Dersîm şehitlerinin kimlikleri açıklandı

Dersîm’de 5 Aralık'ta şehit düşen 8 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “yoldaşlarımızın intikamlarını mutlaka alacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Dersîm’de şehit düşen 8 gerillaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“İşgalci Türk ordusu Aralık ayı başında Dersîm’de kapsamlı operasyonlar başlatmıştır. Alandaki gerilla güçlerimiz ile işgalciler arasında temas yaşanmıştır. Ovacık bölgesinin Gamir, Balîka ve Nenkan üçgeninde yaşanan yoğun çatışmalar sonucunda 8 yoldaşımız kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. İşgalci TC devleti bu çatışmalarda sadece 1 işgalci Türk askerinin cezalandırıldığını belirtse de cezalandırılan işgalci sayısı çok daha fazladır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Munzur Dersîm
Adı Soyadı: Cihan Söylemez
Doğum Yeri: Dersîm
Anne – Baba Adı: Bezî – Mustafa
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Veroz Munzur
Adı Soyadı: Çağla Yeleser
Doğum Yeri: Dersîm
Anne – Baba Adı: Gültaze – Celal
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Nûda Karker
Adı Soyadı: Güler Karaer
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Hazal – Marûf
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Baz Colemêrg
Adı Soyadı: Nevzat Demir
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Meryem – Abdulvahit
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Jînda Gabar
Adı Soyadı: Mihriban Ata
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Binevş – Ramazan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Rojîn Xweza
Adı Soyadı: Hasret Ülger
Doğum Yeri: Semsûr
Anne – Baba Adı: Zeynep – Kemal
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Şervan Partizan
Adı Soyadı: Nimet Arşimet
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Besiya – Fevzi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
5 Aralık 2021 / Dersîm

 

Kod Adı: Azad Wan
Adı Soyadı: Akif Bedir
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Gülten – Bayram
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
5 Aralık 2021

 

MUNZUR DERSÎM

 

Munzur yoldaşımız, Dersîm-Pulur’da yurtsever Dersîm’in direniş kültürüne bağlı bir ailede doğmuştur. Çocukluk yaşlarından itibaren büyüklerinden Dersim Katliamı ile ilgili hikayeler dinlemesi Munzur yoldaşımızda düşmana karşı muazzam bir öfke yaratmıştır. Daha küçük yaşta düşman gerçekliğini anlamaya başlaması ve soykırımcı düşmana karşı partimiz PKK öncülüğünde yürütülen mücadele, Munzur yoldaşımızın partimize sempati duymasına neden olmuştur. Daha sonra lise dönemlerinde birçok çalışma yürütmüş, örgütsel anlamda belli bir tecrübe kazanmaya başlamıştır. Üniversite okuduğu yıllarda da çalışmalarına devam eden Munzur yoldaşımız bu süreç içerisinde Önderlik gerçekliğini, partimizin soykırıma karşı yürüttüğü mücadelenin boyutunu daha iyi anlamış ve yürütülen mücadelenin bir parçası olmak için 2008 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Gerillaya katıldığında özellikle PKK’nin demokratik sosyalizme dayanan komünal yaşam biçimi ilk olarak dikkatini çekmiş ve bundan çok etkilenmiştir. Dersîm alanına geçtiği 2011 yılına kadar Başûrê Kurdistan’ın birçok alanında gerillacılık faaliyeti yürüten Munzur yoldaşımız, hem ideolojik hem de askeri anlamda kendisini olağanüstü bir çabayla eğitmiş ve büyük gelişmeler kaydetmiştir. Edindiği bu tecrübeleri pratikleştirmek için her zaman Bakûrê Kurdistan’a gitme önerisinde bulunmuş, soykırımcı TC’ye karşı her zaman en ön cephede savaşmayı esas almıştır. Munzur yoldaşımız düşmanın gerilla karşısında çaresiz kalıp halkımıza zulmettiği ve katliamlara giriştiği 2011 yılında büyük bir moral ve heyecanla doğduğu topraklara bu sefer bir özgürlük gerillası olarak dönmüştür. Munzur yoldaşımız, Devrimci Halk Savaşımızın zaferle sonuçlanması için iddialı bir duruşun ve pratiğin sahibi olmuştur. Savaşçı olarak gittiği Dersîm alanında büyük emeği ve fedakar kişiliğiyle bölge komutanlığı görevine kadar sorumluluk üstlenmiş, bu sorumluluğun hakkını verebilmek için her zaman yoğunlaşma ve çaba içerisinde olmuştur. Dersîm alanında düşmana karşı birçok başarılı eylemin içerisinde yer alarak sömürgeci TC’ye karşı olan kinini ve öfkesini en anlamlı şekilde göstermiş, soykırıma uğrayan halkımıza karşı olan sorumluluğunun gereklerini bu şekilde yerine getirmeye çalışmıştır. Yüreği, toprak, insan ve yoldaş sevgisiyle dolu olan Munzur yoldaşımız yaşadığı her an’da Seyit Rıza, Alîşer ve Besêler’le büyük komutanlarımızdan Baran ve Atakan yoldaşlarımız başta olmak üzere Kürdistan şehitlerine bağlı olmuş ve onlara layık olmanın arayışı içerisinde olmuştur.

