Dêrîn peşmergesi Kelan: Kurşunu kendime sıkarım PKK’ye değil

Dêrîn peşmergesi Pêşrew Ehmed Kelan, “Ben kurşunu kendime sıkarım ama hiçbir zaman PKK’li kardeşlerime kurşun sıkmam” dedi.

Güney Kürdistan’da Türk işgal saldırıları ve KDP’nin ortaklığına tepkiler giderek büyüyor. 

Hem bir çok peşmerge komutanı hem de eski peşmergeler, Kürt güçleri arasında bir çatışmayı reddediyor.

RojNews’e göre Dêrîn peşmergesi Pêşrew Ehmed Kelan Facebook sayfasındaki bir paylaşımında, daha önce de PKK’ye karşı YNK ve KDP’nin yer aldığı çatışmalarda yer almayı reddettiğini hatırlatıyor.

Kelan, “90’lı yıllarda KDP ve YNK, PKK’ye karşı savaştı, o zaman da ben savaşmayı uygun bulmadım ve savaşmadım.  Şimdi de diyorum ki hayatımın sonuna kadar kendime kurşun sıkarım ama PKK’li kardeşlerime sıkmam” dedi.

Peşmerge komutanlarından Wahap Sertip de 15 Haziran günü ANF’de yer alan mülakatında iç savaş ve çatışmanın hiçbir bahanesinin, hiçbir gerekçesinin olmadığını söyleyerek, bu savaşı yapmak isteyenlerin Kürtlere ihanet ettiği tepkisinde bulunmuştu.

“Bu halk savaşı kabul etmiyor” diyen Sertip, geçmişteki iç çatışmaları hatırlatarak, “En fazla canımızı acıtan, bize acılar yaşatan da bu iç savaş ve çatışmalar oldu. O yüzden istemiyoruz. Nefret ediyoruz ve var gücümüzle ona karşı olduğumuzu söyleyip durdurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

12 Haziran günü Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbüro üyesi ve Peşmerge Germiyan Cephesi Komutanı Mahmud Sengawî de “Türkiye ve Irak bize ‘Aferin’ desin diye gidip savaşıp, halkın çocuklarını öldüremeyiz. Hep beraber sokaklara ve alanlara çıkıp, iç savaşı haram etmemiz gerekiyor. PKK’ye karşı savaşı haram etmeliyiz. PKK ile savaş milletimiz için büyük bir hatadır. Şahsım olarak da karşıyım” diye konuşmuştu.

Bunları YNK eşbaşkanlarına da söylediğini aktaran Sengawî, “Bütün dünya yerle yeksan olsa da kıyamet kopsa da PKK’ye tek bir mermi atmam” diye eklemişti.