Doğu Kürdistan’da en az 67 kişi katledildi, 800’e yakın kişi gözaltına alındı

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, 16 Eylül’den bu yana sadece Doğu Kürdistan’da en az 775 kişinin gözaltına alındığını ve 67 kişinin katledildiğini açıkladı.

22 yaşındaki Jina Emini’nin Tahran’da 16 Eylül’de katledilmesinden bu yana serhildanlar yaşanıyor.

Devletin saldırıları, baskı ve tehditlerine rağmen eylemler yaklaşık iki aydır aralıksız sürüyor.

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (KMMK) İran devleti tarafından Doğu Kürdistan’daki göstericilere yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin 55 günlük raporunu açıkladı.

Raporda İran’ın yurttaşlara karşı insan haklarını günlük ve sistematik olarak ihlal ettiği ve bu durumun her geçen gün arttığı belirtildi.

KMMK, özellikle Doğu Kürdistan’da 55 gündür devam eden protestolarda 130’u kadın en az 775 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği tahmininde bulundu.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “İran İslam Cumhuriyeti hükümetinin halkları yok eden ve katleden sistemli programı devam ediyor. Özellikle Jina Emini’nin ölümünden sonra bu güçler tarafından kadınların bastırılması ve katledilmesi, Doğu Kürdistan’daki Seqiz ve Diwandere’den başlayıp, İran’ın tüm şehirlerine yayıldı. Halk, özellikle Doğu Kürdistan’ın tüm şehirlerinde doğrudan İran devlet güçleri tarafından hedef alındı. Elde edilen raporlara göre, 67 kişi öldü, 37’den fazla kişi yaralandı.”

İran genelinde insan hakları örgütleri ve muhalif kaynaklara göre 300 ile 550 arasında kişi katledildi, on binlerce kişi gözaltına alındı, binlercesi tutuklandı. Bazı eylemciler hakkında birkaç dakikalık duruşmalarla idam cezaları verildiği yönünde bilgiler var.

Sanal ağlarda paylaşılan görüntüler, eylemlerin onlarca kentte sürdüğünü gösteriyor.