VEROZ MUNZUR

Dersîm-Pulur’da doğan Veroz yoldaşımız yurtsever ve emekçi bir aile ortamında büyümüştür. Veroz yoldaşımızın ailesi düşmanın tüm asimilasyon ve soykırım politikalarına karşı kültürlerini korumasını başarmıştır. Yine sistemle her zaman kavgalı ve devrimci bir gelenekten gelmeleri Veroz yoldaşımızın kişiliğinin oluşumunda belirleyici olmuştur. Veroz yoldaşımız çocukluk yaşlarından itibaren hem düşman gerçekliğini daha iyi anlamaya başlamış hem de Kürdistan gerillası şahsında soykırımcı düşmana karşı geliştirilen tarihi mücadeleyi ve direnişi tanımaya ve anlamaya başlamıştır. Önder Apo ve partimiz öncülüğünde yürütülen bu direniş Veroz yoldaşımızın ilgisini çekmiş ve partimize sempati duymaya başlamıştır. Yine partimiz PAJK öncülüğünde yürütülen Kadın Özgürlük Mücadelesi ve bu mücadelenin Kürt toplumunda yarattığı devrimsel gelişmeler de Veroz yoldaşımızın dikkatini çekmiştir. Sempatizanlığı üniversite dönemlerinde aktif devrimciliğe dönüşmüş, artık düşmanla ilk kavgasına tutuşmaya başlamıştır. Ankara Üniversitesi’nde okuduğu dönemlerde yürüttüğü başarılı devrimci faaliyetler neticesinde özellikle üniversite gençliği üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Aktif, emekçi ve inisiyatifli özellikleriyle kısa sürede gençlik ve basın çalışmalarında öncü düzeye gelmesi düşmanın dikkatini çekmiş ve tutuklanmıştır.

Bir süre zindanda kaldıktan sonra çıktığında soykırımcı düşmanla en etkili mücadelenin ancak Kürdistan dağlarında gerillacılıkla olabileceğine inanarak 2013 yılında yüzünü Munzur Dağlarına dönmüş ve doğduğu, emek verdiği topraklarda bir kadın özgürlük gerillası olarak mücadelesini sürdürmüştür. Yabancısı olmadığı dağ ve gerilla yaşamına kısa sürede adapte olmayı başaran Veroz yoldaşımız, arayışçı ve girişken özellikleri sayesinde kişiliğinde büyük gelişmeler yaratmasını başarmıştır. Özellikle anlama ve anladığını anında uygulama özelliğiyle Önder Apo’nun Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nde kendisini derinleştirmiş ve tüm yaşamında özgür bir kadın olarak yaşamanın mücadelesi içerisinde olmuştur. Dersîm’de gerillaya katılmış olması, Bakûrê Kurdistan gibi savaşın yoğun olduğu bir alanda ilk gerillacılık deneyimlerini yaşaması Veroz yoldaşımızın askeri sanat konusunda önemli yoğunlaşmalar yaşamasına neden olmuştur. Düşmana karşı geliştirilen birçok başarılı eylemde yer alarak yoğunlaşmalarını pratikleştirmiş ve öncü bir YJA-Star komutanı olmayı başarmıştır. Son olarak Pulur bölgesi YJA-Star Komutanlığı görevini yürüten Veroz yoldaşımız asi kişiliği ve pes etmeyen duruşuyla Dersîm Katliamı’nda düşmanın eline geçmemek için kendilerini uçurumlardan atan yüzlerce Kürt kadınının çığlığına cevap olmuş ve özgür kadın kimliğinin öncü militanlarından biri olmayı başarmıştır.

