Gazeteci Boltan için 15 yıla kadar hapis isteniyor

Gazeteci Hakkı Boltan hakkında hazırlanan iddianamede, katıldığı 2 basın açıklaması ve sanal medya paylaşımları suç sayıldı. Gazeteci olduğu anlaşıldığı belirtilen iddianamede, 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Amed’de Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) soruşturması kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında 30 Eylül’de yapılan baskınlarda gözaltına alınan gazeteci Hakkı Boltan hakkında iddianame hazırlandı. İddianame, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Yargıtay’ın DTK’nin eski Eş Başkanları Selma Irmak ve Aysel Tuğluk’a kongre faaliyetleri gerekçesiyle “örgütü üyesi olmak” iddiasıyla verilen cezayı onaması, DTK’nin “silahlı terör örgütü” olduğuna emsal olarak gösterildi.

Boltan’ın DTK delegesi olması, katılmış olduğu iki basın açıklaması ve bir sanal medya paylaşımı da delil sayıldı. Boltan hakkında elde edilen dokümanlar üzerinde yapılan araştırmada gazeteci olduğunun anlaşıldığı belirtilen iddianamede, Boltan’ın gazeteci olduğunu ve haber amaçlı basın açıklamaları ile DTK faaliyetlerini takip ettiğini ifade ettiği savunmasına yer verildi.

İddianamede, Boltan için “DTK'nın çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik de gözetilerek tüm bu gerekçeler ile şüphelinin, üzerine atılı silah örgüte üye olma suçunu işlediği hususunda kamu davası açmayı gerektirir nitelikte yeterli şüphe oluşturacak delil elde edildiği anlaşılmaktadır” değerlendirilmesi yapıldı.

Boltan hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İlk duruşma 24 Şubat 2021’de görülecek.