Eyn Îsa'da Rusya'nın ikili oyunu sürüyor

Rusya, Soçi ateşkesinin garantör gücü olmasına rağmen, Eyn Îsa'da ateşkesi pazarlık konusu yapıyor. Rusya'nın QSD ile Türk devleti arasında oynadığı ikili oyunun bir de İdlib sahnesi var.

Türk devleti, 9 Ekim 2019'daki Girê Spî ile Serêkaniyê saldırılarının ardından 17 Ekim 2019'ta ABD'yle imzalanan Ankara ve 22 Ekim 2019 tarihinde Rusya'yla imzalanan Soçi anlaşmasına rağmen Kuzey-Doğu Suriye'ye saldırılarını sürdürüyor.

Son bir haftadır saldırıların yoğunlaştığı merkezlerin başında gelen Eyn Îsa'da Soçi ateşkesinin ateşkesin garantörü Rusya, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi ile Türk devleti arasında ikili bir oyun sergiliyor.

Saldırılardan önce bölgedeki Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile görüşen Rus yetkililer, Eyn Îsa'nın askeri ve idari olarak Şam rejimine devredilmemesi durumunda Türk devletinin saldıracağını iletti.

RUSYA'YA YANIT: ŞANTAJ SİYASETİNİ KABUL ETMİYORUZ

Diplomatik kaynakların ANF'ye verdiği bilgilere göre, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi, "Kuzey-Doğu Suriye'nin de Suriye'nin bir parçası olduğunu ve Şam hükümeti ile kalıcı çözüm için diyalogdan yana olduklarını ve Rusya'nın daha önce vermiş olduğu arabuluculuk taahhütlerini yerine getirmediğini" belirterek, "şantaj siyasetini kabul etmeyeceklerini" ifade etti.

GÖZLEM NOKTALARININ İNŞASI

Görüşmeden bir gün sonra Türk devleti ve ona bağlı çete grupları, Eyn Îsa'ya yoğun bir saldırı başlattı ve QSD güçleri ise meşru savunma temelinde saldırılara karşılık vererek, çeteler ağır kayıplar verdirdi. Çeteler, cenazelerini Rusya aracılığıyla QSD'den istedikleri "insani ateşkes" sayesinde alabildi.

Rusya'nın dayatması, Özerk Yönetim'in dayatmaları reddi, çetelerin saldırısı ve QSD'nin direnişi sonrası; 10 Aralık günü Rusya, QSD ve Şam hükümeti askeri yetkilileri Eyn Îsa'da yaptıkları bir toplantıda ateşkesin izlenmesi için Eyn Îsa'da (ikisi kentin batısında, biri kentin doğusunda) 3 ortak gözlem noktası kurma kararı aldı.

ATEŞKESİN GARANTÖRÜ SALDIRILARI İZLİYOR

Gözlem noktaları kurulduktan iki gün sonra Türk devletine bağlı çete grupları, kente yönelik saldırılarını yeniden yoğunlaştırdı. Saldırıların hedefinde ise kentin doğusundaki Celbê ve Mişerfa köyleri vardı.

Türk devletinin ağır silahlarla destek verdiği saldırılara Sultan Murad, Hamza Tümeni, Ehrar El Şerqiye ve Süleyman Şah çete grupları katılıyor.

Ayrıca Türk ordusu havadan da keşif uçaklarıyla çetelere destek sunarken, ateşkesin garantörü Rusya ve bölgede bulunan Şam hükümet güçleri ise çatışmaları izlemekle yetindi.

HEDEFTE M4 OTOBANI VAR

Kapsamlı saldırılar sonrası Türk ordusu destekli çeteler Celbê ve Mişerfa köylerinde belli noktalara girdi. Ancak QSD savaşçıları çetelere ağır kayıplar verdirerek, saldırıları püskürtmeyi başardı. Fakat Türk ordusu ve çeteler, ağır silahlarla Eyn Îsa merkezi ve M4 otobanına yönelik saldırılarını sürdürüyor.

ŞERGIRAK'TA RUS-TÜRK GÖRÜŞMESİ

Yaşanan çatışmalar sonrası dün akşam saatlerinden Rusya askeri polisinden oluşan bir heyet, Eyn Îsa'nın doğusunda Türk ordusu denetiminde bulunan Şergirak silolarına giderek, Türk yetkililerle görüştü.

