Dersim'de katliam zihniyeti sürüyor: Tunceli Müzesi

Dersim Soykırımı'nın yönetildiği askeri kışla müzeye dönüştürüldü. DAM, "Tunceli Müzesi olarak isim konulması o zamanki zihniyetin devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Dersim kent merkezinde 1935 ile 1937 yıllarında askeri kışla olarak inşa edilen ve 1949 yılına kadar kullanılan yapı, “Tunceli Müzesi”ne dönüştürüldü. Dersim Soykırımı'nın yönetildiği ve işkencelerin yapıldığı yer olarak bilinen askeri kışla için kentteki sivil toplum örgütlerinin hafıza merkezi olması talebi vardı.

'OPERASYONUN ADI MÜZEYE VERİLDİ'

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) tarafından yapılan açıklamada, "STK, kurum ve derneklerin önerilerine rağmen Tunceli Müzesi olarak açıldı. Bu yerin tarihi bir önemi var. Katliamın yürütüldüğü mekanlardan bir yerdir. Böyle acı bir yönü var. Buranın bir hafıza merkezi olarak kalmasını istedik. Yaptığımız taleplerin kabul görmediğini görüyoruz. Tunceli Müzesi olarak isim konulması o zamanki zihniyetin devam ettiğini gösteriyor" dedi.

"Tunceli, 38 operasyonunun adıdır" vurgusunda bulunan DAM, "Kabul etmiyoruz. Üstelik müze olarak belirlenen yer Dersim 38 soykırımının doğrudan yönetildiği bir kışla" diye kaydetti.