Dünyanın en yaşlısı bir Kürt, 138 yaşında öldü

Dünyanın bilinen en yaşlı kişisi başkaları olarak değerlendirilse de Doğu Kürdistan'ın Seqiz kentinde Ehmed Sofi isimli Kürt 138 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İran resmi haber ajansı İrna'ya göre Ehmed Sofi, 18 Kasım Çarşamba günü Doğu Kürdistan'ın Seqiz kentinde hayata veda etti. Sofi'nin ileri yaşından dolayı vefat ettiği belirtildi.

İrna, Sofi'nin aile nüfus kayıt örneğinin bir kopyası ve kimlik kartını da yayınladı. Her ikisinde Sofi'nin doğum tarihinin 19'uncu yüzyıla dayanıyor.

Diğer bir ifadeyle Sofi 28 Şubat 1882'de dünyaya gelmiş. Doğu Kürdistanlı Kürtler, 100'lu yaşlara dayanmasıyla da biliniyorlar.

İnsanlığın duayeni olarak kabul edilen Japon kadın Kane Tanaka, 2 Şubat 1903'de düyaya geldi ve 117 yaşında hayatını kaybetti. En uzun ömür rekoru da 122 yaşında hayatını kaybeden Fransız kadın Jeanne Calment'e verildi.

Oysa Doğu Kürdistanlı Sofi bugün dünyanın en yaşlıları olarak bilinenlerden çok daha fazla yaşadı.

Press TV'de yer alan bilgilere göre, Sofi'de herhangi bir hastalık belirtisi yoktu. Kendi çocuğu da olmayan Sofi'nin dört çocuğu evlatlık edindiği belirtiliyor.

Ailesi, Sofi'yi kibar, arkadaş canlısı, her zaman herkesin yardımına hazır bir kişi olarak tanımlıyor.

Sofi'nin keşfedilmesinden önce ülkenin en yaşlı insanı, yine Doğu Kürdistan'ın Kamyaran şehrinde 130 yaşında bir kişiydi.