BENZER TALEPLER

Görüşmenin detayları hakkında net bilgiler edinilemezken, Suriye hükümetine yakın bazı kaynaklar, Türk askeri yetkililerin, Rus askeri yetkililerine "kentte QSD güçleri ve Özerk Yönetim kurumları bulunduğu sürece saldırıların süreceğini söylediğini" iddia etti.

Türk devletinin söz konusu şartlarının Rusya'nın Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve QSD'ye yaptığı dayatmalarla aynı olması dikkat çekiyor.

GÖRÜŞMEDEN SONRA SALDIRI

Rus askeri yetkililer, Şergirak silolarından ayrıldıktan birkaç saat sonra çetelerin yeniden saldırıya geçmesi ise dikkat çeken başka bir nokta oldu. Ayrıca Türk ve Rus yetkililerin bugün bir görüşme daha yapacağı belirtiliyor.

RUS OYUNU

Sahadaki son gelişmeler bu şekilde iken, Rusya'nın Eyn Îsa hattında Türk devleti ile QSD arasında oynadığı ikili oyun, Rusya'nın daha önce Türk devleti ile yaptığı pazarlıkları akıllara getiriyor.

Bu pazarlıklardan ilk akıllara gelen de Türk devleti ile Rusya arasında İdlib'in güneyinin (Lazkiyenin kuzeyi) çetelerden arındırılarak, Şam hükümetine teslim edilmesi geliyor.

Rusya'nın Türk devletinden 5 Mart 2020 tarihli İdlib ateşkes anlaşmasının şartlarına göre, Lazkiye'nin kuzeyindeki Cebel Zawiye ve Seyh El Gab bölgesinin teslimini istediği, ancak Türk devletinin bunu ağırdan aldığı ifade ediliyor.

ANF'nin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türk ve Rus heyetlerin Eylül ayında Ankara'da yaptığı görüşmeden beri Rusya, bu konuda Türk devletine yoğun bir baskı uyguluyor.

LAZKİYE KUZEYİNDE ZAMANLAMASI MANİDAR BOMBARDIMAN

Eyn Îsa saldırılarıyla eş zamanlı olarak Rusya, Cebel Zawiye ve Seyh El Gab bölgelerine yönelik bombardımana başlaması dikkat çekerken; kaynaklar, Türk yetkililerin Rus yetkililere söz konusu bölgenin "Hurras El Dîn ve Türkistan İslam Partisi gibi grupların denetiminde olduğunu ve kısa sürede sonuç almanın zor olduğu" savunması yaptığını söyledi.

RUS OYUNU: BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Rusya, şu anda sahada izlediği taktikle bir yandan Eyn Îsa'yı Şam'ın denetimine geçirmeye çalışırken, diğer yandan İdlib'de de M4 otobanının güneyindeki Cebel Zawiye ve Seyh El Gab bölgelerini Şam'ın denetimine almayı hedefliyor. Rusya böylece Hmeymim Hava Üssü'nde drone saldırılarının yapıldığı bu bölgeyi de temizleyerek, üssün güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

TÜRK YETKİLİLER ABD CEPHESİNDE DE NABIZ YOKLUYOR

Türk devletinin 17 Ekim ve 22 Ekim ateşkeslerine rağmen saldırılarını yoğunlaştırdığı Eyn Îsa'da ABD cephesinde de nabız yokladığı ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre, Türk devleti, Donald Trump yönetiminin görev süresi dolmadan bir "oldu-bitti" peşinde ve özellikle de hava sahası için bastıracağı belirtiliyor.

EYN ÎSA, TIL TEMIR VE ZIRGAN...

Eyn Îsa'ya yönelik saldırıların amacı kenti düşürerek, Kobanê-Reqa, Kobanê-Cizîrê bölgesi ve Minbic-Cizîrê bölgesini birbirine bağlayan stratejik önemdeki üçgeni ele geçirmek. Ancak Türk ordusu ve çeteler Eyn Îsa ile eş zamanlı olarak Til Temir ile Zirgan (Ebû Rasin) hattına da yığınak yapmaya devam ediyor.