Devletin 'kaybettiği' Toğcu ve Aydoğan için buluştular

İHD ile kayıp yakınları, Amed ve Batman'da adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde Ender Toğcu ve Nihat Aydoğan'ın hikâyeleri anlatıldı.

 

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 561’incisini gerçekleştirdi. Dernek binası önünde gerçekleştirilen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan, CHP İl Başkanı Mehmet Sayın da katıldı.  
Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, savaş ile insanların öldürülmesiyle hiçbir sorunun çözülmediğini kaydetti. Berfo Ana’ya 2009 yılında verilen sözün yerine getirilmediğini anımsatan Acer, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının işletilmemesi gerektiğini dile getirdi. Acer, "Türkiye, BM Kayıplar Sözleşmesi’ne taraf olsun" dedi.
İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın da 29 Kasım 1994'te Amed'de gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Ender Toğcu’nun hikâyesini anlattı.
Etkinlik, 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları, yakınlarının akıbetini sormak amacıyla İHD Batman Şubesi öncülüğünde 467'nci kez bir araya geldi. Şube binasında gerçekleştirilen eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner okudu.
Tangüner, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Doğançay köyünde Kasım 1994 tarihinde evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınan Nihat Aydoğan'ın kaybedilme hikâyesini anlattı. Korucu ve askerler tarafından işkence edilen Aydoğan'ın Midyat İlçe Karakolu, ardından ise Mardin Merkez Komutanlığına sevk edilmesinin ardından 15 gün gözaltında kaldığını belirten Tangüner, "15 gün sonra Jandarmalar Nihat’a köy muhtarını arattırıp, ‘Beni bıraktılar, eve geleceğim’ dedirtirler. Ancak bu telefondan sonra kendisinden bir daha haber alınmadı" dedi.