JÎNDA GABAR

 

Jînda yoldaşımız,Türkiye’nin metropollerinden olan Muğla’da, yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir ailede büyüyen Jînda yoldaşımız her ne kadar Türkiye metropollerinde büyümüş olsa da düşmanın Kürt halkı üzerinde yürüttüğü soykırım politikalarına tanıklık etmiştir. Yine kadın üzerinde olan adaletsizliği hiçbir zaman kabul etmemiştir. Sürekli arayışlar içerinde olan Jînda yoldaşımız, arayışları sonucunda Kürdistan Özgürlük Hareketi ile tanışmıştır. Daha etkin bir mücadele etmek için PKK saflarına katılma kararı almıştır.

2012 yılında partiye katılan Jînda yoldaşımız gerilla yaşamındaki eşitlikten etkilenmiştir. Büyük bir azim ve kararlılıkla mücadelesine devam eden Jînda yoldaşımız gördüğü eğitimlerle Kadın Özgürlük İdeolojisinde büyük bir gelişme kaydetmiştir. Kürdistan dağlarında, Zagros ve Garê bölgelerinde pratik yürütmüştür. Askeri açıdan da suikast eğitimini alan ve suikast taktiğinde kendini geliştiren Jînda yoldaşımız 2013 yılında kendi önerisiyle Devrimci Halk Savaşında daha aktif olmak için Dersîm sahasına gitmiştir. Önder APO ve kutsal şehitlerimize bağlılığı, pratikte emekçiliğiyle öne çıkan yoldaşlarımızdan biri olmuştur.

BAZ COLEMÊRG

 

Baz yoldaşımız, Colemêrg’de yurtsever bir aile ortamında dünyaya gelmiştir. Bulunduğu köyde insanlar sürekli olarak TC devletinin baskı, işkence ve zulmüne maruz kalmıştır. Bu yüzden soykırımcı faşist TC devletinin gerçeğini erkenden tanımıştır. Yurtsever Pinyanîş aşireti içinde Kürt toplumsal değerlerine bağlı bir şekilde büyümüştür. Aile çevresinden şehitlerin ve partimize katılımların olması, Baz yoldaşımızın küçük yaştan itibaren gerillaya sempati duymasına neden olmuştur. Yurtseverlik duygularıyla büyüyen Baz yoldaşımız, Apocu Gençlik Hareketi’ne katılarak 6 yıl boyunca faaliyet yürütmüştür. Gençlik hareketinin öncülerinden biri olarak 2011 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Yüksek bilinç, kararlılık ve iddia ile gerillaya katılan Baz yoldaş, ilk pratikleşme alanı olarak Heftanîn’de gerillacılık yapmıştır. Burada PKK yoldaşlığında derinleşmiş, PKK’nin bir derya kadar olan Apocu bilincini kavramaya başlamış ve kendisini yeniden tanımıştır. PKK’nin fedai yoldaşlığını yaşamının temel mihenk taşı yapmıştır. Heftanîn, Kandîl, Zagros alanlarında pratik yürüttükten sonra yeni dönem gerillacılığını esas alarak askeri ve ideolojik bir yoğunlaşma içerisine girerek kendisini Bakur gerillacılığına hazırlamıştır. Soykırımcı faşist TC devletinin Dersîm’de yürüttüğü soykırım siyasetini boşa çıkarmak, Dersîm dağlarında Seyit Rızaların direniş mirasını sürdürmek ve devrimci halk savaşını pratikleştirmek için 2014 yılında Dersîm alanına geçmiştir. Dersîm alanında 7 yıl boyunca aktif şekilde öncü bir komutan olarak görev yürütmüştür. 5 Aralık tarihinde Dersîm’de 7 yoldaşıyla beraber işgalci TC güçlerine karşı girdiği çatışmada kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır.

