Hak örgütlerinden işkenceye tepki

Amed'de 11 hak örgütü, TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin'in polis işkencesine uğramasına karşı açıklama yaptı, AKP-MHP iktidarının tüm ülkeyi işkence mekânına dönüştürdüğünü vurguladı.

Amed'deki 11 hak örgütü, 26 Haziran akşamı evine düzenlenen siyasi soykırım operasyonuyla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’in, polislerin işkencesine uğramasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

'TÜM ÜLKE İŞKENCE MEKÂNI OLDU'

Hak örgütlerinin yazılı açıklamasında, Çetin’in iki bacağında köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi olduğunun sağlık raporu ile belgelendiği kaydedildi.
Açıklamada, "Ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın baskı ve kontrole dayalı yönetme biçimiyle, günümüzde tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir. Aynı zamanda kadına yönelik şiddetle mücadele pratiğine bakıldığı zaman da Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yerinde saydığı, kadınlar başta olmak üzere muhalif tüm kesimleri hedef haline getirdiği bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda bölgemizde kadın aktivistlerine yönelik ciddi bir baskı, özel bir politika söz konusudur. Bu baskılar aynı zamanda kadın ve kadın hakları mücadelesine yöneliktir" denildi.
Hak örgütleri, "Derin ruhsal travmalar yaratabilecek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin’in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir. Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

AÇIKLAMAYI YAPAN KURUMLAR

Valilik ve savcılığın derhal açıklama yapmasının istendiği açıklamada imzası bulunan kurumlar şunlar:
“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, Tabip Odası Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, Rosa Kadın Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mezopotamya Psikologları, Kadının Dayanışma Hali, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Amed Şubesi."