BM: Libya ambargosu ihlal edilmeye devam ediyor

BM’nin Libya Misyonu (MANUL), Berlin konferansındaki taahhütlere rağmen Libya’ya yönelik silah ambargosunun ihlal edilmeye devam ettiği tepkisinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan MANUL, “19 Ocak’ta Berlin’de yapılan uluslararası Libya konferansı sırasında ilgili ülkelerin taahhütlerine rağmen” BM Güvenlik Konseyi’nin 2011’deki 1970 sayılı kararına konu olan “silah ambargosunun açık ve ısrarlı bir şekilde ihlal edildiğini” belirtti.

Berlin’deki konferansta silah ambargosuna uyma taahhüdünde bulunanlar, silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal eden ülkeler olarak dikkat çekiyor. Bunların başında Ankara rejimi geliyor. Türk devleti, Trablus merkezli Müslüman Kardeşlerin ağırlıkta olduğu hükümeti destekliyor. Ülkenin doğusuna hakim olan Halife Haftar’ı ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve Fransa gibi ülkeler destekliyor.

Moskova ve Ankara’nın öncülüğünde taraflar arasında 12 Ocak günü bir ateşkes de imzalanmıştı. BM’ye göre karşılıklı suçlamalara rağmen ateşkese genel olarak uyuluyor.

SİLAH, ZIRHLI ARAÇ VE SAVAŞÇI SEVKİYATI

MANUL, ülke ismi vermeden “Bu kırılgan ateşkes, çoğu Berlin Konferansı’na katılan üye ülkeler tarafından yabancı savaşçı, silah, cephane ve ileri sistemler taşınması nedeniyle bugün tehdit altında bulunuyor” dedi.

BM, ülkenin doğusu ve batısındaki havaalanlarına son on gün içerisinde, her iki tarafa yönelik “ileri silahlar, zırhlı araçlar, danışmanlar ve savaşçılar” sevk etmek için uçuşlar yapıldığına dikkat çekti.

MANUL, mevcut “ihlallerin ülkeyi yoğun çatışmalı yeni bir sarmal içerisine” sürükleme riski olduğunun altını çizdi.