NÛDA KARKER

 

Nûda yoldaşımız, Kurdistan’ın yurtsever kenti olan Van’ın Başkale ilçesinde, yurtsever bir ailede doğup büyümüştür. Çocukluğundan beri PKK’yi tanımış ve yaşanan Özgürlük Mücadelesini yakından takip etmiştir. Düşmanın Kürt halkı üzerinde yürüttüğü zulmü kabul etmeyen, Kürdistan dağlarında canını ortaya koyarak düşmana karşı fedaice savaşıp şehit olan binlerce kahraman gerilladan etkilenmiştir. Nûda yoldaşımız özellikle sistemde kadın üzerindeki şiddeti ve baskıyı hiçbir zaman kabul etmemiştir. Bütün çevresine kadının nasıl bir mücadele etmesi gerektiğini PKK saflarına katılarak göstermek için ve yine bütün Kürt halkının özgürlüğü için katılım kararını almıştır.

2008 yılında gerillaya katılan Nûda yoldaşımız mücadele etmek için en doğru yolu seçtiğini anlamıştır. Kürdistan dağlarında bir kadın olarak gerillacılık yapmak kendisi için büyük bir değer olmuştur. Dağlarda özgür olmanın coşkusuyla bütün görevlerine en içten sarılmıştır. Kadın Özgürlük İdeolojisi’nde kendini derinleştiren Nûda yoldaşımız bunu yaşamdaki duruşuyla da göstermiştir. Kürdistan dağlarında birçok bölgede görev yapan Nûda yoldaşımız, 2014 yılında DAİŞ’in yoğun saldırıları sebebiyle Güney Kürdistan halkımızı korumak için büyük bir fedakarlıkla yönünü Kerkük ve Maxmur’a vermiştir. Pratikçi yönleriyle bütün yoldaşlarına öncülük etmiştir. En son 2016 yılında dönemin yeni gerilla taktiğinde ve Devrimci Halk Savaşı’nda aktif bir rol oynamak için her zaman hayali olan Dersîm’e kendi önerisiyle gitmiştir. Sabotaj taktiğinde de kendini geliştiren Nûda yoldaşımız yaşamda özlü ve dürüstlüğüyle yoldaşları arasında örnek alınacak bir Apocu militan olmayı başarmıştır.

 ROJÎN XWEZA

Rojîn yoldaşımız Semsûr’da yurtsever ve Alevi kültürüne bağlı bir ailede doğmuştur. Ailesinin Kürt ve Alevi kimliğine sahip olması düşmanın asimilasyon ve soykırım saldırılarına daha fazla maruz kalmalarına neden olmuştur. Fakat Rojîn yoldaşımızın ailesi tüm bu saldırılara karşı direnişi esas almış; Alevi kültüründen ve Kürdistan yurtseverliğinden asla geri atmamıştır. Ailesinin bu özelliklerini küçüklüğünden itibaren kazanan Rojîn yoldaşımız da dirayetli ve her türlü zorluk karşısında pes etmeyen kişiliğiyle tanınmıştır. Kürt ve Alevi olmasının yanı sıra bir kadın olarak da düşman saldırılarına maruz kalan Rojîn yoldaşımız, bu saldırıların ancak mücadele ile ortadan kalkabileceğine inanmıştır. Bu temelde üniversite okuduğu yıllarda Önderliğimizi ve partimizi tanımış, Kürdistan Özgürlük Gerillası öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelesinden etkilenmiş ve 2014 yılında gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Dersîm alanından gerilla saflarına katılan Rojîn yoldaşımız yaşadığı büyük heyecan ile dağ ve gerilla yaşamına hemen adapte olmuştur. Gerillacılığı savaş ortamında öğrenmesi kendisine büyük avantaj sağlamış, tüm eğitimini pratikle içiçe görmüştür. Bundan dolayı kısa bir zaman diliminde yetkin bir kadın gerilla olmayı başarmış ve öncülük yapmaya başlamıştır. Rojîn yoldaşımız gerillaya katılımıyla birlikte aldığı Önderlik eğitimleriyle kadın gerçekliğini ve kendi özünü daha iyi anlamaya başlamıştır. Kendisini tanımaya ve anlamaya başlamasıyla birlikte kişiliğinde köklü değişimler yaratmış ve özgür kadın kimliğini kişiliğinde oluşturmaya başlamıştır. Dersîm’de gerillacılık yaptığı dönemde birçok değerli yoldaşı tanıyan Rojîn yoldaşımız bu yoldaşların şehadeti sonrası onlara layık olabilmenin arayışı ve çabası içerisinde olmuştur. Bu temelde yoğunlaşan Rojîn yoldaşımız düşmana darbe vurulan birçok eyleme aktif katılmıştır. Özlü kişiliği, yoldaşlarına olan sevgisi ve bağlılığıyla tüm yoldaşlarının saygısını kazanan Rojîn yoldaşımız bu özellikleriyle moral ve güç kaynağı olmuştur.

