Dicle Fırat Gazeteciler Derneği kongreye gitti

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin 1. Olağan Kongresi’nde eşbaşkanlığa Dicle Müftüoğlu ve Serdar Altan seçildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) 1. Olağan Kongresi’ni Amed’deki dernek binasında gerçekleştirdi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı kongre, özgür basın şehitleri için saygı duruşuyla başladı. 

Kongrede konuşan Divan Kurulu Başkanı Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney, gazeteciliğin tamamen tekleştirildiği bir dönemde gazetecilerin bir araya gelerek kurduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin çok önemine değindi. Güney, "Gazetecilik tamamen sarayın tekeline girmiş bir durumda ve tamamen iktidar yanlısı bir gazetecilik söz konusu. Diğer gazeteciler kendilerine uygulanan sansürden kaynaklı gazetecilik mesleğini maalesef çok sınırlı düzeyde yapmak durumunda kalıyor. Şu an Türkiye’de gazetecilikten bahsettiğimizde, özgür basın aklımıza geliyor ve özgür basının da böyle bir örgütlü yapı haline gelmesi, kendisini var etmesi, çalışmalarını devam ettirmesi ve hak arayışlarını sürdürmesi dönem açısından çok kıymetli” dedi.

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise derneğin 30 yıllık özgür basın geleneğinin sürdürücüsü olduğunu söyledi. Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında sonlarda olduğuna dikkat çeken Müftüoğlu, özgür basın geleneğinin bunun yıkılması için mücadele ettiğini vurguladı. 

 

Derneğin bir yıllık çalışmalarına da değinen Müftüoğlu, “Tutuklu gazeteciler için mücadele ettik. Serbest bırakılmaları için adliye önlerindeydik. Sesimizi duyurabildiğimiz ölçüde eylemlerde, basın açıklamalarında bulundu. Yıl boyunca gazetecilere yönelik tutuklama, gözaltı ve baskılara dair raporlar hazırladık. Bunu hem Türkiye hem de Dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Bu bağlamda önümüzdeki süreç içerisinde derneğimiz faaliyetlerine güçlü bir şekilde devam edecek. Ve basın özgürlüğünü daha gür bir sesle dile getirmek için örgütlülüğümüzü daha da büyütmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından derneğin bir yıllık mali ve faaliyet raporları okundu. Tek listeyle gidilen seçimde DFG Eşbaşkanlığına Dicle Müftüoğlu ve Serdar Altan seçildi.