Bingöl’de ölümsüzleşen Hesekêli Qehreman

Eylemde ağır bir şekilde yaralanan Qehreman Hesekê, son olarak ‘Bingöl şehitlerinin intikamını aldık’ dedikten sonra slogan atıp bombasını kendisinde patlattı.

Qehreman Hesekê (Ahmet Tevfik) Rojava’nın ovalarından Bakur’un dağlarına gelerek amansız bir savaşa girişmiş militanlardandı.

PKK’nin yürüttüğü özgürlük savaşından etkilenerek ilk süreçlerde iyi bir yurtsever olarak görevlerini eksiksiz yerine getiren Ahmet Tevfik, 1993’te gerilla saflarına katılır. Kahraman Haseke adını alarak gerilla saflarına katılır. Önderliğinin yanında aldığı eğitimden kazandığı büyük bir güçle Kürdistan dağlarıyla buluşur. O, artık Qehreman Hesekê’dir. Pratik alanı Zagroslardır. Uzun yıllar Zagros alanında sıcak savaşın icinde kalır. Ağırbaşlılığı ve saygınlığı, örgütsel konulardaki tavizsiz duruşu, yaşamdaki istikrarlı katılımıyla arkadaşlarının sevgi ve saygısını kazanır. Uzun yıllar süren Zagros pratiğinin ardından gördüğü bir eğitim sonrası 1 Haziran Hamlesi kapsamında, 5 yıl boyunca ter dökeceği Erzurum Eyaleti’ne geçer.

BİNGÖL HALKININ SEVGİSİNİ KAZANIR

Rojavayê Kurdistan’dan olmasına rağmen bölge halkıyla ilişki kurmada hiç zorlanmaz. Kısa süre içinde güven veren duruşu, ilkeli ve dürüst devrimci anlayışıyla halkın sevgisini kazanır. Aranan ve sürekli sorulan bir gerilla haline gelir. Bir halk adamı gibi gece gündüz halk içinde çalışıp Bingöl halkının güvenini pekiştirir. Ordunun özellikle gerillayı barındırmamak için pilot bölge olarak seçtiği Bingöl’de, bu sevgi ve başarı onu hedef haline getirir. Yıllarca özel birliklerle peşine düşseler de nafiledir. Araziyi öyle iyi tanır ki yöre halkı bile bu duruma şaşırır.

BEKLENMEYEN EYLEMLERİN MİLİTANI

Son derece disiplinli, gerilla kurullarından taviz vermeyen, sorumluluk duyan bir savaş komutanıdır. Bu duruşuyla düşmanına açık vermez. Zengin gerilla taktiklerinde mahirdir. Beklenmeyen eylemlerle düşmanını felç eder. Bu savaş performansı, düşmanını oldukça zorlar ve Qehremen Hesekê için ödül konulur.

CESUR VE SOĞUKKANLI

Savaş konularında derin arayışları olan, son derece cesaretli bir savaş pratiğinin sahibidir; yaratıcı ve soğukkanlıdır. Cesaretli duruşuyla düşmanına sürpriz yapardı. Savaş pratiğinde son derece yaratıcı ve soğukkanlıdır.

ZOR ANLARDA DOĞRU KARAR

Gündüz ortası düşmanla bir çatışmaya girerler. 2005’teki bu çatışmada, 7 ayrı noktada temas yaşanır. Çatışma akşam saatlerine kadar devam eder. Binlerce asker etraflarını sarmıştır. Son derece soğukkanlı yaklaşan Qehreman Hesekê, arkadaşlarını üç gruba ayırır. Onun olduğu grupta hiçbir olumsuz durum yaşanmaz, çünkü tüm olasılıkları en ince ayrıntısına kadar hesaplayıp hareket etmiştir. Böyle zor durumlarda bile sakinliğini elden bırakmaz ve doğru kararları çok ani alıp yapma özelliği vardır.

KIĞİ/TEVZAT KARAKOLU EYLEMİ

2008’in sonbaharında büyük bir eylem yapma kararı alınır. Hedef, Kıği/Tevzat karakoludur. Eylem kapsamlı planlanır. Qehreman Hesekê, eylemin komutanlığını yapacak. Düşman ummadık bir yer ve zamanda vurulacak. İki kol karakola sızacak, diğer kol ise karakolun bahçesinde bulunan tank ve ağır silahları vuracak, ayrıca karakolun güvenliğini sağlayan iki güvenlik tepesi de ateş altına alınıp etkisiz hale getirilecek.

BAŞARILI EYLEM VE ŞEHADET

Qehreman ve arkadaşları fark edilmelerine rağmen eylemi başlatıp kısa sürede birçok mevziyi düşürerek, karakol bahçesine girer ve karakol binasını ele geçirir. İçeride 16 asker cenazesinin üzerine giderler. Karakol ve asker cenazeleri yaklaşık bir saat denetimlerinde kalır. 1,5 saat sonra Kobra helikopterler eşliğinde müdahale gücü gelir. Müdahale için gelen ve içinde 20 askerin olduğu helikopter bahçeye iniş yapmak isterken, Qehreman ve arkadaşlarının hedefi olur. Helikopter, karakolun 30 metre aşağısına düşerek infilak eder ve 20 askerden hiçbiri kurtulamaz.

Eylem esnasında ağır yaralanan Qehreman Hesekê arkadaşlarının ısrarlarına rağmen kendisini götürmelerine izin vermez. Arkadaşlarının bir an önce geri çekilmelerini ister. Son olarak ‘bütün partili arkadaşlara selam söyleyin, Bingöl şehitlerinin intikamını aldık, Bijî Serok Apo’ diyerek, bombasını kendisinde patlatan Qehreman Hesekê, ölümsüzler kervanına katılır.