Gerilla TB2 Bayraktar’ı düşürdü

Gerillalar, 21 Mayıs günü Türk ordusuna ait TB2 Bayraktar tipi keşif uçağını düşürdü. Düşürme yöntemi ise açıklanmadı.

Türk devletinin, Erdoğan’ın damadının şirketine üretimini yaptırdığı ve 2014’ten itibaren envanterine alıp 2015’te yeniden savaş ilanıyla birlikte Kürtlere karşı kullandığı TB2 Bayraktar tipi SİHA’lardan biri, gerillalar tarafından farklı bir yöntemle düşürüldü.

Türk ordusunun, 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece Avaşîn, Metîna ve Zap’a yönelik başlattığı kapsamlı işgal saldırısına karşı gerillanın tarihi direnişi devam ediyor. Türk ordusu, üç aydır tüm teknik üstünlüğüne, hiçbir kuralı tanımayıp savaş suçları işlemesine ve tüm savaş unsurları sahaya salmasına rağmen istediği ilerlemeyi sağlayamadığı gibi girebildiği yerlerde de çakılıp kalmış durumda. Gerilla, direnişin yanı sıra yeni dönemin tarz ve taktiğini uygulayarak etkili eylemlerle de yanıt verip darbe vuruyor.

BAYRAKTAR TB2, ZÊBARÎ MINTIKASINA DÜŞTÜ

Türk ordusunun gerillalara karşı kullandığı silahlarından biri de Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın aile şirketi Baykar’ın ürettiği Silahlı/İnsansız Hava Araçları (SİHA/İHA). Türk ordusunun 2015’ten beri Kürdistan’da aktif olarak kullandığı; Suriye, Libya ve Karabağ’da da önemli oranda yararlandığı Bayraktar TB2 tipi SİHA, şu anda Türk ordusu ile beraber Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’a da satılıyor. İşte son işgal saldırılarının ilk 25 günlük yoğun çatışmalar döneminde Bayraktar TB2 tipi SİHA gerillalar tarafından düşürüldü. Edinilen bilgilere göre; keşif uçağı, 21 Mayıs günü Akrê ilçesi kırsalında Zêbarî mıntıkasında düştü. Söz konusu mıntıka, Zap’ın Kurojehro bölgesi ile Garê’nin Heft Tebax alanı arasında yer alan dağlık bir mıntıka.

DÜŞÜRME YÖNTEMİ AÇIKLANMADI

Gerillaların hangi yöntemler ile söz konusu keşif uçağını düşürdüğü ise güvenlik nedeniyle açıklanmıyor. Gerilla güçlerinin ağır silahlarla çoğu zaman Türk ordusunun helikopterlerini darbelediği daha önce kamuoyu ile paylaşılan bilgiler arasındaydı. Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri’nin son zamanlardaki aktifliği ve düşen hava aracının çok da tahrip olmaması, farklı yöntemler düşürüldüğünü gösteriyor. HPG ise, şimdiye kadar bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

YER SİSTEMİ HARİÇ 2 MİLYON EURO CİVARINDA

Baykar’ın açık kaynak bilgilerine göre; Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahiptir. 27 saat havada kalma süresi ve 27 bin 30 feet irtifa, 18 bin operasyonel irtifa özelliği olan Bayraktar TB2, keşif, görüntüleme, aktarım özelliklerinin yanı sıra 4 adet lazer güdümlü akıllı mühimmat taşıyabiliyor. Kanat açıklığı 12, yüksekliği 2.2 ve uzunluğu 6.5 metre olan Bayraktar TB2’nin yer sistemleri hariç fiyatı 2 milyon euro civarında. Yer sistemleriyle birlikte bu miktar 5 milyon euro civarında.