Hakkari sağlığa erişemiyor

Sağlık sisteminde en az pay alan illerin başında gelen Hakkari’de yurttaşlar, yeterli sağlık hizmetinden yararlanamıyor; tedavi olmak için başka illere gitmek zorunda kalıyor.

SES Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Murat Kaya, Hakkari’de her branşta doktor ataması yapılmadığını belirterek, daha çok uzman doktor ve sağlık personeli ataması; aynı zamanda ek hastanenin yapılması gerektiğini söyledi.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2020’de genç nüfus oranının en yüksek olduğu il, yüzde 23,4 ile Hakkari oldu. Genç nüfus ve doğum oranının yüksek olduğu Hakkari’de, kadın doğum ve çocuk servislerinde hastalar günlerce, bazen haftalarca muayene veya tedavi olmak için randevu alamıyor. Randevu alanlar ise yoğunluk nedeniyle saatlerce sırada beklemek zorunda kalıyor. Hakkari il merkezinin yanı sıra Gever, Şemzînan ve Çelê’deki  hastanelerde de doktor ve sağlık çalışanı yetersizliği var. Hakkari il merkezindeki hastanenin yetersizlikleri nedeniyle ilçelerdeki yurttaşlar başka illere gitmek zorunda kalıyor. Tedavi olmak için başka illere giden hasta ve yakınları büyük zorluklar yaşıyor.

HASTANELER DAHA KAPSAMLI OLMALI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Murat Kaya, çok büyük eksikliklerin olduğunu söyledi. Kaya, hastanelerin daha kapsamlı olması, ayrıca diğer sağlık hizmetleri tesislerinin personel ihtiyacı, asgari donanım ve fiziksel şartlar açısından da daha uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, “Hizmetin daha iyi verilmesi için daha çok atamanın yapılması (uzman doktor, sağlık personeli) ve aynı zamanda ek hastanenin bitirilmesi gerekiyor” dedi.

ATANAN DOKTORLAR DA KALMIYOR

Hakkari'ye her branşta atama yapılmadığını, kaydeden Kaya, “Gelen doktorlar, zorunlu hizmet süresi dolduğu gibi ilden ayrılıyor ya da usulsüz istifa ederek başka bir ildeki özel hastane ile anlaşıyor” diye konuştu.

KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ YAPILMALI

Kadın Doğum ve Çocuk servislerinin yetersiz olduğunu söyleyen Kaya, şunları kaydetti: “İlimizde doğum oranının fazla olması nedeniyle hastanemiz yetersiz kalıyor. Mevcut hastanenin fiziksel şartlarının yetersiz olması Kadın Doğum Polikliniğini de etkiliyor. Tek çözüm ek bir hastanenin yapılmasıdır. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ihtiyacı var.”