DTK yaka kartına 7 yıl 6 ay hapis

HDP Amed İl Yöneticisi Edip Binbir’e, DTK’nin bir etkinliğinde adına düzenlemiş katılımcı yaka kartı bulunduğu gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla ceza verildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında 30 Eylül’de gözaltına alınan ve 3 Ekim’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aler İl Yöneticisi Edip Binbir’in, DTK’nin bir etkinliğinde kendi adına düzenlenmiş bir yaka kartının bulunması nedeniyle “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davadan karar çıktı. Duruşma, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılan Binbir, kendisinin HDP yöneticisi olduğunu, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Rojava Derneği’nin üyesi olduğunu, ancak o hesaptan yapılan paylaşımların kendisine ait olmadığını, o hesabı kendisinin yönetmediğini kaydetti.

DTK’nin 8 Eylül 2108’de düzenlediği ve kendi adına düzenlediği ileri sürülen katılımcı yaka kartının kendi adına düzenlenmediğini, kendi isminin Edip Binbir olduğunu, kartın Edip Binbilir adına düzenlediğini, kendisinin DTK’nin hiçbir organında yer almadığını dile getirerek, “Ben DTK’nin hiçbir etkinliğine katılmadım” dedi.

Kendisinin partisinin yönetimine seçildiği kongreye katılmakla da suçlandığını kaydeden Binbir, katıldığı tüm eylem ve etkinliklerinin partisinin düzenlediğini, bu eylem ve etkinliklerin yasal olduğunu, söz konusu eylemlerde hiçbir şiddet olayının yaşanmadığını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı daha önceki celsede Binbir’in her iki suçlamadan alt sınırdan uzaklaşarak hapis cezasıyla cezalandırılması yönündeki mütalaasını yineledi.

Mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmalarını yapan Binbir’in avukatları Cemile Turhallı Balsak ve Mehmet Öner, Binbir’in nereden ve nasıl ele geçirildiği bilinmeyen katılımcı kartı nedeniyle DTK delegesi olduğu iddia edildiğini belirterek, ancak söz konusu etkinlikte, dosyaya konulan fotoğraflar arasında Binbir’in fotoğrafının bulunmadığını kaydetti. Avukatlar, Binbir’in partisinin düzenlediği eylem ve etkinliklerin siyasi parti faaliyetleri kapsamında olduğunun altını çizerek müvekkillerinin beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, Binbir’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay, sosyal medya paylaşımlarında “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle 1 yıl, 10 ay, 15 gün hapis cezası verdi.

Mahkeme, “suça eğilimli kişiliği” gerekçesiyle Binbir’in cezasında indirime gitmeyerek, cezanın ertelenmesine de yer olmadığına karar verdi.