Hasta muayene eden doktora: 4 yıl 2 ay hapis cezası

Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, Cizre öz yönetim direnişinde “örgüt üyesi” olduğu iddia edilen kişileri tedavi ettiği gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Cizre Öz Yönetim direnişlerinde yaralıları tedavi ettiği için Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Referans Merkezi başvuru hekimi ve Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 19 Ekim 2016 tarihinde “örgüt üyesi olduğu iddia edilen kişileri tedavi ettiği ve örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla dava açılmıştı. 24 Nisan 2017 tarihinde Şırnak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Küni’ye 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. İtiraz edilen bu karar Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuş ve 25 Nisan 2018 tarihinde dosya yerel mahkemece yeniden görülmeye başlanmıştı.

Yeniden Şırnak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7’nci duruşmasında mahkeme, bu kez Küni’nin “örgüt üyeliği”nden hüküm tesis edilmekle birlikte kazanılmış hak gereği 4 yıl 2 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme heyetinin verdiği cezanın iyi hekimlik değerlerine bir saldırı olduğunu belirten Küni, din, dil, ırk ne olursa olsun hastaları muayene etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

SUÇUN VASFİ DEĞİŞTİRİLEREK YENİDEN CEZA VERİLDİ

Evrensel etik değerlere dayalı bir tıp anlayışlarının olduğunu ve bu nedenle verilen kararın kabul edilir bir tarafının olmadığını dile getiren Küni, “2016 yılında sokağa çıkma yasakları ile birlikte bu dosya açıldı. Bu dosyadan ilkin ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına hareket etmekten’ 4 yıl 2 ay ceza almıştım. O zamanda demiştik ve şimdi de diyoruz; biz hekimiz. İyi hekimlik ilkeleri gereği din, ırk siyasal görüş, toplumsal farklılık ne olursa olsun herkesi muayene etmekle görevliyiz. Vicdan sahibiyiz. Ve aynı zamanda hasta ve hekim arasında ki gizlilik bizim için çok önemlidir. Bu duruşmalar sonucunda 2017 Nisan ayında 4 yıl 2 ay ceza verdiler. Dosyaya itiraz ederek İstinaf mahkemesine gönderdik. 6 ay sonra istinaftan bozma kararı çıktı ve yeniden yargılama yapıldı. 7 duruşma sonucunda da bu sefer suçun vasfını değiştirerek ‘örgüt üyeliği’nden ceza verdiler" diye konuştu.

‘BU DEĞERLERLE GÖREVİMİ SÜRDÜRECEĞİM’

Her yerde ve her koşulda görevleri gereği iyi hekimlik değerlerine göre hareket edeceklerini belirten Küni, şöyle devam etti: “İyi hekimlik değerlerine bir saldırı olduğunu düşünüyoruz ve bu kararı bu şekilde değerlendiriyoruz. Vicdanı olan ve iyi hekimlik değerlerine sahip olan her bir hekim bunu yapar. Bu ilkelere sahip olan her bir hekim hastanın kimliğini sorgulamaz ve kim olursa olsun muayene etmek zorundadır. Onun için bu aslında benim şahsımda iyi hekimlik değerlerine bir cezadır. Bu değerlerle görevimi sürdüreceğim."

Küni, verilen 4 yıl 2 aylık cezaya itiraz ederek, kararı istinaf mahkemesine götüreceklerini söyledi.