‘Dersim’in hesabı er ya da geç sorulacaktır’

Dersim soykırımının yıldönümünde “Şimdi Turanizm’i ve Kemalizm’i çöp sepetine atmanın tam zamanıdır” diyen Mezopotamya İnançlar Platformu, “Dersim’i unutmadık, unutmayacağız! Er ya da geç misli ile bu hesap sorulacaktır” dedi.

Mezopotamya İnançlar Platformu, on binlerce Kürt Alevi’nin katledilmesine, on binlercesinin de yerinden edilmesine neden olan 4 Mayıs 1937 tarihli harekatın 84’üncü yıldönümünde yazılı açıklama yaptı. 

“Dersim Jenosidinin 84’üncü yıldönümünde, katilleri ve onlara destek verenleri lanetliyoruz!” diye başlayan açıklamada şöyle denildi:

“Halkımızı yüzlerce yıldır fermana tabi tutan Türkçü zihniyet, ulus devlet sürecinde 4 Mayıs 1937’de Dersim’de yaşayan Kürt Alevi halkımıza jenosit fermanını çıkardı ve vahşice uyguladı. Katillerden oluşan Bakanlar Kurulu kararı ile bu jenosidin startı verildi.

Türk Turan ve Kemalist devleti, bu vahşeti o gün uyguladığı gibi, şimdi de halkımıza soykırımı dayatmaktadır. Kürt halkı tarihini iyi okumalı ve asla bu katillere kanmamalıdır. Kürtlerin birbirleri ile değil, bu katliamcı ve inkârcı sistemle hesaplaşmaları gerekmektedir.

Kürt milleti, bu katliamları ancak birlik ve ittifak ile durdurabilir ve bize dayatılan jenoside karşı özgür yaşamı inşa edebiliriz. Şimdi bu katillerden hesap sorma zamanı! Tarihi hesaplaşmaları yaşama zamanı! Dersim soykırımını yapanlar, şimdi Metina’da, Zap’ta ve Avaşin’de Kürt’e soykırımı yaşatmak istiyorlar.

Bu ceberrut ve vahşi Türk devleti, yüz yıllardır öldürmekten, yakmaktan ve talan etmekten geri durmadı/durmayacaktır. Milletimiz Metina’da, Avaşin’de ve Zap’ta direnen, Çağdaş Seyit Rızalara, Alişerlere ve Zarifelere tam anlamı ile sahip çıktığında, bu katliamcı ve soykırımcı zihniyet bütünü ile kaybedecektir.

Bunların yenilgiye uğraması demek, ülkemizin, dillerimizin, mezheplerimizin ve inançlarımızın özgürleşmesi demektir. Huzur, barış ve kardeşlik bunların bu kutsal topraklardan sökülüp atılması ile mümkündür.

Ezilenlerin, Kürtlerin, dürüst Müslümanların, Alevilerin, Êzidîlerin ve bütün toplumumuzun özgürleşmesi, ancak bunların yenilmesi ile imkan dahiline girecektir.

Şimdi Turanizm’i ve Kemalizm’i çöp sepetine atmanın tam zamanıdır. İnançların ve halkların birliği bu tarihe şahitlik yapacaktır. Zafer mutlaka inananların, direnenlerin ve ezilenlerin olacaktır. Dersim’i unutmadık, unutmayacağız! Er ya da geç misli ile bu hesap sorulacaktır! Dersim’i unutma ve unutturma!”