ŞERVAN PARTİZAN

 Şervan yoldaşımız direnişiyle Kürdistan Özgürlük Mücadelesine her zaman öncülük eden Amed-Farqîn’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Aile çevresinin yurtsever ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde bedel veren bir yapıda olması Şervan yoldaşımızın partimizi tanımasını sağlamıştır. Özellikle 2009 yılında amca oğlunun şehadete ulaşması sonrasında büyük bir etkilenme yaşamış ve arayış içerisine girmiştir. Bu arayışları çerçevesinde başta gençlik çalışmaları olmak üzere birçok alanda çalışma yürüttükten sonra düşmanın halkımızı katliamdan geçirmek için geliştirdiği saldırılara karşı 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Amed alanından gerilla saflarına katıldıktan 2 ay sonra Dersîm’e geçen Şervan yoldaşımız ilk gerillacılık pratiğini bu alanda yapmıştır. Şervan yoldaşımız düşmanın Özyönetim Direnişleri sırasında halkımıza yönelik geliştirdiği saldırılara yakından tanıklık etmiştir. Bundan dolayı her zaman düşmana bu katliamların hesabını sorma arayışında ve derin yoğunlaşma içerisinde olmuştur. Bu temelde kahraman şehitlerimiz öncülüğünde pratikleştirilen Demokratik Modernite Gerillacılığı çerçevesinde kendisini sürekli geliştirme çabasında olmuştur. Bu temelde uzmanlaşmaya büyük önem vermiş, gerillacılıkta ulaştığı teorik birikimi düşman karşısında pratikleştirerek özü ve sözü bir olan bir yoldaşımız olmayı başarmıştır.

AZAD WAN

Azad yoldaşımız Wan’ın Qelqelî ilçesinde dünyaya gelmiştir. Yurtsever değerler ortamında büyüyen Azad yoldaşımız, küçük yaşlarda ailesiyle berber Türkiye metropollerine göç etmiştir. Türkiye metropollerinde emeği ile yaşamaya çalışırken, aynı zamanda kendi öz kimliğini korumaya ve asimile olmamaya çalışmıştır. Özgürlük Hareketine sempati duyan ve yüreğindeki yurtseverlik duygularıyla her daim bir şeyler yapmanın arayışında olan Azad yoldaşımız, 2015 yılında şehadete ulaşan amcasının oğlunun şehadetinden sonra parti saflarına katılma kararı almıştır. Bakurê Kurdistan’da gerilla saflarına katılan Azad yoldaşımız, gerilla yaşamına çabuk ayak uydurmuş, erkenden gelişme kaydetmiş ve pratiğe katılmıştır. Bakur koşullarında ve çetin savaş ortamında hem parti yaşamını hem de gerillacılığı öğrenen Azad yoldaşımız kısa sürede yetkin bir militan olmuştur. Azad yoldaşımız Apocu inanç, irade ve kararlılıkla devrimci halk savaşını etkin bir şekilde geliştirmenin arayışında olmuş ve Dersîm dağlarında Kürt halkının varlık ve özgürlük davasının mücadele bayrağını onurlu bir şekilde dalgalandırmıştır. 6 yıllık mücadele yaşamında birçok zorluğa göğüs gelmiş ve her türlü engeli aşmayı bilmiştir. 5 Aralık tarihinde Dersîm’de 7 yoldaşıyla beraber işgalci TC güçlerine karşı girdiği çatışmada kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır.

Dersîm alanında büyük bir emek ile mücadele eden ve Dersîm’in direnişçi kimliğini düşmana karşı yürüttükleri savaşla layıkıyla temsil etmesini başaran Munzur, Veroz, Nûda, Baz, Jînda, Rojîn, Şervan ve Azad yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyor, yoldaşlarımızın intikamlarını mutlaka alacağımızın sözünü veriyoruz.”