kazimi’nin Ankaraya ziyaretinin nedenlerinin maddi ve manevi destek talebinde bulunmak olduğunu söyleyen Berwari, “Irak için siyasi ve ekonomik açıdan bir destek istemesi üzerine, buna yönelik her iki ülke arasında ne yapılabilir üzerinden bir görüşme olduğu kanısındayım. Çünkü gerçekten de Irak devletinin durumu hiç iç açıcı değil; hem halkın iç sıkıntılarından dolayı eylemler, protestolar tüm Irak’ı sarabilir, hem de dünya ülkeleri tarafından çıkarılmak istenen bir savaşın Irak’ta gerçekleşmesi olasılığı yüksektir. Bu nedenlerden ötürü Irak halkının kendi devletine bir güveni kalmamıştır” diye konuştu.

NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

Türkiye ile Irak arasında yapılan görüşmelerin bazen ikili bazen de İran’ın da dahil olarak üçlü görüşmelere dönüştüğünün altını çizen Berwari, şöyle devam etti:

“Anlaşıp anlaşmama meselesinde de Türkiye ve Irak arasındaki görüşmeler hatta bazen İran’ın da içinde olduğu ikili, üçlü anlaşma veya görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler ve anlaşmaların sürekli Kürdistan halkının kazanımlarına karşı olduğu biliniyor.  Ancak bu seferki görüşme birkaç konu üzerinde yapılmış olabilir, bir kısmı da zaten basına yansıdı. Görüşmenin konularından biri Şengal idaresine yönelik, ikincisi PKK üzerine, üçüncüsü su meselesi, dördüncüsü yeni kapıların açılması, beşincisi Rojava ve Başur arasında hakimiyet sağlanması için yeni yolların arayışı (bu da Başur hükümetini etkisini azaltmak), yine petrol alışverişi, diğeri iki devlet arasında vize meselesinin çözülmesi, Irak’ı bozan Türk şirketlerine yer verilmesi, bunun da Irak’ı yeniden kalkındırma adı altında yapılması konuları olduğu tahmin ediliyor. Bu konularda herhangi bir anlaşma sağlandı mı, o da belli değil. Görünürde herhangi bir anlaşma sağlanmış değil."

"Yapılan görüşmenin sonucu iyi bir şey olmayacaktır, Türkiye Irak’ı kendi çıkarı için arka bahçe olarak kullanmak istiyor" diyen Berwari, bunun da Irak’ın durumunu daha da kötüleştireceğini söyledi. "Irak’ı kötü bir süreç bekliyor" uyarısında bulunan Berwari,  Kazımi yönetiminin kısa dönem için getirilen bir yönetim ve Irak’ın stratejik anlamda yapılacak anlaşmalara imza atacak yetkisi veya etkisi olmadığını belirtti.

DOLAR FIRLADI

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Türkiye ziyaretinden sonra doların bir anda fırlayarak Irak parası karşısında değer kazanması konularına da değinen Berwari, şunları söyledi:

“Bunun biraz da Irak ekonomisine doğrudan da bağlantısı vardır. Nasıl ki bu uluslararası güçler İran, Türkiye ve Suriye paralarının düzeyi veya önemini sıfır yaptılar, bu kez sıra Irak parasına geldi ve Irak parasının düzeyini sıfırlamak istiyorlar. Ekonomik durum kötüye gidecek. Irak’ta hakimiyet sağlamak isteyen devletler İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İsrail, Amerika gibi güçler, Irak’taki zenginlik kaynakların hepsinin Türkiye ve İran üzerinden gelişmesini istemezler ve bunun için ne yapılması gerekiyorsa onu yaparlar. Çünkü özellikle ABD, bölgede bulunan askerleri ve ona bağlı güçler kan dökecekler ama bu kanın üzerinden ortaya çıkan imkanları Türkiye ve İran’ın kullanmasını kabul etmez, etmiyor, bunun mücadelesini bu tür yöntemlerle veriyor."

Doların Irak dinarı karşısında değer kazanma hamlelerinin Irak yönetimi ve Iraklılara ders verme amaçlı olduğunun belirten Berwari, "Bununla 'eğer adımınızı fazla ileri atarsanız sizin ekonominizi sıfırlarız' şantaj ya da tehdidinde bulunuyorlar” dedi.

Duhok Valisi Ali Teter’in Maxmûr Mülteci Kampına ilişkin yaptığı açıklamayı da değerlendiren Berwari, “Türkiye Cumhurbaşkanı Duhok Valisinden Şengal gibi Maxmûr Kampı’na da aynı durumu yaşatmayı istemiş olabilir. Çünkü Maxmûr Kampı gibi tüm Kürt ve Kürdistan Türkiye ve Irak’ın planları içinde her zaman vardır” diye konuştu.

'KÜRTLER İÇİN İYİ SONUÇ ÇIKMAZ'

Berwari, Türkiye ve Irak arasındaki görüşme trafiğinde hiçbir zaman Kürtler için iyi bir sonuç çıkmayacağını, son görüşmenin KDP için de sıkıntılı bir durum ortaya çıkaracağını çünkü İbrahim Xelil Sınır Kapısı’nın kapatılmasına yönelik girişimlerin olduğunu söyledi. Türkiye ile Başur arasındaki ticaretin bundan dolayı büyük bir darbe yiyeceğini belirten Berwari, şunları da kaydetti:

"Bunu açık söylemek gerekiyor; Türk devleti Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek istiyor. Siyasi, ekonomik, askeri, toplumsal anlamda Başur'u sarmış durumda. Çünkü sadece Şengal ve Rojava’ya yönelik bir işgal meselesi değil, tüm Kürdistan’ı her anlamda işgal etmek istiyor. Her devletin Güney Kürdistan yönetiminden talepleri, tehditleri olabilir ama Başur yönetimin de her talebe veya tehditlere boyun eğecek anlamına gelmiyor, yani Güney Kürdistan yönetiminin bunlara karşı bir tutumunun olması gerekir, yoksa herkesin amacı bellidir; o da Güney Kürdistan’ı işgal etmektir. Bir tutum, bir tepki olmazsa bu amaçlarına ulaşacaklardır. Yoksa elde edilen tüm kazanımlar bir bir kaybedilecek ve tarihte olduğu gibi Kürt ve Kürdistan’ın kaderi bu devletlerin veya güçlerin elinde olacaktır."